Miniatűr műhely – A világ kicsiben

 

Fotó: Lovas Schwarze Zsuzsanna

Elképesztő mini világot készít egy Bécsben élő hobbialkotó. Ha hiszed, hanem ezek az építmények nem nagyobbak egy cipős doboznál, és minden apró részletük saját kezűleg és sok türelemmel készül. Vigyázz, le fog esni az állad!

 

Minden egy babaházzal kezdődött…

Zsuzsi kislányának szeretett volna olyan babaházat készíteni, ami nem habos-babos rózsaszín, hanem a valóságot tükrözi. Ezután jött az ötlet, hogy alkosson valami kisebbet, és megszületett az első igazán mini alkotása, egy karácsonyi jelenet. Innentől pedig már nem volt megállás, sorra épültek a szebbnél szebb mini világok!

Nagyító nélkül

Hisz az újrahasznosításban, ezért olyan anyagokat használ, amelyeket bárki könnyedén beszerezhet. Az épületek külső váza rétegezett és összeragasztott kartonpapírokból van, a berendezésekhez puha, szivacsos fát használ, míg az élethű tárgyakat süthető gyurmából formázza meg pirinyó méretben. Emellett papírokat, festékeket, hagyományos ragasztót és csipeszeket is használ, de nagyítója nincs.

Tojás úr mutatja meg, hogy mekkora is egy épület és annak berendezései.

„Csak” díszek

Egy-egy részletgazdag jelenet elkészítése 3-4 napot vesz igénybe. Ezek az alkotások játszásra nem alkalmasak, inkább csak dekorációk. Az ötleteket legtöbbször megálmodja, de az emlékeiből, a környezetében élő emberektől és persze a közösségi oldalán hozzá szólóktól is merít. Elmondása szerint nem ötletből, hanem az időből van hiánya.

A nagyobb munkák mellett kisebb ötletek is megvalósít, mint például a sütik.

Érdekes: Még egyiktől sem tudott megválni, így a legtöbbjük a család raktárában pihen, ha éppen nem egy iskola időszakos kiállításán díszeleg.

A miniatűrök hivatalosan 1:12 arányban készülnek, de Zsuzsi munkái ennél kisebbek.

 

 

 

„Sem rajzból, sem pedig technikából nem voltam kiemelkedően jó, mégis a művészetnek szentelem az életemet. Fejleszd önmagadat, és bármit elérhetsz!”

 

Alkotó: Lovas Schwarze Zsuzsanna, Miniatűrista