Szerdától nem kell többé kézi számlatömb

Új élet kezdődik a számlázásban szerdától, 2020. július 1-től ugyanis minden, belföldi adóalanyok közötti ügyletről készített számláról adatot kell szolgáltatni az adóhatóság részére. A jelentős többletadminisztráció miatt jogosan háborognak a kézi számlatömbhöz ragaszkodó vállalkozók, a digitalizáció azonban elkerülhetetlen és akár vállalkozásfejlesztési lehetőségként is felfogható a változás.

A jogszabályváltozás mindenkire vonatkozik, ezúttal nem kivétel a katás vállalkozói lét, az alanyi adómentesség vagy a számla kis végösszege sem.

“Az adóhatóság nem szabályozza a számlakiállítás módját, maradhat a kézi számlatömb is. Érdemesebb azonban online számlázásra váltani, annál is inkább, mert egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb a számlázás, automatikus lehet az adatszolgáltatás és a vállalkozás pénzügyi nyilvántartásai is egy felületen kezelhetők. Ezzel jóval több, eddig adminisztrációval töltött idő szabadul fel, mint az elsőre gondolnánk. Még az ár sem lehet érv a kézi számlatömb mellett, mert a Billingo Starter ingyen, korlátozás nélkül bárki számára elérhető” – mondta Sárospataki Albert, a Billingo online számlázó ügyvezetője.

Kézi számlatömbből történő számlázás esetén a számlaadatokat a NAV Online Számla felületén kell feltölteni. Erre 500 ezer forint ÁFA érték alatt 4 nap áll rendelkezésre és fontos, hogy minden adatot pontosan adjunk meg, ellenkező esetben az adatszolgáltatás sikertelen. NAV összekötéssel rendelkező számlázó programból kiállított számla esetén a számlázás pillanatában a rendszer automatikusan küldi be az adatokat a NAV-nak, a sikerességről pedig visszajelzés is érkezik. Egy gonddal kevesebb.

Online számlázás vagy kézi számlatömb?

“Gyakori érv a kézi számlatömb mellett, hogy mindig kéznél van, azonnal oda lehet adni és bárhova magunkkal vihetjük. Ezeket a Billingo online számlázó program mind tudja. A számlázó felülete mobilra optimalizált, így okostelefonról, tabletről vagy laptopról is kényelmesen használható. Ez a megoldás azoknak is tetszik, akik nem telephelyhez kötötten dolgoznak, hanem mindig más helyszínen számláznak” – mondta Sárospataki.

“Az online számlázóval kiállított számla, azonnal e-mailben továbbítható a vevőnek. Nagy előnye ugyanakkor a kézi számlatömbbel szemben, hogy az automata kitöltő funkcióval a vevő adatai céginformációs adatbázisból kiválaszthatók, a rendszer néhány karakter megadását követően automatikusan tölti ki a többi adatot, pl. vállalkozás teljes nevét, címét és a július 1-től kötelező adószámot is. A saját adatainkat sem kell megadni. Ezzel nemcsak gyorsabb a számlázás, de garantáltan pontos és aktuális minden megadott adat, ami a NAV adatszolgáltatás alapfeltétele. A Billingóval kiállított számlákat a rendszer automatikusan küldi meg a NAV-nak, nem kell azokat kézzel feltölteni” – mondta Sárospataki.

Nincs e-mail cím? Nem gond, bárhol nyomtatható

“Sokan kérdezték, hogyan tudnák digitalizálni a számlázásukat akkor, ha nem telephelyhez kötött a tevékenységük, a vevőik viszont nem rendelkeznek e-mail címmel. Nekik sem kell lemondani a billingózás kényelméről. A Billingo számlák mobil blokknyomtatóval is használhatók. Ehhez egy speciális mobil eszközre lesz szükség, amit bárhova magunkkal vihetünk. A telefonunkat, tabletet vagy laptopot, vezeték nélkül, bluetooth-szal tudjuk összekapcsolni a nyomtatóval, így a számla bárhol, azonnal nyomtatható és átadható. Akár még a logó is feltüntethető rajta. A blokknyomtató beszerzéséhez egyedi Billingo kedvezményt is adunk felhasználóinknak” – mondta az ügyvezető.