Karinthy Márton emlékest

fotó: Görgényi Gábor, Gabaworks

Karinthy Márton emlékestet tartottak a budai teátrumban, ahol pályatársai, barátai és kollégái emlékeztek a 38 évig színházigazgatóként alkotó Kossuth-díjas művészre.

Balázs Andrea a Homokba írva című szomorkás dallal nyitotta meg az estét, amit egy korábbi Színházak Éjszakáján adott elő. Ott hallotta először Karinthy Márton is, és rögtön elnyerte a tetszését. Balázs Andrea mellett Bozó Andrea, Kéri Kitty, Dunai Tamás, Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója, Böhm György rendező, Baronits Gábor és Karsai István színészek elevenítettek fel kedves emlékeket a direktorról, majd Dunai Tamás klarinéton játszott és előadta Ady Endre: Párizsban járt az ősz című versét.

Az est moderátora, Bóta Gábor színikritikus, ekkor barátokat invitált a színpadra, ahol Sándor Pál rendező, Karsai György egyetemi tanár, Szigethy Gábor színházi rendező, Vajda Katalin író, forgatókönyvíró, Bradányi Iván dalszövegíró és Makk Zsuzsanna a Mezei Néző blog írója idézte fel Karinthy Márton alakját.

A színház nagy sikerű Tanár úr kérem zenés darabjának fináléját Baronits Gábor, Kuna Kata, Vadász Gábor, Sütő András és Fila Balázs adták elő.

Az est utolsó részében bemutatkoztak az intézmény munkatársai, azok a Karinthy Mártonhoz közel álló emberek, akikre rábízta a színházat. Lánya, Karinthy Vera mellett Katz Petra és Major Attila ügyvezetők viszik tovább a színház ügyeit, művészeti vezetőként pedig Földes Eszter mutatkozott be, a teátrum legutóbbi bemutatójának – Veszélyes Forduló – rendezője, akit betegágyáról Karinthy Márton látott el tanácsokkal a próbaszakaszban.

A Karinthy Márton által megálmodott 38. évad és a tervezett bemutatók megvalósulnak, a vezetők pedig már hozzáláttak a 2020-2021-es évad előkészítéséhez.