Szaftos, tunkolós, beájulós székelykáposzta -gerslivel (gyors verzsön ?)

Szegény árpát ( gerslit) sokan azt sem tudják, hogy néz ki. Pedig az egyik legrégibb gabonafélénk és vannak ételek amikhez a legeslegjobban az árpa passzol; ilyen például a jó kis székelykáposzta is. Ez az étel is az egyik büszkeségem, egyszerűen tökéletes.

Először is pörköltalapot készítek. Olajban megdinsztelem a felaprított vöröshagymát amikor már üveges, lehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával, beledobom a zöld paprikát, elkeverem, hozzáadom a felkockázott szejtánt, fokhagymát és a fűszereket. Kicsit tovább párolom, majd rárakom a kinyomkodott savanyú káposztát,  az előző nap beáztatott árpát, és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. A paradicsomot nagy kockára felvágom és a füstölt  gabona gömböccel együtt kb 30-40 percig, fedő alatt főzöm, alacsony hőfokon. Ha már a káposzta és az árpa megpuhult, jöhet a habarás.   Összerottyantom, pár percig még hagyom főni és kész is!

Tippek;

-A káposztát sokan ajánlják, hogy mossuk meg, hogy ne legyen túl sós. Én csak jól kinyomkodom és mikor elkezdem főzni ízlés szerint  adagolok az ételhez  a levéből. Így a savanyúsága  is megmarad és nem kell hozzá sót adni.

-A szejtánt otthon is elkészítheted, így költség kímélőbb. Amiért én készen veszem; az értékes idő…rengeteg időt spórolsz vele és már van jó minőségű -jó áron kapható kész  szejtán.

-Általában én habaráshoz szója joghurtot használok és ha kellene zabpehely liszttel sűrítenék. De itt az árpa úgy bedagad és sűrít, hogy még lisztet nem kellett használnom ehhez az ételhez.

-A gabona gömböc; extraként szerepel, ,,sonkaként,, használjuk. Elhagyható de ezzel lesz tökéletes.  Füstös-Isteni. Amikor tálalod az ételt, szeletelt gömböcből rakj rá belőle..

Hozzávalók;

1000 g savanyú káposzta,

1 dl étolaj,

1 fej vöröshagyma,

1 zöld paprika,

1 paradicsom,

5-7  gerezd fokhagyma,

400 g natúr szejtán

Kb 150 g tofu,

fűszerek; só, bors,  köménymag, pirospaprika, babérlevél

1 gömböc ?

Egész-ségetekre

Szeretettel VegánVera