Először is szeretnék bocsánatot kérni az összes szakácstól akik fantasztikus originál miso levest készítenek, mert biztos vagyok benne, hogy most felhördülnének a receptem alapján. Az ok, hogy az ilyesfajta leveseket megalkottam; az idő hiányom és persze a lustaságom.
Mivel vannak olyan napok amikor ennék egy meleg levest hirtelen ? és kedvem sincs kimenni a boltba, – akkor kapom elő a miso pasztát és nézek gyorsan körül, hogy mit rakhatnék bele. -Éppen ezért a leves díszítése, ízesítése mindig az aktuális évszakot tükrözi. Többféle miso krém van.Nincs kedvenc, ,,mindet,, szeretem, érdemes többfajtát kipróbálni. A miso vagyis az érlelt szójabab paszta egy semmivel sem összetéveszthető karakteres íz, alapja a miso levesnek. Tehát a levesbetét ugyan változik, de a kenőcs marad- az az alap.
Az előkészület után kb 10 percet vesz igénybe a leves elkészítése ugyanis az egyik titka az, hogy a zöldséget nem szabad szétfőzni.
Üvegtésztának melegítünk vizet és ha már forró csak ráöntjük a tésztára, félrerakjuk, szépen megpuhul magától.
A zöldségeket előkészítem, majd felrakom főni. ( minél keményebb a növény annál előbb rakom bele a vízbe pl. itt a cukkínivel kezdtem, aztán pár perc múlva a répát raktam bele az algával)
A miso pasztát egy merőkanálnyi langyos vízben csomómentesre kevertem és azzal a levest éppen- hogy összerottyantottam.
Amíg az üvegtésztát belerakjuk a tányérokba addig a levesünk érlelődik a saját levében.
Csípős chili szósszal és szójaszósszal, szezámmag olajjal ízesíthetjük. Ezeket a kimért levesre rakom, a csírával, darabolt kínai kellel a zöldhagymával és a korianderrel.
Hozzàvalók ahhoz, amit ma alkottam;
Miso paszta, tetszés szerint ( azért nem írok arányt mert attól függ mennyire sós és érlelt – tehát ízlés szerint)
Tofu vagy cukkini, kb kockacukor nagyságúra kockázva
Répa vékonyra reszelve
Szárított alga
Zöldhagyma apróra karikázva és koriander apróra vágva
Kínai kell
Szezámmag olaj
Chili -bármilyen formában
Szója szósz
Üvegtészta
Tippek;
-A miso-t nem csak levesben használhatjuk, hanem pl. pácolásra is tökéletes.
-Általában wakame-t raknak a levesbe, (vagyis vékony szárított tengeri algát), de én szeretem a vastagabbat-mert lehet rágni, ezért sokszor kombut használok hozzá. (Dashi leveket ebből csinálják -Jellegzetes íze van és kissé zselésíti a levest, a hátránya az, hogy ezt bizony be kell áztatni; egész éjszakára)
-Ha olyan embernek készítem a levest aki nincs hozzászokva a miso karakteres ízéhez, akkor világosabb pasztát használok. A mostanihoz Fehér Miso-t, más néven Shiro Misot raktam. Erjesztett szójababból és fehér rizsből készítik, enyhén édeskés az íze. Merjetek kísérletezni !
Egèsz-ségetekre
Szeretettel VegánVera