Aki ma válaszolt – Dr. Bagó Zoltán ESQ.

Titular Associate Professor
Lawyer Specialized in European Law

 

Ritkán találkozom ilyen „koponyával” mint a tiéd. Engem mindig lenyűgöznek a nagyon OKOS egyéniségek, te mennyire vagy tudatában annak, hogy ennyire lehengerlően okos és tájékozott vagy rengeteg témában?

  • Egyáltalán nem tartom magam okosnak. Tanultabb vagyok a nagy magyar átlagnál az igaz, de erre szokták azt mondani, hogy minél többet tanul az ember, annál inkább rájön arra, hogy még mennyi mindent nem tud. Hiszek a holtig tartó tanulásban és az önképzésben. Frissen tartja az ember gondolkodását. Én csak azokban a témákban vagyok tájékozottabb, ami a szakterületem, vagy ami érdekel. Jogi, közéleti, gazdasági, államigazgatási dolgokkal foglalkozom, és hála Istennek a hobbim is ehhez köthető: imádok ilyen tematikájú anyagokat, portálokat, kiadványokat, újságokat, tanulmányokat olvasni. Egyszerűen ez kapcsol ki…

A genetika, adottság nyilván meghatározó, de mennyire voltál szorgalmas a suliban?

  • 2. generációs vidéki értelmiségi családból jövök, nagyapáim csendőr és úri szabó voltak, a szüleim már közgazdászok. Ami érdekelt – irodalom, történelem, aztán később az alkotmányjog, államelmélet – abban szorgalmas voltam igen.

Tudsz olyan mondani aki/akik meghatározó módszertanával, egyéniségével kihozta belőled azt aki vagy most? Ki/kik inspirálnak az életviteledben?

  • A három általános iskolai osztályfőnökömnek és a gimnáziumi 3 történelem tanáromnak sokat köszönhetek, utána a jogi karon is volt három kimagasló professzorom. Neveket nem szeretnék említeni, mert még most is felelős pozíciókban vannak. Amikor a közigazgatásban kezdtem el dolgozni, ismét 3 mentorom volt, akikre jó szívvel emlékezem és a politikában is három hasonló, óriási tudású „exkollégámnak” tartozom nagyon-nagyon sokkal.

Milyen típusú könyveket olvasol? Van olyan, hogy kedvenc író?

  • Nincs kedvencem. Magyar és külföldi szerzőket is olvasok. Stephen Hawking-tól Yuval Noah Harari-ig, Douglas Murray-től Gyurgyák Jánosig sok minden belefér. Mostanában sokat olvasom az MTA Stratégiai Kutatásai közül a Magyarország az ezredfordulón sorozatot, mert a PhD kutatásaimat regionális tudományokból csinálom.

Mi a véleményed a mai oktatásról, pedagógusokról?

  • Vegyes. Próbál mindenki haladni a korral. Vannak lelkiismeretes nagy formátumú és bölcs oktatók is és vannak kiégett, megfáradt tanárok is. Nehéz dolguk van, mert ma az okostelefon elég kezelni tudni, és máris mindenre megvan a válasz … a fiatalok már nem a fejüket használják, hanem az alkalmazásaikat. Nem tudom, hova fog ez vezetni, de szkeptikus vagyok.

Milyennek látod a mostani egyetemistákat, fiatalokat?

  • Okos, fiatalos, lázadó generáció. De mintha kicsit kevesebbet akarnának dolgozni és többet szeretnének jól élni, mint mondjuk az én generációm. A közösségi oldalak hamis világának akarnak megfelelni a valóság helyett, és az online térbe menekülnek a valós problémák elől. Sajnos sokakat fog óriási csalódás érni, amikor majd szembesülniük kell az élet valóban fontos dolgaival.

Ki/kik figyelnek rád?

  • Fogalmam sincs. Miért? Figyel rám valaki?

Az internet/social média elárasztotta a világot és nem feltétlenül jó az, ahogyan és amennyit használják, legalábbis szerintem Te hogy látod?

