Töltött paprika újragondolva

Ez egy igazi magyar étel amit ájulásig ettünk már régebben is. A kajakoma most is megmarad de most elkészítjük a vegán változatát, mégpedig hajdinával.

Ma kissé hideg/ szeles idő van és a hajdinának egyébként is van egyfajta melegítő hatása így ezért is választottam az ételünk egyik fő alapanyagként.Tudom ez most furcsán hangzik de ha megfigyelitek vannak ételek amiket inkább melegben és vannak amiket inkább hidegben kívántok. A szervezet tudja mi a jó neki, csak kicsit oda kell figyelni rá.

A másik amiért egyre többször  használom a hajdinát, mert egy könnyű tavaszias ízvilágot ad, ami  mindenképpen különleges.

A megmosott barna rizst álanatúr feltesszük főzni a burgonyákat pedig félbevágjuk és lapjával betesszük a sütőbe sülni.

Amíg ezek elkészülnek, addig  a hagymákat finomra vágjuk, olajon üvegesre pároljuk, majd bele rakjuk a fokhagymát is és tovább dinszteljük.

Félrehúzzuk, megvárjuk míg kihűl, majd a hajdina pehellyel és a barna rizzsel keverőtálban összekeverjük. Vágott petrezselyemmel, borssal, kakukkfűvel, piros édes és füstölt paprikával, köménnyel ízlés szerint fűszerezzük. Ez lesz a töltelék.

A paprikákat kicsumázzuk, a magokat is eltávolítjuk és szépen betöltjük a keverékünkkel. Ha elfogy a paprika de marad töltelékünk; formázzunk belőle gombócokat. Ezekbe már érdemes kukorica keményítőt rakni, nehogy szétessenek. Sütőben fogjuk elősütni a megtöltött paprikákat. Kis olaj-kis víz, mellé négybe vágott hagyma és egy kisebb zellert rakunk. Mivel a töltelék nem nyers így  a sütőben csak azt kell megvárnunk, míg a paprika héja kissé megpörkölődik. Ez kb ; 200 fokon 20 perc alatt meg is van. Sütés közben a paprikákat forgatjuk, és saját levével locsoljuk.

Aztán a  paprikára rászórjuk a friss oregánót,  a petrezselymet és rámerjük a vízzel megfelelő sűrűségűre kikevert jó minőségű sűrű paradicsomszószt, úgy; hogy jól ellepje a töltött paprikáinkat.

Így is visszatoljuk a sütőbe.

Amíg elkészül, terítsünk, ellenőrizzük a burgonyát ha kell  átforgatjuk, hogy jól megpiruljanak.

Ha a paradicsom összerottyan  már tálalhatjuk is készen van az ételünk.

Tippek;

Ezt az ennivalót is többféleképpen ellehet készíteni ;

 

-A tölteléket készíthetjük más gabonából pl; kölessel, quinoaval, lencsével. Rakhatunk bele gabona kolbászt, tofut. Még több fajta zöldséget, pl; gombát, padlizsánt stb. Variálhatjuk a fűszereket is, így  minden alkalommal más és más ízeket varázsolhatunk elő.

– Kiss trükk ;ha a  paprika hegyén icipici vágást végzünk, akkor a töltelék szépen kitölti végig a

paprikát.

-A mártást sima sűrített paradicsomból megtudod csinálni. Ezen sok időt megtudsz spórolni, ráadásul ha jó sűrű paradicsomot veszel, a rántás elhagyható.

-A paradicsomszószt lágyíthatod egy kis nádcukorral.

-A betöltött paprikákat és a gombócokat persze csinálhatod hagyományosan, hogy a szószban lassú tűzön főzöd meg. Ilyenkor magas lábasban feltesszük az alaplevet a zellert, megmaradt  petrezselyemszárat, hagymát forrni. Majd beleöntöd a paradicsom szószt, cukrozod és ha kell, sózod. A töltelékek gyorsan megfőnek és ha te szeretnéd, rántást is rakhatsz bele.

-Illik hozzá a főtt burgonya , petrezselymes és csőben sült is.

Hozzávalók;

-8 db zöldpaprika

-200 gr barna rizs

-200 gr hajdina kása

-Hagymák; 2 db vörös 1 db lila, 6-7 gerezd fokhagyma

-kb. másfél liter paradicsomlé (2-3 sűrített paradicsom )

-Fűszerek: só, pirospaprika ( édes, füstölt ), bors, köménymag, oregánó, kakukkfű, petrezselyem. (Nádcukor -elhagyható)

-burgonya

-olaj

Egész-ségetekre

Szeretettel VegánVera