Élénkül a befektetői kedv az ingatlanpiacon

A koronavírus-járvány kezdetén az ingatlanpiacon is behúzták a kéziféket a befektetők, de a korlátozások enyhítése óta kezd visszaerősödni a vásárlási kedv. A legnagyobb áresés a szűk belvárosban tapasztalható, ahol a korábbi egymilliós négyzetméterárak mára sok esetben 700-800 ezer forint körül alakulnak. Virág Gergő az Imperial Holdingtól arról beszélt, akár két évbe is telhet, mire a válság után az ingatlanárak visszakorrigálnak, de arra sincs garancia, hogy ez meg fog történni.

Ahogy a koronavírus megjelent Magyarországon, egyfajta pánikhelyzet uralkodott el a befektetők körében az ingatlanpiacon. Mindez azt eredményezte, hogy két hónapig meredeken esett az adásvételi szerződések száma, de ahogy elkezdtünk kifelé jönni a járványból, az érdeklődés ismét felerősödött.

Virág Gergő, az Imperial Holding szakértője szerint az emberek biztos befektetésnek érzik az ingatlanokat, ezért abba mentik a pénzüket a krízis időszakában. Trendszerű jelenség ugyanakkor, hogy a legtöbben áresésre várnak.

„Sokan inkább év végén terveznek ingatlant vásárolni, mert arra számít, hogy az árak tovább fognak zuhanni. A piac bizonyos szegmenseiben ez reális is. Budapest belső kerületeiben, ahol a turizmus eltűnése miatt számtalan Airbnb-s lakás maradt kihasználatlanul, már érződik egy csökkenés, ami a 15-20 százalékot is elérheti. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a korábban egymillió forintos négyzetméterárak sok esetben 700-800 ezer forintra mérséklődtek. Akár két évbe is telhet, mire az ingatlanárak visszakorrigálnak, de nem is biztos, hogy ez bekövetkezik” – magyarázta a szakember.

Megjegyezte, a belvárosi ingatlanok már eddig is túl voltak árazva, és egy visszaesés már 2020 elején elkezdődött, ezt a folyamatot a járvány gyorsította fel. Virág Gergő felhívta rá a figyelmet, várhatóan a vendéglátóipart kiszolgáló ingatlanok értéke és bérbeadási díja mindennél nagyobbat esik majd.

A Zuglóban, Újpesten, a XVII. kerületben zajló projektjeiknél azt tapasztalják, hogy bár a kereslet az utóbbi hónapokban visszaesett, már kezd stabilizálódni és nincs jelentős árcsökkenés sem.

A Jávorka Ádám utcában és a Mályva közben épült ingatlanjaik az átlagember pénztárcájához vannak igazítva, azok válságállók akár lakhatási, akár befektetési célra. Ezek jellemzően egy, másfél szobás, 30 millió forint alatt elérhető lakások, amelyeknek hosszútávú bérbeadási konstrukcióban 13 százalék a várható hozama.

„Jelentős az érdeklődés a belvárostól távolabb eső újépítésű ingatlanjainkra. A kialakult helyzetben sokan kénytelenek nagyobb lakásból kisebbe költözni, vannak, akik csupán elvágyódnak a belső kerületekből, és olyanokkal is találkoztunk, akik egy esetleges második karanténra számítanak, és nem szeretnének zsúfolt helyen élni. 25-30 millió forint alatt pedig a jelenlegi piaci környezetben olcsónak számít lakást vásárolni” – magyarázta az Imperial Holding szakértője.