Aki ma válaszolt – Fábián Juli

Fábián Juli, többszörösen díjazott dzsessz és pop énekesnő. Gyermeke még nincs.

1. Mit jelent számodra az a szó,hogy ANYA?
Anya az, aki bármi van, bárhogy alakul, jelen van, szeret, meghallgat, óv, gondolkodik, gondoskodik rólam. Akárhány évesek vagyunk.

2. Milyen az egészséges NŐ?
Az egészséges nő tudatos, ismeri magát és az erősségeit, gyengeségeit, bízik és hisz magában, szereti magát és felismeri, vállalja, megbocsátja magának, ha hibázik. Tiszteli a testét és a szükségleteit, és tiszteli, szereti a férfiakat is. Sokat nevet, mosolyog, hallgat, alszik, jókat eszik, iszik, és egyensúlyban van magával és a világgal.

3. Mi jut eszedbe a piros színről?
A vér, a forróság, a tűz, az eper, az ajkak.

4. Sorolj fel 3 számodra fontos dolgot.
Kultúra, egészség, belső harmónia.

5. Mit gondolsz a Nők mostani helyzetéről?
Ez családtól, mikroközegtől várostól, országtól, kultúrűtól függ. Összességében úgy látom, a mi társadalmunk abszolút férfiközpontú, és a firfias értékek, a matéria kap nagyobb hangsúlyt. Ugyanakkor azt is látom, érzékelem, hogy a családokban és a társadalom egészében mekkora szerepe van a nők erejének, érzékenységének, finomságának és más problémamegoldásó megchanizmusainak. Ez pedig akkor is érvényre jut, ha a nők és az általuk képviselt értékek kevésbé vannak megbecsülve vagy nevesítve. Ugyanakkor a régi időkhöz képest nyilván egyre nagyobb mozgástér is jut a nőknek, ami egy előremutató tendencia. Szívből remélem, hogy ez a folyamat csak tovább fokozódik.

6. Mitől Nő a Nő?
Attól, hogy szereti és vállalja magát, az érzékenységét, a lágyságát, a hihetetlen erejét, a gondoskodási és a rendezettség utáni vágyát, a biztonságigényét, a nőiségét, szexualitását, a tehetségét bármiben, amiben jó és amit élvez.

7. Mit teszel az egészséged érdekében?
Nagyon tudatosan táplálkozom, igyekszem rendszeresen mozogni, jó levegőn lenni, sokat meditálni, vitaminokkal, teákkal és számos más dologgal táplálni a testem. A lelkemnek és a szellememnek pedig megadni, amire nekik szükségük van – olvasok, filmet nézek, beszélgetek, sokat nevetek, gondolkodom magamról és feltárom a múltbéli traumáimat.

8. Mi a Nő feladata a családban?
Az mindig az adott családtól és az abban kialakult szerepektől, egyensúlytól függ, Nem hiszek abban, hogy minden családnak ugyanúgy kell működnie, miért is lenne így, ha mindnyájan máshogy működünk? És ezek a szerepek időközben is változhatnak, attól függően, hogy épp mit kíván meg a helyzet és mi az optimális az egész család számára.

9. Mit tartasz egy Nőben vonzónak/taszítónak?
Én általában az emberekről nem nőként és férfiként, hanem emberekként gondolkodom. Egy emberben – legyen az nő vagy férfi – vonzó számomra a magával és másokkal való őszinteség, játszmamentesség, önmaga felvállalása, a jó humor, az empátia, az érzelmi intelligencia, a nyíltság és a tisztelet, és még sok minden. Taszít a hazugság, a fellengzősség, a zártság és a sajét állásponttól való eltérésre való képtelenség, a tiszteletlenség, a durvaság, a cinizmus és a megjátszás.

10. Fontosnak tartod a rendszeres szűrővizsgálatokat?
Nagyon. Ha erre odafigyel az ember, sok nehézséget és krízist spórolhat meg magának.

