Aki ma válaszolt – Dr. Csisztu Zsuzsa

Dr. Csisztu Zsuzsa – újságíró, műsorvezető, sportjogi szakjogász. A Magyar Sportújságírók Szövetsége első alelnöke. A Magyar Olimpiai Bizottság tagja.

1. Mit jelent számodra az a szó,hogy ANYA?
A legtisztább energiát. Nekem az elsőszámú példaképet jelentette Édesanyám, olyan anya szeretettem volna lenni, mint Ő. Sajnos már csak föntről ítélheti meg, hogy ez vajon sikerül-e.

2. Milyen az egészséges NŐ?
Sugárzó és magabiztos. Tiszta pillantású. Rendben van magával és békében él az adottságival csakúgy, mint a hiányosságaival.

3. Mi jut eszedbe a piros színről?
Én nagyon szeretem. Nekem az élet, a lüktetés, a szeretet és a szerelem színe. És a bohócorré is.  Szegény és színtelen lenne a világ piros szín nélkül.

4. Sorolj fel 3 számodra fontos dolgot.
A családom és ők nem dolgok, de a férjem és a fiaim mindent megelőzően előre kívánkoznak. Amúgy az egészségünk első helyen a legfontosabb, aztán fontos még az emberek iránti szeretet és a szavahihetőség. Kiszámítható egisztencia, tervezhetőség, és a béke nagy és kis dimenziókban is.

5. Mit gondolsz a Nők mostani helyzetéről?
Attól függ a világ melyik részéről beszélünk. Európában talán messze a legideálisabb a nők helyzete, ugyanakkor nálunk – noha Európa tradícionális nemzete vagyunk – , nem mindenben járunk a nők egyenjogúságában közel a Nyugat- vagy Észak- Európai sztenderdekhez. Mindenképpen javítani kellene a nők arányosabb jelenlétén a politikában, az üzleti szférában, a vezetői poziciókban és fontos döntések hátterében. A női empátia és együttérzés ma nagyon hiányzik a világból és azt hiszem számos agressziónak ez a hiány áll a hátterében. Ma nehezen fogadja el nálunk a társadalom, ha egy nő anyaként is szereti a hivatását és mindkettőben kimagaslót szeretne alkotni. Ugyanakkor az is igaz, hogy egzisztenciális kényszerek miatt sok nő úgy dolgozik anyaként, hogy nem szereti, amit csinál, nem is tud és nem is hagyják benne érvényesülni.

6. Mitől Nő a Nő?
Amitől nem férfi. Karinthy már csodálatosan megfogalmazta ezt a gondolatot, csak a férfi szemszögéből, persze: „Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába.” Nagyon sok függ attól, a nő saját maga mennyire érzi magát ízig-vérig nőnek. Nyilván az elsődleges és másodlagos nemi jelleg jegyein túl valahol ez egy belső kisugárzás, egy viszony a világhoz. A nő a világ egyik nélkülözhetetlen fele.

7. Mit teszel az egészséged érdekében?
Igyekszem egészségesen táplálkozni, de ezt komolyan is veszem. Piacon, őstermelőktől vásárolok, magam főzők, nem eszem és nem adok a családomnak félkész vagy kész ételeket melegítve, hogy kerüljük a kemikáliákat és tartószítószereket. Rendszeresen mozgok, sportolok, és orvos férjem mellett is igyekszem időben a legfontosabb szűrővizsgálatokra elmenni. Sokat nevetek.

8. Mi a Nő feladata a családban?
Én nem ítélkezem, ha valaki másképp gondolja, de én úgy gondolom a nő a családban a teremtő asszony. Én ezt láttam ottohon és ilyen is akartam lenni. Gondoskodó, fészekrakó, építkezni, mesteremberekkel is tárgyalni képes háziasszony, aki örömmel főz és kényezteti a szeretteit. De persze az ilyen nő is elfárad és nyilván, ha nem érezném, hogy a hivatásomban, mint újságíró és műsorvezető kiteljesedhetek, talán szűk lenne az otthon terepe nekem.

9. Mit tartasz egy Nőben vonzónak/taszítónak?
Vonzó, ha ismeri az értékeit és helyén kezeli azokat. Vonzó az ápoltság, a finomság, az elegancia, a humor és az intelligencia végképp vonzó. Ezzel szemben taszító az ápolatlanság, az otrombaság, a butaság, a bántó erőszakosság, az ízléstelenség. És nagyon taszító a rosszindulat.

10. Fontosnak tartod a rendszeres szűrővizsgálatokat?
Természetesen nagyon, de bevallom ebben még nagyobb és szélesebb körű felvilágosításokra lenne szükség és bizonyos problémák esetében sajnos még sokkal korábbi életkorban már el kellene ezek kötelezővé tételét kezdeni.

11. Milyen egy jó Nő-Férfi kapcsolat?
A vonzalom elengedhetetlen, a kémia is nagyon fontos, de persze a hasonló értékrend és gondolkodásmód lehet a bázis mindenhez. Humor nélkül ez nem is működhet, mintahogy mindkét fél számára örömet szerezni képes szex nélkül sem hosszú távon.

