John Osborne : Nézz vissza haraggal

Nézz vissza haraggal

Bemutató: 2020. április 18. 19:30, Mozsár Műhely

Több, mint egy éve mert nagyot álmodni egy fiatal, kreatív színészekből álló csapat és nekifogott eddigi művészi pályájuk talán legnagyobb kihívásának. Nem kisebb feladatot tűztek ki célul, mint John Osborne 1956-ban írt, azóta klasszikussá vált Dühöngő ifjúság című drámáját álmodják újra, a kor sajátosságaira reflektálva.

A március 8-i olvasópróbán megismerhettük a csapatot, célkitűzéseiket és Barna Zsombor újra hangszerelt fordítását.

Az 1950-es évek fiatalságának kilátástalan helyzetéről, egzisztenciális és morális válságáról szóló színpadi mű, egyrészt kortalan, ugyanakkor el kell ismernünk: sokat változott a világ az elmúlt 64 évben. A történet porosnak tűnhet, de darab magját képző problémák nagyon is maiak. Az alkotók ezért igyekeztek „leporolni” a darabot és mind a nyelvezetét, mind a cselekményt a mai, húszas éveikben járó fiatalokra formálni. Így a jazz szeretetét a rap/hiphop szeretetére, a vasalást teregetésre és az újság olvasást pedig a folyamatos okostelefon nyomkodásra cserélték. Jimmy azonban ezúttal sem tud beletörődni az egzisztenciális szorongás miatt érzett frusztrációjába, ahogy képtelen idomulni a társadalmi elvárásokhoz és konvenciókhoz is.

A mai, harminc év alatti tehetséges fiatalokból összeverbuválódott alkotócsapat más projektekben többször dolgozott már együtt. Hasonló munkamódszerrel, habitussal, gondolkodásmóddal rendelkeznek. Alkotóvágyukat, bizonyítani akarásukat mi sem bizonyítja jobban, mintsem, hogy a StageHive-on indított közösségi finanszírozási kampányban kevesebb, mint egy hét alatt gyűjtötték össze az előadás díszletéhez szükséges anyagi hátteret. A „Rendezd be Jimmyék kecóját” felhívás az NKA nyújtotta támogatást hivatott kiegészíteni.

A Nézz vissza haraggal produkciót Pigler Bence rendezi, a szerepeket Barna Zsombor, Pájer Alma Virág, Tzafetás Benjámin, Osváth Judit és Kerekes József alakítják. Barna Zsombor új szerepkörben is kipróbálja magát: nem csak színészként, hanem fordítóként is jegyzi a darabot.