11. Milyen egy jó Nő-Férfi kapcsolat?
Őszinte, játszmamentes, egyenlő, szeretetteljes, érzelemkifejező, támogató, a hibákat megengedő, jól működik a kommunikáció a felek közt és mindkét fél igényeire egyformán odafigyelő.

12. Mi jut eszedbe arról, hogy jó Nő?
Az, hogy minden síkon harmóniában van magával.

13. Mit jelent számodra az,hogy rossz Nő?
Nem szoktam ezt a kifejezést használni, nem hiszem, hogy van ilyen kategória.

14. Van kedvenc magyar írónőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted az írásaid?
Érdekes módon a kedvenc magyar íróim mind férfiak, de ez nem tudatos, egyszerűen őket szeretem a legjobban. Szabó Magdát, Tóth Krisztinát, Szepes Máriát nagyon szeretem.

15. Van kedvenc nemzetközi írónőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted az írásaid.
Ljudmila Ulickajat írásait péndául tényleg szeretem, legfőképp a személyességét és az atmoszféráját.

16. Van kedvenc magyar színésznőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted?
Imádom Hernádi Juditot, Ónodi Esztert, Básti Julit, Udvaros Dorottyát és a fiatalabb generációból is még sokakat, mindenkit másért – a humoráért, a karakteréért, a nőiességéért, a sokszínűségéért.

17. Van kedvenc nemzetközi színésznőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted?
Meryl Streep talán a legnagyobb kedvencem, igazi finom, de erős női karakter, emellett hihetetlenül sokféle szerepet, személyiséget meg tud formálni. Sőt, 50 fölött még egy táncos-éneklős filmet is beválllalt, ami hihetetlenül vagány!

18. Van kedvenc magyar énekesnőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted?
Cserhátit nagyon szerettem, ő volt számomra az őserő! De abból a generációvól Kovács Kati is zseniális. Nagyon szeretem Senát, Judie Jayt, Gereben Zitát, Mycheller Myrtillt, Tóth Verát és még sokakat. A hang, a zenei személyiség, a muzikalitás, a humor, az egyediség, felismerhetőség, sokoldalóság tud megfogni igazán.

19. Van kedvenc nemzetközi énekesnőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted?
A még élő énekesnők közül nhatalmas kedvencem Sade a finomsága és a különlegessége miatt, Etta James, a manírmentes ősenergia megtestesítője, Alive Russel, Dee Dee Bridgewater, Dianne Reeves, Bebel Gilberto és hosszan sorolhatnám még, kit miért imádok, ki milyen inspirációval bír a zenei világomra.

20. Van kedvenc magyar sportolónőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted?
Hosszú Katinka egészen elképesztő szorgalommal, alázattal és tehetséggel bír, számomra ez abszolút példaértékű.

21. Van kedvenc nemzetközi sportolónőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted?

22. Valóra vált álom?
A párkapcsolatom, az, hogy rátaláltam a hivatásomra, és hogy a Müpa nagytermében egy szimfonikus zenekarral kísérve léphettünk nerég fel a zenekarommal

23. Mi a szerelem?
A teljes feloldódás egymásban, a legteljesebb bizalom és szenbedély, éd su, hogy pontosan azt imádjuk egymásban, ami a másik lénye, lényege.

24.Hiszel az újjászületésben?
Abszolút. De a halál előtti életben is.

25. Szerinted ki vagy te?
Én egy nyílt és kíváncsi, mégis bizonyos értelemben zárkózott, életigenlő, erős, kreatív nő vagyok, aki imád nevetni, belefeledkezni a jóba, aki egyre inkább ismeri és elfogadja magát. Szerető, barát, kishúg, zenész, tudatosságra törekvő, fejlődőképes ember, szeleburdi tini, művész és néha gyámoltalan kislány.

26. Ki(k) a Gyermeked,Gyermekeid?…
A gyermekeim a lemezeim, a dalaim, a szövegeim, a bármilyen anyagból készült alkotásaim, és azok a közösségek, értékek, emberi kapcsolatok, amiket létrehoztam vagy a megteremtésükben oroszlánrészt vállaltam.