Tök- ( főz ) (nyers) elék

A recept a hozzávalók nem kőbevésett íme a mostani;

-közepes zsenge tök,

-1 citrom,

-2 marék kesudió,

-1 bármilyen hagyma apróra vágva (a nyers hagyma elég intenzív)

1-só, kapor,citrom-lime, rózsa bors, növényi szirup

A tököt  meghámozzuk, hosszában felvágjuk. A  középső magos részét kaparjuk ki és rakjuk félre. Azt ugye tudni kell, hogy igyexem egész évben abból főzni ami szezonális. Ezért sokszor annyira zsenge a tök, hogy a magját is felhasználom sűrítésnek.
-A ,,húsát,,  nagylyukú reszelőn lereszeljük  vagy kisebb kockákra vágjuk.

A tök belsejét pedig simára turmixoljuk, közben ízesítjük; sóval, kaporral, citromlével, édesíthetjük növényi sziruppal  vagy ha úgy van 1-2 szem datolyával. Hozzáadjuk a kesudiót is, és egy krémes, sós, savanykás, kapros ízű szószt kapunk.Addig kell a hozzávalókkal  játszadozni amíg az íze elég intenzív és csak akkor keverd össze a reszelt tökkel. Én a hagymát nem turmixolom, vágva a végén belekeverem.

Azonnal fogyasztható. 🥰

💚🌱Tippek;

 

-Igazából bármilyen magból ellehet készíteni az alapkrémet.

A lényeg; az olajos magvakat mindig áztassuk be fogyasztás előtt. Így aktiváljuk őket. Ugyanis a bennük lévő fitinsav ilyenkor lebomlik ezáltal könnyebben emésztődnek és jobban is hasznosulnak.

 

-ha van otthon répa, vagy zeller netalán más zöldség amivel sűrítenéd csak rakd bele…el sem hiszed mennyire feltúrbozza.

 

A főzött változata szinte ugyanígy készül, csak a hagymát megdinsztelem, fűszeresebbre -krémesebbre készítem. A nyers mag tejszín helyett növényi főző tejszínt használok…És ha olyannak főzöm aki nyitott, itt is nyersen rakom bele a tökhúst.

 

Egész-ségetekre

Szeretettel VegánVera