Magyar világsiker az I. Online Cirkuszfesztiválon!

Magyar világsikerrel ért éget ért az I. Online Cirkuszfesztivál. A többszörös cirkuszfesztivál-díjas ifj. Richter József és Merrylu Richter II. helyezést ért el a világ minden tájáról beérkezett, összesen 685 artistaszám közül.

Ebben a nehéz időszakban világszerte kénytelenek voltak bezárni a cirkuszok, ezért az artistaművészek munka nélkül maradtak. Viszont az internetes platformoknak és a cirkuszvilág összefogásának köszönhetően új lehetőségek nyíltak meg, hogy a cirkuszbarátok a világ minden tájáról ne maradjanak cirkuszművészet nélkül. Ezért az orosz cirkuszi dinasztiából származó zsonglőr, Dmitry Chernov megálmodta az április 6-tól május 2-ig tartó I. Online Cirkuszfesztivált, amelynek hivatalos partnere a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ volt.

Az I. Online Cirkuszfesztivál casting időszaka április 6-tól 17-ig tartott. Ez alatt a húsz zsűritag véletlenszerűen ítélte meg az internetre feltöltött számos artista produkciót, április 18-án pedig kihirdették a 100 legjobb produkciót. A zsűritagok online leadott értékelése szerint április 22-én a legjobb harminc produkció került kihirdetésre, április 25-én pedig az elődöntőbe került legjobb tíz produkció. A döntő április 29-én volt, amelyben a négy legjobb mérettetett meg és május 2-án hirdették ki az eredményeket.

A húsz főből álló nemzetiközi zsűriben három magyar szakember is értékelte a produkciókat: Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos, Kristóf Krisztián világhírű gentleman zsonglőr, rendező, a Recirquel társulat menedzsere, és Donnert Sándor, a Donnert Agency igazgatója, a The Magical World of Circus producere, a Groot Kerstcircus den Haag coproducere.

Az első helyezett, az orosz Chizovs Troupe lett magasdrót számukkal, akiknek győzelmét Fekete Péter hirdette ki online bejelentkezve a Fővárosi Nagycirkusz manézsából. A második helyezett a többszörös cirkuszfesztivál-díjas ifj. Richter József és Merrylu Richter lett pas de deux, magyarul balett lóháton számukkal. A Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója a díj mellé járó pénzjutalom egy részét jótékony célra fordítja. A harmadik helyezést az orosz Above the Clouds csoport érdemelte ki hintaszámával, a negyedik helyezést pedig a Fővárosi Nagycirkusz 2018-as téli műsorában is nagy sikert aratott orosz Sergey Nesterov.

Szekáry Zsuzsanna

Hátterek:

 

https://www.facebook.com/magyarnemzeticirkusz/videos/2620288061585345/?redirect=false (-0:10 – kor látható a magyar eredmény kihirdetése)

https://onlinecircusfestival.com/?fbclid=IwAR09gInmz-VVhVtxugHlDJuhIlIXvCUkQ9Oe_QO5HLIjBXpIB2Rj_8nNxhE

https://www.youtube.com/channel/UCRcgq8Net4_kPAMceZgO5cw