Miért félnek ajtókat és ablakokat cserélni az emberek?

Egy év alatt megtérülhet a nyílászárók cseréje
A magyarok a széles választék és a nagy befektetés miatt gyakran elbizonytalanodnak a nyílászárók cseréjét illetően, pedig a hőszigetelő képességüknek köszönhetően akár a harmadára is csökkenthető így a fűtésszámla a hideg hónapokban. A szakértő arról beszélt, az ingatlanok teljes energetikai korszerűsítése ugyan még komolyabb anyagi befektetést igényel, hosszútávon még jelentősebb megtakarítást lehet a beruházással elérni.

A tapasztalatok szerint Magyarországon a lakástulajdonosoknak magasabb a műszaki igényszintjük, mint amit a pénztárcájuk a gyakorlatban megengedne, ugyanakkor ma már léteznek olyan megoldások a nyílászárók cseréjére, melyek jó minőséget képviselnek a piacon és elérhető áron is hozzájuk lehet jutni.
Virág Gergő, a nyilaszarokbudapest.hu szakértője arról beszélt, a koronavírus-járvány miatt sok család nehéz anyagi helyzetbe került, ezért a hirtelen kiadásoktól tartva kevésbé mernek költeni. A nyílászárók cseréjét illetően emellett továbbra is fennáll az a probléma, hogy a vásárlók a nagy választék miatt elbizonytalanodnak, mert nincsenek tisztában vele, mi alapján döntsenek.
„Nagyon sokan halogatják a nyílászárók cseréjét. Vannak, akik azért hőkölnek vissza a beruházástól, mert annak több hetes az átfutási ideje, és nem szeretnék kivárni. Mások alternatív megoldáshoz folyamodnak és asztalossal megjavíttatják, felújíttatják az ajtókat, ablakokat. Pedig a teljes csere hosszú távon kétség kívül egy megtérülő befektetés”
– fogalmazott a szakértő.
Példaként említette, hogy egy száz négyzetméteres, Kádár-kocka háznak a felfűtése 50-60 ezer forint is lehet a téli időszakban, ami korszerű nyílászárókkal a harmadára is csökkenthető.
„A megközelítőleg 700-800 ezer forintos befektetés így akár egy év alatt is megtérülhet. Ha pedig valaki teljes energetikai korszerűsítést hajt végre az ingatlanon, beleértve a szigetelést és adott esetben a fűtésrendszer fejlesztését, a gázszámla akár 10 ezer forint alá is zuhanhat. Utóbbi persze már 2-3 millió forintos tétel, de ezzel az életminőséget is látványosan javíthatjuk”
– értékelt Virág Gergő.
A nyilaszarokbudapest.hu szakértője felhívta rá a figyelmet, hogy az ISOLA skandináv zöldablak technológia kiemelkedő hő- és hangszigetelő képességgel bíró ablakai ma már Magyarországon is megfizethető áron kaphatók. A piacvezető luxusmárkára 12 év gyártó garanciát biztosítanak, 150 ezer forint felett ingyenes a kiszállítás, készleten lévő termékeik tekintetében pedig azonnali is egyben. Az ISOLA nyílászárói hazánkban kiemelkedő ár-érték arányúnak számítanak, és az összes minőségi követelménynek maradéktalanul megfelelnek.