Terhességi bőrápolás kismamáknak – 1. rész

Szerző: Ráthgéber Réka

Bőrápolási kisokos – kémiai anyagok, amit kerülnötök kell a terhesség ideje alatt

Amint kiderül, hogy terhesek vagytok, megfordul a világ. Sokkal jobban oda kell figyelnetek magatokra, az étkezésetekre, és természetesen arra is, hogy milyen kozmetikai termékeket használhattok. Mutatunk pár olyan hatóanyagot, amit érdemes elkerülnötök az áldott állapot ideje alatt, és adunk pár tippet, milyen is az ideális terhességi bőrápolás.

A terhesség ideje alatt rengeteget változik a test. Mindegyik trimeszterben más külső jellemzőket lehet észrevenni egy kismamán. Hol a haja fényesebb egy kicsit, hol a mellei duzzadnak meg, hol pedig a lábai dagadnak meg. Ez teljesen normális, azonban nagyon nehezen szoknak hozzá az új dolgokhoz, főleg a bőrelváltozásokhoz.

A bőrváltozásai terhesség alatt

Először az arc bőrén jelennek a terhesség és a hormonváltozás jelei. Igaz, ez pozitívummal is jár, ugyanis kellemes, rózsaszín színben pompázhat a kismamák arca, ami a fehérebb bőrűeken még jobban látszódik. Természetesen van egy kis hátulütője is, ugyanis puffadtságot és zsíros bőrt is okozhat, amire megfelelő termékeket kell használni.

A legfontosabb pont a hidratálás, minden tisztálkodás után érdemes az egész testet hidratálni. Kerüljétek a szappant, az nagyon könnyen száríthatja a bőrt, és keressétek az olyan termékeket, amik kamillát és körömvirágot tartalmaznak. Vannak azonban olyan hatóanyagok, amelyeket érdemes elkerülni a terhesség ideje alatt.

A továbbiakban nézzünk meg néhány nem javasolt hatóanyagot a terhesség idejére:

Hydrokinon

Szerencsére ez az anyag már kevés krémben és kozmetikumban található, ugyanis pár éve megállapították róla, hogy nem éppen kedvező a bőr számára. Régebben hiperpigmentáció ellen alkalmazták, ám 2001-ben az EU betiltotta. Többek között használóinál azt is kimutatták, hogy nagyban megnövelte a rák kialakulását, és nem mellesleg ugyanúgy hiperpigmentációt és gyulladást is okozhat. Napjainkban már csak az Egyesült Államokban forgalmazzák, pár olyan vény nélkül készítmény kapható, amelyben 2%-nál kevesebb található belőle. Ha szakszerűen akarjátok végezni a terhességi bőrápolást, érdemes erre az összetevőre odafigyelnetek és nagy ívben elkerülnötök.

beautiful pregnant woman with yellow flowers in bed
beautiful pregnant woman with yellow flowers in bed

Retinol vagy Retin

Ez az anyag viszont rengeteg termékben megtalálható a mai napig. Tulajdonképpen az A-vitamin egy olyan formája, ami szabályozza a sejtek normális működését és elősegíti az egészséges sejtek képződését. Miért kell kerülni terhesség ideje alatt? Mert a retinol mindössze két lépésre van a retinolsavtól, ami fejlődési rendellenességet okozhat a babánál. Mivel számtalan fényvédőkrém és pattanástalanító tartalmazza, alaposan körül kell néznetek, ha más hatóanyagú, de ugyanolyan hatásos szert szeretnétek használni a terhesség ideje alatt.

mother-and-baby-images-6kis

Tetracyclin

Az erős antibiotikumok családjába tartozó tetracyclin nem éppen a terhes nők barátja. Az ebből az anyagból készült krémet általában a nagyon pattanásos bőrű nőknek szokták ajánlani, de csak úgy, ha mellette megfelelő fényvédelmet alkalmaznak. Áldott állapotban egyáltalán nem szabad használni, ugyanis a baba csontrendszerének egyáltalán nem tesz jót, ráadásul a fogképződést is nagymértékben visszavetheti. Sajnos a pattanásos bőrrel meg kell barátkozni a terhesség ideje alatt, ugyanis úgy igazán kinyomkodni sem szabad őket, meg a kezelésük is majdnem tilos. Érdemes egy kozmetikussal beszélni a témáról, akinek nagyobb rálátása van a terhességi bőrápolásra.

