Miso alapú levesek, roppanós zöldségekkel

Először is szeretnék bocsánatot kérni az összes szakácstól akik fantasztikus originál miso levest készítenek, mert biztos vagyok benne, hogy most felhördülnének a receptem alapján. Az ok, hogy az  ilyesfajta leveseket megalkottam; az idő hiányom és persze a lustaságom.

Mivel vannak olyan napok amikor ennék egy meleg levest hirtelen ? és kedvem sincs  kimenni a boltba, – akkor kapom elő a miso pasztát és nézek gyorsan körül, hogy mit rakhatnék bele.  -Éppen ezért a  leves díszítése, ízesítése mindig az aktuális évszakot tükrözi. Többféle miso krém van.Nincs  kedvenc, ,,mindet,, szeretem,  érdemes többfajtát kipróbálni.  A miso vagyis az érlelt szójabab paszta egy semmivel sem összetéveszthető karakteres íz, alapja a miso levesnek. Tehát  a levesbetét ugyan változik, de a kenőcs marad- az az alap.

Az előkészület után kb 10 percet  vesz igénybe a leves elkészítése ugyanis az egyik  titka az, hogy  a zöldséget nem szabad szétfőzni.

Üvegtésztának melegítünk vizet és ha  már forró csak ráöntjük a tésztára, félrerakjuk, szépen megpuhul magától.

A zöldségeket előkészítem, majd felrakom főni. ( minél keményebb a növény annál előbb rakom bele a vízbe pl. itt a cukkínivel kezdtem, aztán pár perc múlva a répát raktam bele az algával)

A miso pasztát egy merőkanálnyi langyos vízben csomómentesre kevertem és azzal a levest éppen- hogy összerottyantottam.

Amíg az üvegtésztát belerakjuk a tányérokba addig a levesünk érlelődik a saját levében.

Csípős chili szósszal és szójaszósszal, szezámmag olajjal ízesíthetjük. Ezeket a kimért levesre rakom, a csírával, darabolt kínai kellel a zöldhagymával és a korianderrel.

Hozzàvalók ahhoz, amit ma alkottam;

Miso paszta, tetszés szerint  ( azért nem írok arányt mert attól függ mennyire sós és érlelt – tehát ízlés szerint)

Tofu vagy cukkini, kb kockacukor nagyságúra kockázva

Répa vékonyra reszelve

Szárított alga

Zöldhagyma apróra karikázva és koriander apróra vágva

Kínai kell

Szezámmag olaj

Chili -bármilyen formában

Szója szósz

Üvegtészta

Tippek;

-A miso-t nem csak levesben használhatjuk, hanem pl. pácolásra is tökéletes.

-Általában wakame-t raknak a levesbe, (vagyis vékony szárított tengeri algát), de én szeretem a vastagabbat-mert lehet rágni, ezért  sokszor kombut használok hozzá. (Dashi leveket ebből csinálják -Jellegzetes íze van és kissé zselésíti a levest, a hátránya az, hogy ezt bizony be kell áztatni; egész éjszakára)

-Ha olyan embernek készítem a levest aki nincs hozzászokva a miso karakteres ízéhez, akkor világosabb pasztát használok. A mostanihoz Fehér Miso-t, más néven Shiro Misot raktam. Erjesztett szójababból és fehér rizsből készítik, enyhén édeskés az íze. Merjetek kísérletezni !

Egèsz-ségetekre

Szeretettel VegánVera