A vászolyi Balaton sajt nyert belépőt a sajtok Bocuse d’Or-jára

fotó: Antonio Photography

II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja – Hatalmas lépés a kifinomult sajtfogyasztás irányába

Tíz tonna sajt a világ 25 országából, többezer sajtrajongó, az ország legnagyobb, 168 kilós trappistája, sajtkészítő gyerekek és a Nemzet Sajtjának megválasztása – így jellemezhető a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja.

Az egésznapos sajtünnepen egy pillanatra nem lankadt az érdeklődés a finomabbnál finomabb sajtkülönlegességek iránt. Nagy hangsúlyt fektettek az edukációra – úgy a gyerekek, a felnőttek és a szakma tekintetében egyaránt. A legkisebbek számára mini sajtüzemet állítottak fel, ahol sajtot készíthettek, tehenet fejhettek, megismerhették a tejelő állatok életmódját. A felnőttek egy applikáción keresztül a fesztiválon felvonultatott közel félezer sajt mindegyikéről kaphattak információt. A sajtkészítők pedig a Sajtkollégium előadásain vehettek részt, ahol hazai és nemzetközi szaktekintélyek előadási segítették fejlődésüket.

“Az esemény által hazánk újabb nagy lépést tett a kifinomult, minőségi sajtfogyasztás irányába, amire óriási szükség van, hiszen az EU-s – évi 18 kg-os – átlag mintegy kétharmadát, hozzávetőleg 13 kiló sajtot fogyasztunk, és ennek körülbelül 70%-át a trappista teszi ki. Küldetésünknek érezzük, hogy a magyar közönséggel minél több minőségi sajtot ismertessünk meg, ezáltal formáljuk az ízlésüket. Azt gondolom, hogy a Nemzetek Sajtfesztiválján felvonultatott 25 ország 400 féle sajtja kinyitja a látóteret. Emellett roppant fontos, hogy az egyre jobb sajtokat gyártó termelők megmutathassák magukat, ezért indítottuk el a Nemzet Sajtja versenyt, melynek zsűrizését két nemzetközi szaktekintély végezte, és a győztes részt vehet a sajtok Bocuse d’Or-jának tartott Mondial du Fromage elnevezésű világversenyen. Úgy gondolom, hogy a fesztivál sikere tovább erősíti a felelősségünket abban, hogy folytassuk küldetésünket” – mondta Gábossy Ádám, a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljának főszervezője.

Dennis Halle a francia sajtgyártás és termékfejlesztés egyik ikonikus, máig aktívan dolgozó alakja. Kiemelt érdeme van több sajtfajta kifejlesztésében, megalkotásában. Japánban az egyik első európai volt, aki kiemelt szerepet játszott a helyi sajtgyártási technológia fejlesztésében, a francia sajtgyártási technológia japán környezetbe történő adaptálásában. Jelenleg az egyik legnagyobb sajtgyártó cég minőségbiztosítási vezetője.

Úgy gondolom, hogy ha jó minőségű sajtot kóstolunk, akkor örömöt szeretnénk érezni. A magyar sajtok bírálata közben sokszor éreztem a különlegesség és teljesség örömét. Budapesten többnyire olyan sajtokat ízleltem, amilyenekkel Franciaországban nemigen találkozni. Éppen ezért nagy hatással voltak rám. Bár Franciaországot nevezik a sajtok hazájának, ettől függetlenül azonban fantasztikus gyöngyszemeket lehet találni a sajtokról kevésbé ismert, kisebb országokban is. Magyarországon több különleges, minőségi gyöngyszemet találtunk” – jelentette ki Dennis Halle sajtszakértő.

Az angol származású zsűritag, Ross Capes családja 1934 óta foglalkozik kézműves sajtok készítésével, és most is az eredeti receptúrák alapján dolgoznak, hagyományos technológiával. A brit sajtipar fontos segítője és képviselője, több brit termék köszönheti neki nemzetközi megjelenését. Szinte minden pozícióban kipróbálta magát az iparágban, több nemzetközi sajtverseny aktív bírálója, a sajtértékelők szövetségének tagja.

„Új vagyok a magyar sajtokban, de le vagyok nyűgözve, mert kiváló minőségűek. Az angol sajtokhoz képes voltak rendkívül hasonlóak és teljesen különbözőek is. Például a fokhagymás és a mazsolás ízesítésűek nagyon megleptek. A félkemény és kemény sajtok közül kerültek ki a kedvenceim, valamint a győztes sajt is” – árulta el Ross Capes sajtszakértő.

A Nemzet Sajtja címet a Reményik Kálmán által készített Balaton sajt nyerte. Ezzel lehetőséget kap, hogy részt vegyen a sajtok Bocuse d’Or-ján, Mondual du Fromage elnevezésű világversenyen.

Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen szép eredményt értünk el. Bár a sajtjaink nem azzal a motivációval készülnek, hogy aranyérmet nyerjenek, de nagyon sokat jelent, ha a vásárlók mellett a szakma is értékeli. 2014 óta készül a rövid érlelési idejű Balaton sajt. Azt szeretem benne, hogy jól megfogható, elegáns, de tejközeli az ízvilága. Talán a bírálók is ezt vették észre. Úgy gondolom, hogy az a verseny legnagyobb hozadéka, hogy nemzetközi zsűri bírálta, és az ő véleményük alapján tovább tökéletesíthetem a Balatont. Így a világversenyre még jobb lesz” – hangsúlyozta Reményik Kálmán.

Az ezüstérmet a Bikácsi Sajtműhely Major sajtja, az 5 hónapos érkelésű kecskesajt kapta.

„Egy háromfős kis csapat vagyunk, saját kecskeállományunk van, és annak a tejét dolgozzuk fel, teljes tejből készítjük a termékeinket 3 éve. Tudatosan készülünk, sokat tanulunk, folyamatosan szeretnénk fejlődni, de úgy érzem, hogy most érkeztünk el arra a pontra, hogy megszületett a munkánk gyümölcse. Szerény reményekkel indultunk a versenyen, nem számítottunk ilyen szép helyezésre, ezért nagyon büszkék vagyunk” – mondta Rónyai Rita, a Bikácsi Sajtműhely sajtkészítője.

A dobogó harmadik helyén a Magyaralmási Zrt. Pater sajtja áll, mely korábban nemzetközi porondon is megállta a helyét.

„2014 óta készítjük a Patert, és 2016-ban nyert először 1. helyezést egy hazai versenyen, majd egy francia világversenyen ezüst érmet szerzett, később pedig Kézműves Remek címet is kapott. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a 2019-es Nemzet Sajtja választáson is dobogós lett. Azt gondolom, hogy sikerének titka a jó minőségű, friss tejben, a sajtmester munkájában és a dolgozók precizitásában rejlik” – tette hozzá Németh Sándorné, a Magyaralmási Agrár Zrt. vezetője.

II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja – Nemzet Sajtja verseny 2019.
I.
Balaton sajt (zárt tésztájú, 3 hónapos érlelésű sajt) – Vászolyi Sajtmanufaktúra; Reményik Kálmán
II.
Major sajt (pincében érlelt, félkemény sajt, teljes kecsketejből) – Bikácsi Sajtműhely; Rónyai Rita
III.
Páter sajt (9 hónapig érlelt, zsíros, kemény, röglyukas, kézműves sajt) – Magyaralmási Agrár Zrt.