  • Amint azt az előbb mondtam. Szerintem én még megérem, hogy ezt a világot gyökeresen kontrollálni és szabályozni fogják szociálantropológiai okokból.

Mit gondolsz az OTTHONRÓL? Te hol vagy OTTHON?

  • Otthon az az ingatlan, ahol a családommal csak magam lehetek és ott is alszunk. Tágabb értelemben az a település vagy környék, ahol a barátaimmal, szeretteimmel és az ismerőseimmel tölthetem a szabadidőm. Nekem Kalocsa a szűkebb pátriám, noha 22. éve dolgozom Budapesten is.

Fiatal korod ellenére nagyon sűrű életed van, hogyan és mikor van időd pihenni, hisz az is fontos nem? Mi az ami kikapcsol?

  • 45. éves vagyok, nekem már beérett a fejem lágya. Most már minden hétvégémet szigorúan pihenéssel töltöm a szeretteimmel. Az olvasás, az utazás és a vadászat az, ami kikapcsol.

Mit jelent számodra a család?

  • A szüleim a múltam és a jelenem. A párom és a gyerekeim pedig a jelenem és a jövőm. Ők az alfa és az omega az életemben.

Milyen gyermek Dr. Bagó Zoltán? És milyen apa Dr. Bagó Zoltán?

  • Szófogadó de életrevaló gyerek voltam. Kamaszként és is lázadtam, de nem léptem túl sosem egy határt. Fiatalon pedig sokat segítettek a szüleim. Apaként nem tudom. A fiam 13, a kislányom 8 éves múlt. Őket kellene megkérdezni. De szerintem szeretnek, legalábbis ezt szokták mondani

Mit találsz egy nőben vonzónak, illetve taszítónak?

  • Vonzó ha nőies, de nem közönséges. Hosszú haj, smink, magassarkú, stb. Az ápolt és igényes külső az első, amivel találkozol. Én nem szeretem, ha hamisított nagy márkákban pózolnak a lányok. Úgyis mindenki tudja, hogy sosem tellett nekik 1 milliós cipőre, 2 milliós órára és 3 milliós táskára. Szerintem ez szánalmas. Ellenben ha valaki hétköznapi fast fashion szettekben is divatos, illatos, és nem magamutogató … na az nagyon vonzó tud lenni. Aztán ha így van, akkor az ember már továbblép és elkezdi érdekelni a belső is. A szerény, de egészséges önbizalommal rendelkező, optimista és vidám hölgyek a zsánerem. Az iskolázottság nekem másodlagos. Ismertem már közönséges egyetemi docenst és zseniális fodrászt is.

Mitől vagy boldog?

  • Ha a családom megnevettet, és ha velük együtt űzhetem a hobbijaimat.

Mi jut eszedbe arról, hogy MÉRTÉKLETESSÉG?

  • Az, hogy az életben mindent csak így szabad!

Hogyan definiálnád az IGAZSÁGOT? És a HAMISSÁGOT?

  • Az igazság az egyik legvitatottabb filozófiai fogalom. Azt szokták mondani, hogy a valóság ellenőrizhető tényei és az erről szóló állítások megfelelése egymásnak. Ezt valahogy szerintem szokta érezni az ember. Hamisság nekem minden olyan, ami nem őszinte, megtévesztő, csaló szándékra vagy természetre valló cselekedet, magatartás. A ravasz fondorlattól a hazugságon át a csalásig. És ebből is látszik, hogy milyen szép a mi nyelvünk, hisz én is csak szinonimákkal tudok válaszolni

Mit üzennél a 20 éves Önmagadnak? És a 80 évesnek?

  • A 20 évesnek 3 dolgot, hogy ne tegyen meg. De ezt nem árulom el. A 80 évesnek meg nem tudom, mert azt meg is kell élni…

Mik a közeli, illetve a távoli tervek?

  • Most a PhD kutatásaimat szeretném befejezni a nyáron. Utána pedig a most induló új vállalkozásomra szeretnék majd többet koncentrálni!

 

Köszönöm a válaszokat.