Online oktatás magas színvonalon

Tavasszal a koronavírus terjedése miatt meghozott intézkedések egyike volt az oktatás átállítása digitális munkarendre. Ez nem csak az iskolákat érintette, hanem azokat a piaci szereplőket is, akik a gyermekek tanórán kívüli oktatásával foglalkoznak.

Az eTalonSchool fő tevékenysége középiskolai felvételi előkészítők szervezése. Ezek szeptembertől januárig tartanak, majd februártól felzárkóztató, fejlesztő kurzusokat rendeznek 5-8. osztályos diákoknak. Az eTalonSchool két alapítóját, Boronyák Enikő pszichológust és Dr. Kovács Tibor egyetemi docenst kérdeztük arról, mennyiben alakította át a pandémiás helyzet a tevékenységüket.

„Mivel az oktatásunk fő profilja a kontakt, osztálytermi felkészítés – ebben vagyunk a legjobbak, sokan úgy ismernek bennünket, hogy ez az a hely, ahova szeretnek akár még matekra is járni a gyerekek – számunkra nagy érvágás volt ennek a formának a hirtelen megszüntetése. Nem voltunk felkészülve a gyors digitális átállásra, a tőlünk megszokott színvonalból pedig nem szerettünk volna engedni. Ezért a tavaszi kurzusainkat felfüggesztettük. Az így kényszerűségből felszabadult időt viszont a tananyagaink digitális formába való adaptálására fordítottuk. Nagyon sokat dolgoztunk, és augusztus elején el is indultak az online felvételi előkészítő kurzusaink eTalOnline néven” – meséli Tibor.

Mennyiben más egy online középiskolai felkészítő, mint a hagyományos osztálytermi oktatás?

„Nagyon jó a fogalmazás, nem jobb vagy rosszabb, hanem más” – válaszol Enikő, aki a tananyag didaktikai, módszertani felépítéséért felelős.

„Míg az osztálytermi oktatás nálunk nagyon interaktív, gyorsan megismerjük a gyerekeket, az egyes csoportok dinamikáját, ezek alapján tudjuk őket fejleszteni, megfelelő irányba terelni, igényeiknek megfelelően egyéni visszajelzéseket adni, addig az online tananyag kapcsán erre kevés lehetőség van. A digitális kurzus viszont lehetővé teszi a gyereknek, hogy bármikor, bármennyit foglalkozzon a tananyaggal. A „segítség” videók a felvételihez szükséges összes tárgyi tudást feldolgozzák, ha a tanulónak bármilyen témában lemaradása, nehézsége van, ezeket addig nézheti meg, állíthatja le, pörgetheti vissza, míg úgy nem érzi, hogy birtokába került ez a tudás. A kidolgozott videós feladatmegoldások esetén szintén van erre lehetőség. A kvízekkel tesztelheti tudását, az eredményei visszacsatolást jelentenek tudásszintjéről. Ha nagyon elfáradnak, kis játékok is beépítésre kerültek a tananyagba, természetesen az adott matek vagy magyar témához kapcsolódva, így a gyermek észrevétlenül, szórakozva is gyakorol.”

Kinek ajánlják az online középiskolai felvételi előkészítőiket?

„Nagy segítség ez azok számára, ahol a gyerek szoros időbeosztása (edzések, versenyek) miatt nem tud rendszeresen részt venni tantermi felkészítőn. A színvonalas online felkészítők az esélyegyenőséget is szolgálják, sok felvételiző lakhelyétől nincsen elérhető távolságban megfelelő előkészítő. De azok is használhatják az online felületet, akik részt vesznek kontakt felkészítőn, kiegészíthetik, elmélyíthetik az ott tanultakat, pótolhatják esetleges hiányosságaikat, és bárhol, bármikor gyakorolhatnak, tanulhatnak.” – foglalják össze a szakemberek.