Szegény árpát ( gerslit) sokan azt sem tudják, hogy néz ki. Pedig az egyik legrégibb gabonafélénk és vannak ételek amikhez a legeslegjobban az árpa passzol; ilyen például a jó kis székelykáposzta is. Ez az étel is az egyik büszkeségem, egyszerűen tökéletes.
Először is pörköltalapot készítek. Olajban megdinsztelem a felaprított vöröshagymát amikor már üveges, lehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával, beledobom a zöld paprikát, elkeverem, hozzáadom a felkockázott szejtánt, fokhagymát és a fűszereket. Kicsit tovább párolom, majd rárakom a kinyomkodott savanyú káposztát, az előző nap beáztatott árpát, és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. A paradicsomot nagy kockára felvágom és a füstölt gabona gömböccel együtt kb 30-40 percig, fedő alatt főzöm, alacsony hőfokon. Ha már a káposzta és az árpa megpuhult, jöhet a habarás. Összerottyantom, pár percig még hagyom főni és kész is!
Tippek;
-A káposztát sokan ajánlják, hogy mossuk meg, hogy ne legyen túl sós. Én csak jól kinyomkodom és mikor elkezdem főzni ízlés szerint adagolok az ételhez a levéből. Így a savanyúsága is megmarad és nem kell hozzá sót adni.
-A szejtánt otthon is elkészítheted, így költség kímélőbb. Amiért én készen veszem; az értékes idő…rengeteg időt spórolsz vele és már van jó minőségű -jó áron kapható kész szejtán.
-Általában én habaráshoz szója joghurtot használok és ha kellene zabpehely liszttel sűrítenék. De itt az árpa úgy bedagad és sűrít, hogy még lisztet nem kellett használnom ehhez az ételhez.
-A gabona gömböc; extraként szerepel, ,,sonkaként,, használjuk. Elhagyható de ezzel lesz tökéletes. Füstös-Isteni. Amikor tálalod az ételt, szeletelt gömböcből rakj rá belőle..
Hozzávalók;
1000 g savanyú káposzta,
1 dl étolaj,
1 fej vöröshagyma,
1 zöld paprika,
1 paradicsom,
5-7 gerezd fokhagyma,
400 g natúr szejtán
Kb 150 g tofu,
fűszerek; só, bors, köménymag, pirospaprika, babérlevél
1 gömböc ?
Egész-ségetekre
Szeretettel VegánVera