Középiskolások százezrei tanulnak matekot ingyen az interneten

A rendkívüli helyzetre tekintettel ingyenesen és regisztráció nélkül érhető el a mateking.hu teljes középiskolai matematika tananyaga, valamint az érettségire felkészítő felülete is. Az e-learning oldal leckéi a NAT szerinti tematikában vannak rendszerezve, ezzel is segítve a diákok és a tanárok munkáját. Az ingyenes időszak első három hetében több mint 1 millió egyedi látogatója volt a mateking.hu-nak, statisztikáik szerint pedig már most a középiskolások egynegyede rendszeresen használja őket matematikatanuláshoz.

Március 16-ától tantermen kívüli digitális munkarendben zajlik az oktatás. A koronavírus okozta átállás hirtelen jött ugyan és nem teljesen zökkenőmentes, de rövid idő alatt mégis hatalmas eredményeket értek el az online oktatás terén az intézmények, a tanárok, a diákok és a szülők is. Világszerte számos cég tette ingyenessé a szolgáltatásait, ezzel megkönnyítve a digitális tanulást. Így tett a Mateking.hu is, amely ingyenessé és regisztráció nélkül szabadon elérhetővé tette a teljes középiskolai matematika tananyagát. Ez 36 témakört és 374 darab oktatási anyagot jelent. Ezen kívül ingyenesen elérhető a weboldal matematika érettségire felkészítő felülete is.

A statisztikák alapján emberek tömegei használják most a felületet, a Mateking.hu látogatottsága megtízszereződött március 15 után. Az átállás óta eltelt három hét alatt összesen 1 millió 33 ezer egyedi látogatójuk volt.

„A középiskolások csaknem egynegyede rendszeresen használja az oldalt matematikatanuláshoz, tehát hetente több alkalommal is visszatér. Például a koordinátageometria témaköreit 20 ezer diák tanulta nálunk, a vektorok műveletet pedig 14 ezer a 70 ezres évfolyamból. A szinuszról és koszinuszról 11 ezer diák tanult nálunk, az érettségi felkészítőt pedig 7 ezren nézték meg” – mondta Mosóczi András egyetemi óraadó, az ötszörös Év Honlapja-díjas Mateking.hu alapítója.

Bármikor be lehet kapcsolódni

A középiskolásoknak szóló ingyenes lehetőség határozatlan ideig elérhető, bármikor be lehet kapcsolódni. A nagy érdeklődés miatt a korábbinál hússzor erősebbre cserélték a szervereiket, így attól sem kell tartani, hogy lefagyna vagy akadozna a rendszer.

A weboldalon található anyagokat a jelenleg hatályos NAT tematika szerint rendszerezik. A tananyag rövid epizódokban érhető el, ezek mindegyike lépésről-lépésre és videóként is megtekinthető. A tanuláshoz az előbbit ajánlják, hiszen így a diákok nem nézői, hanem aktív szereplői az adott tananyagnak. Az e-learning oldal munkatársai számára fontos, hogy élménnyé tegyék a tanulást, ezért szórakoztató formában, laza stílusban oktatnak. A tanulás megkezdéséhez mindössze számítógépre és stabil internetkapcsolatra van szükség.

„A Facebook-oldalunkon nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk, ami erőt ad a folytatáshoz. Külön öröm, hogy több tucat tanárral tudunk együtt dolgozni. Amit normál körülmények között a táblánál el tudnának magyarázni, azt most ebben a megváltozott helyzetben sokkal körülményesebb lenne, a mateking.hu viszont hasznos segítség lehet ebben is. Szívesen veszünk tapasztalatokat, ötleteket, témakör vagy feladat javaslatokat is, sőt igyekszünk minél többet ezek közül a lehető leghamarabb meg is valósítani” – tette hozzá Mosóczi András.

A Mateking.hu alapítója hozzátette: a középiskolások mellett a szintén távoktatásban tanulni kényszerülő egyetemistáknak is segítenek. Már megállapodást kötöttek az Óbudai Egyetemmel, melynek értelmében 11,7 millió forint értékben adnak ingyenes segítséget nekik azzal, hogy térítésmentesen hozzáférést biztosítanak 2400 hallgatójuk számára az Analízis 2 és Analízis 3 tantárgyakhoz.