A fél ország itt készült a matekérettségire

fotó forrás: ma7.sk

233 millió forint értékben adott ingyenes tananyagokat a legnépszerűbb e-learning weboldal

Az idei tanév a koronavírus-járvány miatt több szempontból is példátlan volt, hiszen a diákok számára az oktatás utolsó hónapjai digitális formában zajlottak. A kihíváshoz gyorsan kellett alkalmazkodni, az online segítségre pedig minden eddiginél nagyobb szükség volt. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy az ötszörös Év Honlapja-díjas mateking.hu-n a matekérettségit megelőzően egyetlen nap alatt 87 ezer ember fordult meg. A digitális oktatás alatt több mint 1 millió ember által felkeresett platform összesen 233 millió forint értékben adott ingyenes tananyagokat. Rendkívüli programjuknak azonban még nincs vége: egész nyáron is ingyen tanulhatnak élményszerű matematikát a diákok.

A koronavírus-járvány kezdetén az egész ország átállt a digitális oktatásra, és a krízishelyzetre tekintettel számos online oktatási platform tette ingyenessé vagy részben ingyenessé szolgáltatásait. A mateking.hu március 15-én este az elsők között reagált a rendkívüli helyzetre és regisztráció nélkül ingyenesen elérhetővé tették a teljes középiskolai matematikai tananyagukat, valamint az érettségire felkészítő felületüket is.

Sorra döntöttek látogatottsági rekordokat

A mateking.hu működtetőinek az volt a célja, hogy segítsenek több ezer tanárnak és diáknak, akik érzékelhetően örültek a rendkívüli segítségnyújtásnak és éltek is a lehetőséggel. A honlap sorra döntötte meg a látogatottsági rekordokat, több százezer új vendég érkezett az oldalra, miközben megtapasztalhatták, milyen a matekinges tanulási élmény. A számok tükrében ez azt jelenti, hogy három hónap alatt több mint egymillió diák látogatott el a webhelyre, és 60-80 ezer középiskolás heti rendszerességgel használta a felületet a tanuláshoz.

„A matekérettségi előtti nap a fél ország nálunk készült. De nem csak az érettségi miatt volt ekkora őrület, számos középiskolai témakört, a 10. és a 11. évfolyam harmada nálunk nézett. Az egyetemistákról sem feledkeztünk meg, közel 13 ezer egyetemistának osztottunk ki az egyetemi HÖK-ök segítő közreműködésével ingyenes tantárgyakat. Ez a mostani félév rendkívülire sikerült, de egyben bebizonyította azt is, hogy együtt mindent át tudunk vészelni” – nyilatkozott Mosóczi András egyetemi óraadó, az ötszörös Év Honlapja-díjas Mateking.hu alapítója.

Hozzáfűzte, büszkék rá, hogy a járvány ideje alatt 33.2 millió forint értékben adtak ingyenes tananyagokat egyetemi hallgatóknak és több, mint 200 millió forint értékben középiskolásoknak.

Egész nyáron ingyen matekozhatnak a diákok

A digitális oktatás miatt sokan vannak akik itt-ott elveszítették a fonalat, lemaradtak egy-egy témakörben, nekik különösen fontos, hogy időben pótolják a hiányosságokat és átnézzék a homályos részeket. Éppen ezért a mateking.hu úgy döntött, hogy egy kicsit más formában ugyan, de egész nyáron, sőt, szeptembertől is ingyenesen biztosítja a hozzáférést a tananyagokhoz.

Aki ősztől is ingyenesen szeretné használni a középiskolai matek tantárgyat, csupán néhány kattintással regisztrálnia kell az oldalra. Fontos információ viszont, hogy ezt csak június 30-ig lehet megtenni, így aki nem akar lemaradni erről a lehetőségről, gyorsan kell cselekednie.

Egy csapat, ami felhasználói élménnyé tette a matekozást

“Élményszerű matematikának is szoktam hívni amit csinálunk, mivel a tananyagok olyan stílusban magyarázzák el a nehéz matematikai összefüggéseket amitől azok inkább szórakoztatóak, mint nehezek. Emellett nagyon tömör és vizuális. A legtöbb dolgot színekkel, rajzokkal magyarázunk el szöveg nélkül. Ezáltal sokkal jobban megmarad és sokkal gyorsabban érthető lesz, emellett sokkal logikusabbak és látványosabbak a magyarázatok” – tette hozzá Mosóczi András, aki nem csak online, hanem szemtől szemben is tanít matematikát egyetemi óraadóként.