Táborozási kisokos

 

Mi az a hely, ahol hasonló érdeklődésű társaiddal lehetsz együtt, a hobbidnak hódolhatsz és tuti jó élményekkel telik a szabadidő? Hát persze, hogy a tábor! Legyen az sátorozás vagy kirándulás, kis útmutatónkkal könnyedén felejthetetlenné teheted!

 

A táborhely

Fontos, hogy a tábor ne legyen mocsaras területen, és ne legyen a közelében veszélyforrás. A sátrat száraz, napos, szélvédett helyen állítsd fel, lehetőleg a terület egy magasabb pontján, déli irányba, hogy érje a napfény. (Figyelem! A sátorveréshez és tűzrakáshoz engedélyt kell kérned a terület tulajdonosától vagy a helyi önkormányzattól.)

 

 Jó tanácsok:

– Ne táborozz magányosan álló, öreg fa alatt, mert egy esetleges viharban ágak eshetnek rád, vagy villámcsapás érhet.

– Ne üss tábort lejtő aljában sem, mert egy hirtelen jött felhőszakadás elöntheti a sátradat.

– A sátrat ne állítsd lejtőre, mert kényelmetlen lesz az alvás.

 

A tűzrakás művészete

Ha igazi nomád táborozásra vágysz a természetben, akkor ne feledkezz meg a tábortűzről sem, amelyet csak a kijelölt helyen szabad rakni. Három méteres körzetéből távolíts el minden éghető anyagot, például avart és faágakat. Készítsd mellé az oltáshoz szükséges homokot vagy vizet. A tűz lángra kapásához „tűz-háromszögre” lesz szükséged, azaz éghető anyagra, oxigénre és szikrára.

Vigyázz! Ne legyen a sátor, fa vagy bokor közvetlen közelében, mert könnyedén lángra kaphat.

 

Kis illemtan túrázóknak:

– Vendég vagy a természetben! Ezért ne hagyd nyomot magad után: ne törj le faágat vagy levelet, és ne hagyj magad után szemetet!

– Ne csapj zajt! A magnódat inkább hagyd otthon, és helyette élvezd a természet csendjét. Gondolj csak bele, a legtöbben éppen ezért menekül el a városból.

– Védd a környezetet! Ha valahol szemetelés nyomát találod – főleg ha természetvédelmi területen –, azt mindenképpen fotózd le, jelöld be a térképen és jegyezd fel a látottakat. Ezután hívd fel rá a helyi önkormányzat figyelmét vagy keress segítőtársak, akikkel megtisztíthatod a területet.

Tipp: Ha a túrázáshoz nem viszel magaddal térképet vagy GPS-t, akkor ne térj le a kijelölt turistaútvonalról, mert könnyedén eltévedhetsz.

 

Milyen táborok közül válogathatsz?

– Lovastábor: Ha szereted az állatokat, szeretnél/szeretsz lovagolni és az állatok gondozásától sem riadsz vissza.

– Kalandtábor: Azoknak, akik kedvelik a túrázást, és még egy kis veszélytől sem riadnak vissza.

– Művészeti tábor: Ha van egy kis kézügyességed, akkor itt kamatoztathatod a képességeidet.

– Nyelvi tábor: Itt akár játszva fejlesztheted a nyelvérzékedet, így magabiztosabb leszel a nyelvvizsgán.

– Sporttábor: A sportolás szerelmesei itt hasonló érdeklődési emberekkel gyakorolhatnak.

– Tánctábor: Ahol bátran gyakorolhatsz, új lépéseket sajátíthatsz el, akár profi oktatóktól.

– Természetismereti tábor: Felfedezheted a természet csodáit, és megtanulhatsz harmóniában élni vele.

 

Utazólista – Mit vigyél magaddal?

Természetesen ez függ a tábor típusától, hosszától, a programoktól és persze az időjárástól is. Most listába szedtük a legfontosabbakat, amelyeket semmiképpen se hagyj otthon.

 

– Ruházat: kapucnis, cipzáras pulcsi; széldzseki, szabadidőruha, fürdőruha, papucs (2 pár, egy zuhanyozáshoz), gumicsizma vagy bakancs, esőkabát, kalap vagy sapka (nap ellen), egy csinosabb felső bulira

Tipp: Válogass a régebbi ruhadarabjaid közül! A márkás, új cuccokat inkább hagyd otthon.

 

– Tisztálkodás: szappan (tartóban) vagy tusfürdő, törülköző (2 db, egy a strandra és egy a zuhanyozáshoz), fogkefe tokban és fogkrém, fésű, naptej, nedves törlőkendő, ajakbalzsam, szúnyog és kullancsriasztó

Tipp: Vizes fürdőruhádat ne hagyd magadon, különben felfázást okozhat. A nedves törülközővel együtt mindig teregesd ki, hogy másnapra megszáradjon.

 

– Egyéb: kis hátizsák (kiránduláshoz), hálózsák, néhány üres szatyor (pl. a szennyeseknek), kulacs (jól záródó, 1literes), diákigazolvány és a TB-kártya fénymásolata, elemlámpa, napszemüveg, játékkártya, mini elsősegélycsomag (ragtapasz, fertőtlenítő, kötözőszer, gyógyszerek)

Tipp: Az utazólistát vidd magaddal, így a tábor végén bepakolásnál is ellenőrizheted, hogy meg van e mindened.

 

Támadnak a szúnyogok!

A boltokban kapható szúnyogriasztók tartalmazhatnak káros vegyszereket is, ezért nem tanácsos a bőrre fújni vagy kenni. Helyette inkább készíts te magad szúnyogriasztót. Szórófejes üvegbe tölts 30 ml hidegen sajtot olívaolajat és csepegtess rá 10-12 csepp illóolajat (citromfű, fenyő, teafa, citromos eukaliptusz, levendula vagy borsmenta), majd rázd össze. Bőrre fújva akár 3-4 órán keresztül hatásos riasztó.

Tudtad? A citronella olajjal átitatott karkötő természetes módon tartja távol a szúnyogokat és kullancsokat. Ugyan a hatása csak 12 óráig tart, néhány óra használat után a visszazárható tasakban akár egy hétig is eltartható.

Tipp: Ha „lemerül” a karkötő, néhány csepp citromolajjal újra elővarázsolhatod a védelmező illatfelhőt. A csípés tüneteit pedig enyhíti a rákent levendulaolaj vagy aloe vera nedve.

 

welcsy