Aki ma válaszolt – Kiss Petra

Kiss Petra magyar zongoraművész, Ferenczy György nemzetközi zongoraverseny első helyezettje

1. Mit jelent számodra az a szó, hogy ANYA?
Biztonságot és szeretetet.

2. Milyen az egészséges NŐ?
Kiegyensúlyozott, elégedett magával.

3.Mi jut eszedbe a piros színről?
Szeretet.

4. Sorolj fel 3 számodra fontos dolgot.
Szeretet. Család. Zene.

5. Mit gondolsz a Nők mostani helyzetéről?
Elfogadottabb egy sikeres nő, azonban most sem egyszerű érvényesülni az előítéletek miatt.

6. Mitől Nő a Nő?
A kisugárzásától.

7. Mit teszel az egészséged érdekében?
Rendszeresen edzek, hegyet mászok.

8. Mi a Nő feladata a családban?
Az anyai szerep betöltése, gondoskodás a család többi tagjáról.

9. Mit tartasz egy Nőben vonzónak/taszítónak?
Vonzónak tartom a magabiztos kisugárzást, de taszít, ha túlzottan beképzelt valaki.

10. Fontosnak tartod a rendszeres szűrővizsgálatokat?
Nagyon. Én magam az előírtnál rendszeresebben járok, ha később gyerekeim lesznek, még inkább fontosnak fogom ezt tartani.

11. Milyen egy jó Nő-Férfi kapcsolat?
Nagyon fontos, hogy szeretetre alapuljon. Én pl. azt vallom, nem jó, ha ugyanaz a szakmája a férfinak és a nőnek, de van, akiknél ez is működik. Fontos a kölcsönös odafigyelés és tisztelet szerintem.

12. Mi jut eszedbe arról, hogy jó Nő?
Ápolt külső, nőies, magabiztos kisugárzás, formás alak.

13. Mit jelent számodra az,hogy rossz Nő?
Igénytelenséget.

14. Van kedvenc magyar írónőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted az írásait?
Hozleiter Fanny, mert hihetetlenül sok erőt adnak a könyvei és nagyon tisztelem őt a kitartásáért. Mörk Leonóra pedig belopta a szívembe magát a Holdfény szonáta című könyvével, talán azért, mert a történetet kicsit magaménak is érzem a zongoraművész főszereplő lévén.

15. Van kedvenc nemzetközi írónőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted az írásait?
Astrid Lindgren a Harisnyás Pippi sorozata miatt. Még farsangi rendezvényen is öltöztem Harisnyás Pippinek általános iskolában. Eleanor H. Porter Az élet játéka című könyvével nagyon sokat adott nekem az életfelfogásomhoz. Jane Austen regényei pedig megunhatatlanok.

16. Van kedvenc magyar színésznőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted?
Törőcsik Mari. A Körhinta az egyik kedvenc filmem. Többször is volt szerencsém vele együtt fellépni és minden alkalommal hihetetlenül sokat tanultam tőle, leírhatatlan érzés vele egy színpadon lenni. Kimegy a színpadra, megszólal és minden tekintet rajta van. Kisugárzás, egyéniség, egyszerűen imádnivaló, ahogy van.

17. Van kedvenc nemzetközi színésznőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted?
Sandra Bullock, mert nagyszerű humora van a filmjei alapján. Julia Roberts, mert igazi NŐ, minden mozdulata és a mosolya is lenyűgöző. Emma Watson a női érvényesülés érdekében lévő harcai miatt. Diane Keaton, mert nagyon kedves, szívmelengető karaktereket tud megjeleníteni. Meryl Streep pedig a sokszínűsége miatt, bárkit tökéletesen el tud játszani, nagyon csodálom emiatt.

18. Van kedvenc magyar énekesnőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted?
Veres Mónika. Már 13 évesen is az ő kazettáit hallgattuk, de voltam többször koncertjén és az az energia, ami árad belőle élőben, az lenyűgöző. Minden koncertje egy emocionális bomba, van, hogy a könnyem folyik patakokban, van, hogy vele nevetek, egyszerűen mindig magával ragad, ami csinál. Nem mellesleg profi énekes, abszolút hallásom van és komolyzenész vagyok, de soha életemben egy hamis hangot nem hallottam tőle.

19. Van kedvenc nemzetközi énekesnőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted?
Emeli Sandé, mert nagyon különleges hangszíne van. Celine Dion, mert több millió közül is megismerném. Faith Hill, Christina Aguilera, mert profiknak tartom őket. Anna Netrebko, mert mindig tökéletesen teljesít, mégis annyira ember a hétköznapokban, mint bárki más, egy nagyon kedves családanya.

20. Van kedvenc magyar sportolónőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted?
Hosszú Katinka. Azért, mert annak idején azt mondták neki, hagyja abba, és nem hitte el, nem adta fel. Ma pedig mindenki nagyon büszke rá.

21. Van kedvenc nemzetközi sportolónőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted?
Yusra Mardini. Egy évvel ezelőtt egy a lány és a húga kipattantak egy menekültekkel teli gumicsónakból, és alulról a víz alatt úszva tolták át a csónakot a szárazföldre. Menedékjogot kaptak Németországban, a legutóbbi olimpián pedig Yusra elindulhatott a németországi menekültek csapatában, mint úszónő. Több interjúban is mesélt arról, hogy miután már bombázták az uszodát Szíriában, ő még mindig eljárt edzeni, mert semmi áron nem adta volna fel az álmait. Egyszer beszéltem is vele telefonon, nagyon kedves, szeretetreméltó lánynak tartom. Hihetetlenül tisztelem a kitartása miatt.

22. Valóra vált álom?
Az volt a legnagyobb álmom, hogy koncertező zongoraművész legyek egyszer. Most már master diplomám van „zongoraművész” felirattal, a többi pedig egyre szebben alakul. Mindenem a színpad és minden egyes koncertemen azt érzem, a valóra vált álmaimat élem.

23. Mi a szerelem?
Többféle szerelem is van. Az én életemben az elsődleges szerelem a zene és a zongora. Egyébként emberek között a szerelem az az érzés, ami miatt lepkék repkednek a gyomromban és összeszorul a torkom, ha meglátom a másikat. Amennyire csodálatos érzés, annyira tud fájni is.

24. Hiszel az újjászületésben?
Igen, határozottan.

25. Szerinted ki vagy te?
Jó kérdés. Azt tudom, hogy küldetésem van. Öt évesen majdnem elveszítettem az életemet és ezzel a kis történetemmel azóta nagyon sok súlyosan beteg gyereknek adtam erőt és reményt. Nagyon szeretek segíteni a rászorulóknak és minden egyes zongorahanggal szeretnék valamit adni a közönségnek.

26. Ki(k) a Gyermeked, Gyermekeid?
… Az összes növendékemet egy kicsit a gyermekemnek érzem, de nagyon szeretnék majd saját gyermekeket is később, de az örökbefogadás gondolatával is játszadozom. Nem tudom, kik lesznek ők, de álmodtam már velük sokszor.