Aki ma válaszolt – Dobó Enikő

 

1. Mit jelent számodra az a szó, hogy ANYA?
Életünk egyik legnagyobb csodájának tartom az anyaságot. Egy anya maga a biztonság, az egyetlen olyan kapcsolat,kötődés életünk során, amit csak a saját gyermekünkkel élhetünk át. Bár még nem tapasztalhattam meg, remélem egy nap felnövök ehhez a feladathoz és megtalálom azt a férfit, akivel hasonlóan gondolkodunk a gyermekvállalásról és gyermeknevelésről. Ha ez megtörténik, s veszítek eleget az önzőségemből, a karrieréhségemből, abban az esetben habozás nélkül belevágok.

2. Milyen az egészséges ember?
Számomra az egészséges ember fizikailag, mentálisan és pszichésen is harmóniában van önmagával. Nem csak a vérképére figyel, hanem a lelkét is figyeli s ápolja. Figyel környezetére, arra, hogy mit juttat be a szervezetébe, elegendő vizet iszik, zöldséget, gyümölcsöt nagyobb mértékben fogyaszt, sportol rendszeresen. De ez mind semmit sem számít, ha nincs meg a lelki békéje.

3. Mi jut eszedbe a fehérről és feketéről?
A fehér szín a mennyországot juttatja eszembe, a makulátlan tisztaságot, a békét. A fehéren minden meglátszik, a fehér bátor, őszinte. A fekete magába szippant, elnyel mindent, gyakran hordom magamon, megnyugtat a viselése. Babits Mihály: Fekete ország.

4. Mi az a 3 dolog, ami nagyon fontos számodra?
A kiskutyám, Rozé.
Az emberi kapcsolataim, a psziché.
A hivatásom.

5. Mit gondolsz a nők mostani helyzetéről?
Azt gondolom, hogy az áhított egyenrangúság még várat magára. Napi szinten kell szembesülnünk az elnyomással, az ignorálással. Sok esetben érzékelem, hogy az ötleteim, véleményem mellett sokkal jobban kell érvelnem, mint férfitársaimnak, kiknek szavuk szentírás. Az anyagiakon is még mindig lenyomatot hagy ez a diszkrimináció. Holott az egyenlő munkavállalás mellett mi vezetjük a háztartást, mi szülünk, mi maradunk otthon a gyerekekkel, mi állunk újra munkába s mi vagyunk a család lelke. Ez lenne a sorsunk? Ez a lenéző, nőgyűlölő társadalom? Ahol a komplexusos, frusztrált férfiak agresszív megjegyzéseit kell lenyelnünk lépten-nyomon? Remélem egy nap eljön az ideje annak, amikor a férfiak nem használni fognak minket, hanem szeretni. Akinek nem inge, ne vegye magára.

6. Mitől igazi férfi a férfi?
Attól talán, hogy mer önmaga lenni, nem játssza meg az elképzelt férfi ideált. Vállalja a gyengeségeit, ugyanakkor megvédi a gyengébb nemet, ha az rászorul. Őszinte, következetes, felelősségteljes, lojális, filantróp.

7. Mit teszel az egészséged érdekében?
Igyekszem minél többet a szabadban lenni, bár itt a fővárosban ebben a szmogáradatban lehet többet ártok vele magamnak, mint használnék. Járok rendszeresen pszichológushoz. A változatos, vegyes étkezés híve vagyok. Naponta ötször, keveset.

8. Mi a férfi feladata a családban?
Azt remélem, hogy abban a családban, ami nekem van megírva, ugyanaz lesz a férfi feladata, mint a nőé.

9. Mit tartasz egy nőben vonzónak/taszítónak?
Taszítónak a rosszindulatúságot, irigységet, trágárságot, a cinizmust, a zéró érzelmi intelligenciát, a felszínességet, a butaságot, az önzőséget és az igénytelenséget tartom.
Vonzónak a szeretetet, az észt, a humort, a jóindulatúságot, az empátiát, a mosolyt, a kíváncsiságot, az ápoltságot, a szorgalmat, az alázatot, a külső-belső harmóniát tartom és a hitet.

10. Fontosnak tartod a táplálékkiegészítést?
A rendszeres és változatos étrendben hiszek.

11. Milyen egy jó nő-férfi kapcsolat?
Unalmas.

12. Mi jut eszedbe arról, hogy jó nő?
A felszín. Nem feltétlen venném bóknak.

13. Van kedvenc íród? Ki ő és miért szereted az írásait?
Talán Sylvia Plath, de nem tudnék csak egyet kiemelni. Vele régről érzek egyfajta sorsközösséget.
Magyarok közül Szép Ernő. De mindez hangulat-és korszakfüggő.
Ami nagy hatással volt rám az utóbbi időben s ajánlom mindenkinek, főleg az Y generációnak, az Csernus Imre Kiút című könyve.
Ami a napokban ragadott magával, az Sándor Erzsi Meddig jössz című regénye.

14. Valóra vált álom?
Az egyik gyerekkori álmom teljesült, amikor felvettek a színművész szakra Kaposvárra, majd leszerződtettek Kecskemétre, s hét év után felkerültem a fővárosba, a Vígszínházba. Tele vagyok izgatottsággal, kíváncsisággal, reménnyel. A másik álmom akkor vált valóra, amikor hozzám került a kiskutyám, Rozé. Az egyik legjobb döntés volt az életemben.

15. Mit jelent számodra a szerelem?
A szerelem mindennek a mozgatórugója.
Azért érdemes élni. Azokért a húsba markoló, szívszakadósan boldog, felejthetetlen szerelmes pillanatokért.

16. Szerinted ki vagy te?
Dobó Enikő.

17. Mit jelent számodra a minőség?
A figyelem mértékegységét.

18. Hogyan lehet feldolgozni a sikereket?
Ha verejtékes úton éri utol az embert a siker, akkor azt gondolom nem változtat semmit a személyiségén, nem száll a fejébe, hisz kőkeményen megdolgozott érte. Nem a hírnévvel, a sikerrel foglalkozott, hanem a munkával. Ilyenkor a siker az egyfajta pozitív visszajelzés.
Ha mindez a fáradságos, alázatos, kitartó, hittel teli munka elmarad és hamar pottyan az ember ölébe a várt siker, akkor már inkább azzal a hasonlattal élnék, hogy mindez a nyakába szakad. Nyomasztó, s terhes lehet, főleg mert nem tudja kódolni az illető, hogy mégis mire fel ez a nagy elismerés, a rajongás. Mivel érdemeltem én ezt ki? Azt tudom javasolni, hogy semmiképp ne a sikerre fókuszáljunk, hanem foglalkozzunk a saját dolgunkkal, a hivatásunkkal. Annak a lángnak az őrzésével, s ápolásával, amivel belevetettük magunkat a munkánkba.

19. Mi üzensz a magyar rajongóknak?
Hogy szeressék magukat, s járjanak minél többet színházba!:)

Köszönjük a válaszokat!