Saláta-kisokos

 

Ízletes és egészséges salátát szinte bármilyen zöldségféléből készíthetünk. Ám sokak számra csak a fejes az igazi, és tartanak az újdonságoktól. Segítünk a választásban, hogy mindenki vitaminbombával kezdhessen bele a tavaszba!

 

Fejes saláta: A legkedveltebb salátaféle. Leginkább nyersen és hidegen fogyasztják például salátákba, hamburgerekbe, szendvicsekbe, de közismert kísérője a tavaszi tojásos nokedlinek. Párolva, esetleg levesnek és főzeléknek elkészítve is érdemes megkóstolni.

 

Ismertető: kerek, tömött fej; enyhe íz, zsenge és finom levelek

Egészség: Jó hatással van a gyomor működésére. Cukorbetegek és túlsúlyosok is fogyaszthatják.

Az igazi ínyencek nem késsel vágják, hanem apróra tépve keverik a salátalébe.

 

Cikória: Az egyik legősibb zöldségféle, vadon élő változata gyomnövényként ismert. Táplálkozási értéke magas karotintartalma miatt jelentős. Készülhet belőle köret, saláta, krémleves, sült és rakott zöldséges ételek. Sütemények és édességek készítéséhez is használják. Gyökeréből kávépótlót készítenek.

 

Ismertető: fanyar íz; öblös, kanálszerű levelek

Egészség: Segíti az emésztést és gazdag ásványi sókban.

Leveleit sós, citromos vízbe áztatva csökkenthető a fanyar íze.

 

Fodros endívia: Európában őshonos növény, külsőleg látványosabb a fejes salátánál. Elsősorban főzelékként és párolva fogyasztható, de rakott kel, és sokféle saláta is készíthető belőle. Dekoratív külleme miatt dísznövényként is termesztik.

 

Ismertető: fodros szélű borítólevelek, húsos levélerezet; kissé kesernyés íz

Egészség: Máj- és epebetegségekre javasolják, mert megkönnyíti a zsírosabb ételek emésztését.

A salátatál kibélelésére és sült húsok alá rakva nagyon mutatós.

 

Gyeremekláncfű: A pitypang néven is ismert mezei növény szinte mindenhol megél. Leveleiből főzelék készülhet, más zöldségekkel összekeverve – gyakran leforrázva – kitűnő saláta alapanyag. Gyökerét kávépótlóként is hasznosítják szárítás és őrlés után.

 

Ismertető: üde zöld, fogazott, lándzsa szerű levelek

Egészség: Serkenti az emésztést, gyógyítja a máj, epehólyag, vese és az ízület betegségeit.

A virágzás előtti leveleit fogyaszd, mert virágpora allergiás reakciót válthat ki!

 

Jégsaláta: Amerikából származik, ahol „jéghegy” salátának nevezik. Levelei húsosabbak, de törékenyebbek mint a fejes salátáé. Önmagában, de hamburgerben, levesként és főzelékként is fogyasztható. Más salátafélékkel keverve ízletes köretet ad. Víztartalma nagy, ezért levelei nem fonnyadnak egykönnyen.

 

Ismertető: levelei szorosan simulnak egymáshoz; kellemes íz, frissítő és harsogó

Egészség: Magas rosttartalma miatt jó hatással van emésztőrendszerre.

A jégsalátát alig kell tisztítani, szinte azonnal konyhakész.

 

Madársaláta: Egész Európában elterjedt, vadon élő növény. A hideg évszak salátájának is nevezik, mert egy enyhébb telet is képes átvészelni. Nyersen más salátákhoz keverve fogyasztják, de kellemes ízesítője lehet különböző mártásoknak, szendvicseknek is.

 

Ismertető: élénkzöld színű, kerekded végű, apró levelek; kissé édeskés íz, dió aromájú

Egészség: Jótékonyan hat az emésztésre. Remek étvágyjavító, enyhén hashajtó hatású.

Ecettel vagy citromlével keverve hosszabb ideig megmaradnak értékes anyagai.

 

Rukkola: Az olasz konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. Legtöbbször salátákba használják, de szendvicsek, pizzák, sajtok és túrófajták alkotóelem is. Emellett szószokat és tésztákat ízesítenek vele, és leves is készíthető belőle. Párolva, dinsztelve a rukkola helyettesítheti a spenótot.

 

Ismertető: sötétzöld levelei nyílhegy alakúak (hasonlít a pitypangéra); retekére emlékeztető (kicsit csípős) íz

Egészség: Gyógynövényként vértisztító, tonizáló, étvágyjavító hatású és elősegíti a sebgyógyulást.

Jól illik hozzá a zeller és bab, de csípős íze miatt ne társítsd hagymával.

 

Radikkió: Olaszországból származó salátakülönlegesség. Színe miatt remekül mutat vegyes salátatálban, de önmagában is nagyszerű köret lehet. Az olaszok roston sütve fogyasztják, mert a hőtől nem veszíti el víztartalmát és formáját, emellett különféle rizottókat ízesítenek vele.

 

Ismertető: kemény, ropogós, lila levelek; kesernyés, kissé borsos íz

Egészség: Jó hatással van az emésztésre.

Tekerj bele juhsajt-darabkákat, locsold meg olívaolajjal és süsd tíz percig. Isteni íze van!

 

 

welcsy

Kiemelt képünk illusztráció!

Fotó: Pixabay