Pregnant woman showing her belly and holding a paper heart. Isolated on white
Pregnant woman showing her belly and holding a paper heart. Isolated on white

Benzol-peroxid

Szintén hatásos pattanástalanító szer, azonban a terhesség ideje alatt ezt is mellőzni kell. Erős baktériumölő hatása van, viszont nagyon szárítja a bőrt, de egy jó hidratáló krémmel csodákra képes. Sajnos áldott állapotban tiltólistás, viszont létezik belőle gyengébb változat, ami baba mellett is megengedett. 2%-5% közötti benzol-peroxid még nem olyan vészes, de ha nagyon muszáj, ezt se használjátok. Mielőtt bármit az arcotokra kennétek, előbb kérdezzétek meg az orvosotokat, kozmetikusotokat. Mindenki másképp reagál a kemikáliákra, valakinek érzékenyebb a bőre, valakinek kevésbé, ezért fontos a tájékozódás.

144549547407kN9d4ckis

Mit alkalmazzatok a terhesség ideje alatt?

Nagyon fontos a fényvédelem, nyáron és tavasszal is, minimum 15 fényvédőfaktorral rendelkező krémet válasszatok ez idő alatt, hiszen egy leégést még baba nélkül könnyű kezelni, de terhesen már nem. A peptidek és az antioxidánsok természetesen megengedettek, de figyelni kell arra is, hogy milyen hatóanyagokkal kombináljátok őket. Az a legjobb, ha olyan éjszakai hidratáló krémet választotok, ami tele van peptidekkel és antioxidánsokkal, és olyan nappali kozmetikum mellett teszitek le a voksotokat, ami fényvédelemmel rendelkezik. A hámlasztást sem kell kihagynotok a terhességi bőrápolási rutinból, ugyanis remek glikol – vagy tejsavas hámlasztók találhatóak már a boltok polcain. Nem álom áldott állapotban a sima, gyönyörű és egyenletes bőr!

close up of pregnant woman touching her bare tummy

A terhesség ideje alatt a legtöbb nő ragaszkodik a természetes alapanyagú ápolószerekhez. Azonban ez nem jelenti azt, hogy félre kell tenni mindenféle arckrémet, vagy, hogy hagyjuk lenőni a festett hajunkat, azért mert anyukák leszünk. Számos természetes megoldás létezik a kemikáliák helyett, amit nyugodt szívvel használhatunk a babavárás időszakában anélkül, hogy attól kellene rettegnünk, hogy ártunk a babának

A hormonok átalakulásával a testünk, bőrünk is változik ezért nagyon nehéz megtalálni, a nekünk tökéletes bőrápolót. Organic beauty szolgáltatásaink, és termékeink között rátalálhatsz a Neked és bőrödnek kifejlesztett szépségápolási szerre! 😉

Fontos lehet ebben az időszakban szakember véleményét kérni, mert szinte biztos, hogy nem az a kezelés vagy termék lesz a megfelelő, mint ami a terhesség előtt volt. Kérd ki szakembereink véleményét és válassz Organic Beauty szolgáltatásaink közül!

Jelentkezz be most, vagy válogass termékeink közül!  

Organic Beauty
Szabó Imre Szalonok WEBSHOP

online

szaboimre_logo

 

Ráthgéber Réka fashion beauty bloggerRáthgéber Réka

Ráthgéber Réka a Szabó Imre szalonok Fashion Beauty Bloggere vagyok. Aktív újságíró, akihez nagyon közel áll a szépség, a divat, és az egészség témaköre. Fontos számomra hogy ezekről a megfelelő platformokon írjak, és cikkjeim ne csak a fiatal lányokat szólítsák meg. Nem számít, hogy hány éves egy Nő, hiszen minden életszakasznak megvan a maga szépsége, és fontos hogy azt maximálisan kiteljesedve élje meg. Ehhez a kiteljesedéshez pedig elengedhetetlen az ápoltság, és a testi -lelki harmónia. A Szabó Imre szalonok 40 éves tradicionális értékeket ötvözik a legújabb szépség trendekkel és azt valljuk, hogy minden nőből ki lehet hozni a maximumot a megfelelő szakértelemmel és empátiával. Írásommal szeretnék hozzájárulni, hogy minden nő csodásan érezze magát a bőrében, és emellett egy olyan nemes célt is támogasson, melyet ez az alapítvány képvisel.

szalon1SZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – PEST
1056 Budapest, Belgrád rkp. 26.
+36 1 318 0410
+36 70 635 2235
pest@szaboimre.hu
Nyitva tartás:
hétköznap 07:00 – 20:00
szombaton 08:00 – 16:00
vasárnap zárva

szalon2SZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – BUDA
1013 Budapest,Krisztina krt. 45.
+361 212 4407
+36 70 63522 26
buda@szaboimre.hu
Nyitva tartás:
hétköznap 08:00- 20:00
szombaton 08:00 – 16:00
vasárnap zárva