Mágnás Miska a Vígszínházban

Szirmai Albert – Bakonyi Károly – Gábor Andor:

Mágnás Miska

Operett

Rendező: Eszenyi Enikő

Közel húsz éve nem játszott a Vígszínház operettet. Miska, Marcsa, Baracs, Rolla, Pikszi, Mikszi és a Korláth família feledhetetlen és szeretett hőseink. Fergeteges humor, irónia és szívet fájdító szerelem – ez a Mágnás Miska. És a zene, ami halhatatlan, mára már klasszikussá nemesedett.

Az 1916-os operett vígszínházi változatát Eszenyi Enikő és Vörös Róbert készítette 2019-ben.

Bemutató | 2019. október 26. | Vígszínház

Háttér:

A Mágnás Miskát 1916-ban mutatta be a Királyi Színház Rátkay Mártonnal és Fedák Sárival a főszerepekben. A gróffá öltöztetett lovászfiú – az úrrá varázsolt cseléd – története, melyben a főhős kifigurázza és megleckézteti a gazdagokat, úgy tűnik, minden korban aktuális. Az elmúlt évtizedek alatt a cselekményt a színházak és íróik a maguk képére formálták, más-más hangsúlyokkal és ízekkel alakítva a figurákat és a mondanivalót. Így Miska volt már népi hős, szocialista fegyver, Baracs Iván – néha István – vasútépítő mérnök, a szegénységből feltörekvő igazságosztó. De a Korláth család és velük együtt Pikszi, Mikszi minden változatban lelkesen raccsolt, ahogy Marcsa szíve is minden előadásban rettentően fájt az ő Miskája után:

Attul aztán megszólalt nekem is a szívem! Odamentem ehhez a szennyes kis emberhez, megfogtam a kezit: Miskám lelkem, olyan gyönyörűen tudjuk már egymást szekérozni. Vegyen el engem feleségül.”

A dalokat szinte mindenki fújta-fújja, még akkor is, ha nem látta a Mágnás Miskát színpadon.

Az I. világháború idején bemutatott operett – mai fogalmaink szerint -, kortárs műnek nevezhető. Bátorsága, szemtelensége, társadalmi kritikája, metsző iróniája azonnal lángra lobbantotta a kedélyeket; szívhez szóló gazdag melodikussága, a szerepek humora azonnal sikerre vitte a Mágnás Miskát.

Vörös Róbert dramaturggal minden változatot újraolvastuk, és úgy gondoltuk, hogy az 1916-os ősváltozat áll legközelebb a szívünkhöz. Nagyon megtetszett arányossága, humora, játékossága és szemtelensége. Ezt az ősváltozatot „karcoltuk” meg, kerestünk olyan új kifejezéseket, hangsúlyokat a szövegkönyvben, ami a mai életünkre reflektál.

Operettet többféleképpen lehet nézni és játszani. A mézédes dallamok szárnyán andalogva és nem gondolkodva. De egy vadul, szenvedélyesen, jól eljátszott, jól előadott színházi előadás megmutatja a történet minden vetületét, mélységét, fényét, és így a mű egész gazdagsága láthatóvá, hallhatóvá válik.” / Eszenyi Enikő

MÁGNÁS MISKA

2019. október 26. | Vígszínház

SZEREPLŐK és ALKOTÓK

Korláth gróf HIRTLING ISTVÁN
Korláth Lotti grófnő BANDOR ÉVA
Rolla DOBÓ ENIKŐ
Gida DINO BENJAMIN e.h.
Técsey Pikszi HORVÁTH SZABOLCS
Récsey Mikszi OROSZ ÁKOS
Marica RUDOLF SZONJA e.h.
Jella MÁRKUS LUCA e.h.
Baracs Iván ERTL ZSOMBOR e.h.
Szele KURELY LÁSZLÓ
Marcsa SZILÁGYI CSENGE
Miska IFJ. vIDNYÁNSZKY ATTILA
Leopold MÁRTON ANDRÁS
Kati néni HULLAN ZSUZSA
Inas REIDER PÉTER e.h.
Márton bácsi DENGYEL IVÁN
Zsorzs GYÖNGYÖSI ZOLTÁN
Borcsa RUDOLF SZONJA e.h.

Súgók: GÁL TÜNDE, ZEWDE ESZTER
Ügyelők: BALÁZS LÁSZLÓ, RÖTHLER BALÁZS, SIPOS RICHÁRD
Rendező munkatársai: EFSTRATIADU ZOÉ, PATKÓS GERGELY
Trambulinoktató: OTT OLIVÉR
Beszédtechnika: SÁGODI GABRIELLA
Énekmester: BAGÓ GABRIELLA

Díszlet: ANTAL CSABA
Jelmez: PUSZTAI JUDIT
Dramaturg: VÖRÖS RÓBERT
Koreográfus: KOVÁCS GERGELY CSANÁD
Szcenika: JUHÁSZ ZOLTÁN
Világítás: CSONTOS BALÁZS
Zenei vezető, karmester: RÁCZ MÁRTON
Karmesterek: MESTER DÁVID, KOVÁCS ADRIÁN
Korrepetitorok TOMPA ÁBEL, GELLÉRT-ROBINIK PÉTER

RENDEZŐ: ESZENYI ENIKŐ