UIP hírek 2019. október 28.

 

 

Területi viszály miatt tiltanak be egy amerikai animációs filmet Vietnamban

A vietnami hatóságok visszavonják a moziforgalmazásból a Jetikölyök című animációs filmet, mivel számukra sértő utalást tartalmaz, adja hírül a Hollywood Reporter. Az amerikai-kínai koprodukcióban készült családi moziban ugyanis szerepel egy térkép, amelyen egy, a dél-kínai tengeren található terület Kínához tartozik, miközben a térségre Vietnam is igényt formál. A térségben értékes ásványkincsekben bővelkedő szigetek találhatók, ezért régóta vita tárgyát képezik az érintett ázsiai országok között, s korábban is több konfliktus született emiatt. Legutóbb júliusban, amikor Kína kutatóhajót küldött vietnami vizekre az ottani hatóságok engedélye nélkül.

Malajziának szintén területi vitája van Kínával a dél-kínai tengeri szigeteket illetően, de ott nem tiltják be a filmet, csak kivágják azt a részt, ahol a kifogásolt térkép látható.

A Jetikölyök egy csapat gyerekről szól, akik haza akarnak juttatni egy elrabolt jetit a Himalájába, és közben számos kalandot élnek át. A nagyszabású produkció gyártója a hollywoodi DreamWorks Animation és a sanghaji Pearl Studios, ami iparági vélemények szerint azt a tendenciát jelzi, hogy az amerikai stúdiók egyre szorosabb együttműködésre törekednek a kínai produkciós cégekkel, mivel így vethetik meg tartósan a lábukat a világ második legnagyobb mozis piacán.

A Jetikölyök igen magas tetszési indexet mondhat magáénak, a Rottentomatoes kritikai portálon az ítészek 83 százalékra értékelik, míg a közönség 95 százalékos bizalmat szavaz neki.

A Jetikölyök szépen teljesít a mozikban, 75 millió dolláros költségvetés mellett 150 millió dolláros összbevételnél tart.

(Abominablemár a hazai mozikban!)

 

Újabb kampányba fogtak a George Michael-rajongók

A világ legnépszerűbb dalainak egyik a Last Christmas, amelyet 35 éve a Wham együttes élén George Michael énekelt, mégsem sikerült felverekednie magát a brit toplista élére, rendre a második-harmadik helyen szerepelt. A George Michael-rajongók most harmadszor is kampányba kezdtek, tekintettel arra, hogy hamarosan mozikba kerül a Múlt karácsony című romantikus vígjáték, amelyet a 2016 karácsonyán elhunyt popsztár híres dala inspirált. A rajongók az Instagramon, a Twitteren és természetesen a Facebookon is küzdenek azért, hogy a Last Christmas elnyerje végre az első helyet. A rajongók szerint a mozibemutatóhoz kapcsolódó kampány az utolsó esély arra, hogy a Last Christmas igazán méltó elismerést arathasson.

A Múlt karácsony hősnője egy fiatal lány, Kate (Emilia Clarke), aki énekesi pályára vágyott, ám tervei nem valósultak meg, így átmenetileg manójelmezben buzdítja vásárlásra az embereket a karácsonyi forgatagban. Ám megjelenik egy elképesztően kedves fiatalember, Tom (Henry Golding), aki új lendületet ad a lány vágyainak.

(Last Christmas – hazai bemutató: 2019. november 7.)

 

Újratervezték Sonicot, a sündisznót, és a rajongók boldogok

El kellett halasztani a Sonic, a sündisznó című animációs film novemberi bemutatóját, mivel a rajongók kiakadtak a címszereplő külseje miatt. Sonic egy kultikus videójáték hőse, a film első változatában mégsem úgy nézett ki, ahogyan a rajongók megszokták. Az eredetihez képest új szemet, fogat és lábat kapott, ami sokak szerint szentségtörés.

A felháborodott rajongók kérése meghallgattatott, az alkotók visszamentek a tervezőasztalhoz, és a süni új külseje már olyan, amilyennek a játékosok megszokták. Érdekesség, hogy minderről nem hivatalos bejelentés adott hírt, hanem egy kirakott standee – álló hirdetőtábla –, amelyet egy mozi félreeső folyosóján helyeztek el. Az internet korában persze így is fénysebességgel terjedt el az információ, és a rajongók megkönnyebbültek. Egyben csodálkoznak is, hogy két nagy cég – a Paramount stúdió és a videogyártó Sega – ennyire odafigyel a rajongók igényeire. Pedig nincs ebben semmi csoda, a közönség szava szent, hiszen ő fizet a kasszában.

A Sonic, a sündisznó részben élőszínészes mozi, a főgonoszt Jim Carrey alakítja.

(Sonic the Hedgehog, hazai bemutató: 2020. február 13.)

 

Már megint csatlakozik egy sztár a Halálos iramhoz

Megszoktuk, hogy a Halálos iramban-sorozat begyűjti Hollywood élvonalbeli sztárjait. Pénz van rá, hiszen a filmtörténet egyik legjövedelmezőbb vállalkozásáról van szó. Legutóbb Keanu Reeves megkörnyékezéséről esett szó (aki a John Wick-franchise-zal újabb csúcsokat döntöget), most pedig Ruby Rose került a képbe. (Aki egyébként John Wick legádázabb ellenfele volt a széria második részében.) Ruby Rose szerződtetése azért is kézenfekvő, mert nagyon jó barátok Vin Diesellel, aki a Halálos iramban-sorozat főhőse és egyik producere. Rose és Diesel három éve együtt játszott az xXx: Újra akcióban című akciófilmben, onnan datálódik barátságuk.

A modellként indult színésznő a Narancs az új fekete című sorozattal futott be, jelenleg a Batwoman című sorozat címszereplője. Különleges jelenség: a szexualitását tekintve úgynevezett gender neutralnak tartja magát, azaz se nem teljesen lánynak, se nem teljesen fiúnak, és testét 65 tetoválás borítja.

(Fast & Furious 9. – hazai bemutató: 2020. május 21.)