12. Mi jut eszedbe arról, hogy jó Nő?
Ha valaki nagyon feminin és az értékeivel tisztában van. A jó nőt körülveszi egy bűvös aura, teljesen mindegy, hogy hány éves, a kisugárzása minden életkorban megmarad. A jó nő már tudja mi az, ami előnyös számára, mi az, amit nem kell annyira hangsúlyoznia és a jó nő kiegyensúlyozott, szépen balanszált életet él, amelyben szellemileg és szexuálisan is kellő mennyiségű öröm éri. Ez meglátszik egy nőn.

13. Mit jelent számodra az, hogy rossz Nő?
A fentiek reciproka is lehetne, de persze más miatt is lehet, hogy valakire ezt mondják, de azért ez nekem így nagyon erős és bántó kifejezés egy nőre. Minden nőben vannak személyes értékek. Persze előfordulhat, hogy esetleg valaki a mai szépségternd szerint nem annyira szerencsés külsővel bír, mint mások. Ugyanakkor ennek a nőnek is megvan valahol a párja a világban, akinek pedig nemhogy nem rossz nő, hanem a legjobb.

14. Van kedvenc magyar írónőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted az írásait?
Janikovszky Éva és Szabó Magda – hű, ez hosszú, de főként azért mert egyéni és senkiével sem keverhető stílusuk van. És jól írnak.

15. Van kedvenc nemzetközi írónőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted az írásait?
A női életrajzírókat kedvelem, mert erős empátia érződik az írásaikból.

16. Van kedvenc magyar színésznőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted?
Ismét csak túl hosszú a lista, de a régiek közül Ruttkai Éva, Psota Irén, míg a kortárs színésznők között Eszenyi Enikő, Pokorny Lia, Balsai Móni, Kováts Adél. Ez kifejthetetlen, mert más-más karakterek, de mindegyik nagy formátumú személyiség, van aki anyatigris, van aki finom szinte áttetsző művész és mégis egyenként karizmatikusak.

17. Van kedvenc nemzetközi színésznőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted?
Itt is nagyon sok nevet kéne leírnom, de néhány nagy klasszikus, mint Sophia Loren, Meryl Streep, Julia Roberts, Liza Minelli, Barbra Sterisand mellett a kortárs színésznők között is sok a tehetséges: Anne hathaway, Emily Blunt, Sophie Marceau, Audrey Tautou. Mindegyik nőies jelenség, hatalmas tehetséggel.

18. Van kedvenc magyar énekesnőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted?
Kovács Katit, Katona Klárit, Cserháti Zsuzsát nagyon szeretettem mindig, a maiak közül pedig Tóth Vera, – de a klasszikus vonalon mozogva Rost Andrea a nagy kedvencem. Lélek és tehetség a titok.

19. Van kedvenc nemzetközi énekesnőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted?
Minden idők legnagyobbja volt Withney Houston, de Barbra Streisand, Celin Dion, Sade is fantasztikus tehetségű világsztár. A maiak közül talán Norah Jones az egyik kedvencem.

20. Van kedvenc magyar sportolónőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted?
Na, aztán ez a lista – egy sportriporternél – kimeríthetetlen. Egerszegi Krisztinát személyesen ismerem és nagyon tisztelem és szeretem. Kovács Katalin a kajakkirálynő, és Babos Tímea számomra a két jelenlegi legnagyobb. Csodálom Hosszú Katinkát is. Csodálatos emberek életvidámak és szeretik, amit csinálnak.

21. Van kedvenc nemzetközi sportolónőd? Ki(k) Ő(k) és miért szereted?
Az egyik, a világ egyik leghíresebb orosz tornásznője, ma politikus és nagyszerű sportdiplomata, Szvetlana Horkina. De tiszteletem Steffi Grafot, Iszimbayevát, és még nagyon sokakat.

22. Valóra vált álom?
Gyönyörű család, három szép férfi körülöttem.

23. Mi a szerelem?
A férjem és én. A szerelem az alapja minden nehézség elviselésének és minden boldogság beteljesülésének.

24. Hiszel az újjászületésben?
Bizonyos mértékig, de én alapvetően Istenhívő ember vagyok.

25. Szerinted ki vagy te?
Egy apró és lényegtelen pont a világegyetemben, másfelöl a kovász, valamint a legfontosabb kapocs a családom összetartásában. Egy érző és romantikus lélek, egy emberszerető örök optimista, egy maga mögött valami kis nyomot hagyni akaró teremtő asszony. És kritikus szemű, maximalista újságíró is.

26. Ki(k) a Gyermeked,Gyermekeid?…
Ketskés Krisztián Norbert, a nagyfiam, rövidesen tíz, és Ketskés Adrián Mihály nemsokára négyéves kisfiam. Két okos, gyors észjárású, jó humorú gyerek, nagy szeretettel a szívükben. Remélem a nőket tisztelő és szerető, őket megbecsülni képes, intelligens férfiakat nevelhetek belőlük.