Lőj egy szelfit!

 

Ha gyakran készítesz magadról fotóportrét, sőt a barátaidnak is meg szoktad mutatni, akkor most eláruljuk neked, hogy szelfiző lettél. Ha eddig még nem tudtad mit jelent ez a kifejezés, vagy kíváncsi vagy hogyan “lőhetsz” magadról tökéletes fotót, akkor tarts velünk!

 

Facebook adatbank: 1,3 milliárd felhasználó, több mint 1 millió szelfiposzt naponta.

Tudtad? Az Oxford-szótárak szerkesztői a selfie kifejezést a 2013-as év angol szavának választották.

 

A selfie (szelfi) olyan fotót jelent, amelyet valaki magáról készít okos telefonnal, webkamerával vagy tablettel, majd feltölti azt valamelyik közösségi oldalra.

 

Fajtái:

1. Szimpla szelfi: extrémkedés nélküli, egyszerű önarckép.

2. Ducface: csücsörítős szájtartással pózolni a kamerának. (Ez nem nyerő a közösségi oldalakon!)

3. Partiszelfi: egy buli alkalmával készült csoportkép.

4. Szelfi álattal: mindegy milyen fajta, így is, úgy is cuki lesz a végeredmény.

5. Meta szelfi: amikor azt fotózod ahogyan szelfizi magát valaki (szelfi a szelfiben).

 

A jó fotó titka:

1. Megvilágítás: Amikor a fotót készíted, ügyelj arra, hogy jól megvilágított helyen légy: a szabadban a nap ne mögötted legyen, lakáson belül pedig szemből jöjjön a fény.

2. Háttér: Figyelj arra is, hogy mi van a háttérben. Vannak olyan helyek, ahol nem illik szelfit készíteni, pl. temetőben, esküvőn vagy az illemhelyeken. (Tipp: Ha a szobádban készíted a fotót, akkor nem árt előtte rendet rakni!)

3. Beállítás: Legyen üzenete a fotódnak, ne csak az új fülbevalódat akard megmutatni. Gyakorold a legtökéletesebb mosolyt a tükör előtt, és villantsd meg azt a szelfiden.

4. Fotózás: Fontos, hogy te lődd magadról a képet, mert ha mást kérsz meg, az már nem szelfi, és valahogy tuti észre lehet majd venni a végeredményen.

5. Stabilitás: Fotókészítés közben tartsd a gépet rezzenéstelenül és biztosan, különben elmosódott lesz a kép, ami nem szerencsés, főleg ha a kedvenc sztároddal készült.

6. Képgondozás: Tölts le egy képszerkesztő programot az okos telefonodra, és kicsit dobd fel a fotód hangulatát mielőtt közzé teszed. Hidd el, mindenféle giccses csillám nélkül is jó lesz!

7. Feltöltés: Végül klikkelj, és tedd közzé a képet. Ezután nincs más dolgod, mint várni a lájkokat és a hozzászólásokat.

 

Prémium tippek:

– Enyhén szemmagasság fölé emeld a mobilodat vagy tabletedet.

– Nézz mélyen a kamera lencséjének szemébe!

– Óvatosan klikkelj vagy nyomd le a felvétel gombot, hogy ne mozduljon be a kép!

 

Jó tanács: Kerüld az illemtelen, túl sokat megmutató beállításokat, mert később kellemetlen helyzetbe kerülhetsz miatta, és a szüleid sem örülnének neki!

Minden év februárjában rendezik meg a Nemzetközi Szelfi Bajnokságot, ahol közönségszavazással döntenek a legjobbakról. Nahát!

 

Welcsy