Megfoszthat az anyaságtól a “csendes gyilkos”, de most együtt nézünk szembe vele

 

Közös beszélgetésre hív az írónő, akinek regénye jelent meg az endometriózisról

Egyre több nőnél állapítanak meg endometriózist, ami megakadályozhatja, hogy édesanyává váljanak. De mi is pontosan ez a rejtélyes betegség? Miről ismerhetjük fel és hogyan szállhatunk szembe vele? Ezekről is lehetőség nyílik közösen gondolkodni március 31-e, az Endometriózis világnapja alkalmából.

“Szofi egy átlagos kislány, aki arra vár, hogy végre ő is átléphessen a felnőtté válás küszöbén. Amikor azonban ez bekövetkezik, fájdalom, fertőtlenítő illata, orvosi kezelések és megalázás vár rá. Szofi élete gyökeresen megváltozik az első menstruációval, de senki nem tudja megmondani, mi a baja…” – kezdődik a Csendes Gyilkos című könyv, aminek írója saját tapasztalatait összegzi az életét megkeresítő betegségről.

Dr. Jekkel Gabriella esetében csupán évekkel később derült ki, korunk egyik legtitokzatosabb betegségében szenved: “Az endometriózis mind a testet, mind a lelket felemészti azzal, hogy a súlyosságától függően meddőséget okoz. A könyv megmutatja, milyen szenvedésen mehet át egy nő azért, hogy egyszer a kezében tarthassa a gyermekét.”

Az írónő Beszélgessünk az endometriózisról! címmel Facebook-eseményt hozott létre az Endometriózis világnapjának alkalmából, itt várja sorstársait beszélgetésre, lelki tanácsadásra március közepétől egészen 31-éig.

De mi is ez a rejtélyes betegség?

“Orvostól orvosig jártam, már szinte az első havi ciklusom megjelenésétől. Próbálták kideríteni vajon mi okozhatja a problémáimat, amelyek mind kislányként, mind pedig már felnőttként megkeserítették az életemet” – meséli az írónő, akit 17 évesen minősítettek meddőnek, de a baj igazi természetére csak 12 évvel később derült fény.

Az endometriózis során a méhnyálkahártya kivándorol a méhből, ám továbbra is követi a ciklus változásait, így méhen kívül is felgyülemlik a véres váladék. Ennek hatására belső szervi összenövések és immunreakciók léphetnek fel, erős fájdalmakat okozva. A betegség érintheti a májat, vesét, tüdőt és bélrendszert, de akár az agyat is.

Elsődleges következménye a meddőség, de legalábbis az átlagosnál jóval nehezebb teherbeesés. Mik is lehetnek azok a tünetek, amik alapján érdemes gyanút fognunk? Például a nagyon erős és fájdalmas havi vérzés, a visszatérő fájdalommal járó szexuális együttlétek esetén.

Mit tehetünk az endometriózis ellen?

Sajnos, az orvostudomány jelenleg sem a betegség kialakulásának okát, sem a gyógymódját nem ismeri. A folyamatot átmenetileg gátolja, ha a nőnek nincsen ciklusa. Sokaknál ezért mesterséges klimaxot idéznek elő, ami a fiatal női szervezetnek megterhelő állapot. Az endometriózis által okozott gócokat és szöveteket általában műtéttel távolítják el. Amint azonban a ciklus visszaáll, azok újra fejlődni kezdenek – főleg a súlyos esetekben.

Egy ilyen betegséggel együtt élni nem kis lelki teher – hangsúlyozza Dr. Jekel Gabriella, aki ebben szeretne másoknak is segítséget nyújtani.

“A hónap végéig betegség átélőjeként szeretnék tapasztalatokat átadni, reményt adni azoknak, akik ebben szenvednek. Nem vagyok orvos, a lelki oldalában tudok inkább segíteni, de ha úgy látjuk, szükség van orvosi szakértő bevonására, meg fogjuk tenni” – ígéri.

Az írónő bízik benne, hogy már az erről való nyílt beszélgetés is sokat segíthet a sorstársainak, könyve pedig segít felhívni az átlagember figyelmét is erre a mai napig aluldiagnosztizált betegségre.