APÁCA SHOW – Budapest Sportaréna

2019. október 16-17. 19:30 Budapest Sportaréna

Hatalmas szíve van az Apáca Show-nak

Magyarországon még sosem láthatta a közönség a 90-es évek ikonikus filmvígjátékából készült musicalsikert, a Westenden és Broadway-n már nézők millióit elcsábító Apáca Show-t. 2018-ban a Szegedi Szabadtérin mutatta be a fesztivál, a Budapesti Operettszínház és a Zikkurat Színpadi Ügynökség a nyolcszoros Oscar-díjas zeneszerző, Alan Menken darabját, aki többek közt a Szépség és a Szörnyeteget, az Aladdint, A kis hableányt és A Notre Dame-i toronyőrt is jegyzi. A vérpezsdítő soul és disco-dallamokkal fűszerezett vígjátékot olyan rutinos rendező állítja színpadra, mint a Shreket, A szőke ciklont vagy az 1×3 néha 4-et jegyző Szente Vajk.

Az apácák csendes életét felbolygató Delorist a szőke energiabomba, Peller Anna játssza. Janza Kata alakítja a zárdafőnöknőt, aki a történet szerint a diszkódíva rejtekhelyét biztosítja, a Deloris hatására kivirágzó apácákat pedig Vágó Zsuzsi, Jenes Kitti, Vásári Mónika, Papadimitriu Athina és Auksz Éva alakítják. A Junior Prima és Artisjus-díjas Feke Pál lesz Eddie Souther rendőrtiszt – ez a komikus figura színes mozaik a több mint ötven musical főszerepe mellett a repertoárjában. Az egyik legnagyobb drámai színészt, Alföldi Róbertet gengszterként láthatjuk az előadásban, Curtis Jackson szerepében. Csonka András O’Hara atya karakterét kelti életre, Curtis bandájának tagjait pedig Cseh Dávid Péter, Faragó András és György-Rózsa Sándor alakítják.

Az óriási diszkógömböt is magába foglaló díszletet Rákay Tamás tervezte, a pazar jelmezeket pedig Kovács Yvette Alida jegyzi. Az apácák és a bandatagok pedig Túri Lajos Péter koreográfiái alapján perdülnek táncra.

Szente Vajk:

Mindig nagyon izgalmas, ha egy Broadway-musical más köntösben kerül színre – az újszerű, saját verzió különleges díszletet kapott. Egy hatalmas diszkógömb látható a díszlet középpontjában: ez részben az adott kor lenyomata, annak a stílusnak a része, de egy templom kupolájaként is értelmezhető. Ebben a grandiózus díszletben adják elő azt a darabot, amelynek sikerét számos tényező garantálja. Például a nyolcszoros Oscar-díjas zeneszerzője, Alan Menken, vagy az a tény, hogy a musical annak a rettentően sikeres filmnek az adaptációja, ami minden idők 100 legjobb vígjátéka közé került. Ahogy az is garancia, hogy az Operettszínház legjobbjai játszanak benne, valamint olyan nagyszerű művészek, akiknek nem mindennapos tapasztalat a zenés színház, ennek ellenére otthonosan mozognak benne. Végtelenül örülök annak is, hogy Peller Annával dolgozhatok együtt egy ilyen jelentőségű bemutatón: régóta vártuk a közös munkát.

Ahhoz, hogy egy ekkora volumenű musicalt sikeresen színpadra állíthassuk, bő egy évet kell vele foglalkoznia a rendezőnek. Kis túlzással azt mondhatom, hogy a próbaidőszak már a célegyenes… A musicalben könyörtelen, szigorú törvények uralkodnak, egyik közülük az aprólékosság. A rendező fejében elkészült tervekre épül minden, jelen esetben Rákay Tamás látványos díszlete, Kovács Yvette Alida csodás jelmezei, Túri Lajos Péter koreográfiája – olyan verzió nincs, hogy a próbán elkezd a rendező rögtönözni! Ennek a tervezési folyamatnak a része volt az is, hogy Galambos Attilával ketten készítettük el a fordítást az Apáca Showhoz. Komoly, nagy precizitást igénylő munka volt, mindenképpen meg akartuk őrizni a szöveg humorát: végül az eredeti szöveg íróinak is tetszett a fordításunk!

Az igazán jó musicalnek az a titka, hogy például nemcsak arról szól, hogy a főszereplők, jelen esetben az apácák fantasztikusan énekelnek, hanem megfogalmazódik egy ennél nagyobb horderejű gondolat is benne. A főszereplő nő itt nagyon határozottan halad a saját útján, komoly önzéssel, keménységgel. Az új hely, melynek életébe belecsöppen, szöges ellentéte az addig megismert környezetének – ennek az ellentétnek egy gyönyörű pillanat a feloldása, amikor a zárdafőnök megtalálja a párnája alatt a Bibliát. Deloris személyisége megváltozik a zárda hatására, annak őszintesége, tisztasága hat rá, de az ő életvidámsága, zabolátlansága a zárda életét rázza fel egy kicsit. Szép példája az egész darab annak, hogy mennyit tanulhatunk a tőlünk különböző életet élőktől és bizonyos élethelyzetekből, ha kellőképpen nyitottak vagyunk rá.

jegyek:https://www.eventim.hu/apacashow/hu/jegyek/apaca-show-budapest-papp-laszlo-sportarena-526440/event.html?gclid=CjwKCAjw8NfrBRA7EiwAfiVJpaXPdGXGQJO74x_OFHGH7VrKFNPLlNAmNY8GOw4WTK52Nl18rbhxEhoCiDkQAvD_BwE