Hogyan alakulhat a minimálbér a következő években?

Az elmúlt években nagyon jelentős bérdinamika jellemezte Magyarországot, mind a bruttó, mind a nettó munkabérek komoly emelkedést mutattak, melyhez jelentősen hozzájárult a minimálbér számottevő emelkedése is. De mi lesz jövőre? Hogyan alakulhat a minimálbér és a garantált bérminimum összege?

Nehéz néhány hónap jön, nagy csatára kell felkészülni

Nagyon nehéz jelenleg okosnak lenni és bármilyen megalapozott előrejelzést is adni a COVID-által (is) sújtott magyar gazdaságban – vélekedik Dr. Győrfi Zoltán közgazdász, a ProfitLine.hu gazdasági újság szakértője, hiszen a 2018-ban kötött bérmegállapodás a munkaadók és munkáltatók szervezetei között 2020-ig szólt, így jelenleg nincsen „kőbe vésett szám” a 2021-es minimálbérről és garantált bérminimum összegéről.

Ha megnézzük az elmúlt évek alapbér változásait, akkor a következő számokat látjuk:

 1. évi minimálbér összege: 138.000 Ft
  2019. évi minimálbér összege: 149.000 Ft (8% növekedés az előző évhez képest)
  2020. évi minimálbér összege: 161.000 Ft (8%-os növekedés az előző évhez képest)

Garantált bérminimum összege éves bontásban:

 1. évi garantált bérminimum összege: 180.500 Ft
  2019. évi garantált bérminimum összege: 195.000 Ft (8% növekedés az előző évhez képest)
  2020. évi garantált bérminimum összege: 210.600 Ft (8%-os növekedés az előző évhez képest)Jól látható tehát az adatokból, hogy az elmúlt 2 naptári évben 8-8%-os növekedés volt mind a minimálbér, mind a garantált bérminimum összegében de nagy kérdés, hogy a koronavírus okozta gazdasági visszaesés következtében tartható lehet-e a jövőben is egy ilyen arányú minimálbér emelés jövőre is. Véleményem szerint nem – érvel Dr. Győrfi Zoltán.Megfigyelhető az idei évben, hogy a koronavírus okozta gazdasági nehézségek okán több vállalat a kereslet visszaesése, a forgalom csökkenése, valamint a bizonytalan kilátások miatt fokozott óvatossággal nyúl a béremelés eszközéhez és sokkal inkább a meglévő munkaerő megtartása és az elbocsátások elkerülése a cél. Ehhez számos kormányzati ösztönző és válságkezelési mechanizmus is segítséget nyújt. Mindemellett a járványhatás miatt is számos szektorban (pl. turizmus, vendéglátás) megszűnt a korábbi években látott, elsősorban a munkaerőhiány miatt kialakult béremelési kényszerhelyzet.

  Gazdasági elemzőként úgy látom, hogy bár 2021-ben is számíthatunk a minimálbér emelkedésére, de ez a várakozásaim szerint alacsonyabb mértékű lehet az elmúlt években megszokott 8%-os tempótól. Arra számítok, hogy a minimálbér2021-es várható növekedése az inflációt meghaladó, azaz reálbér növekedés-szintű lesz.

  Ha ránézünk az inflációs folyamatokra is, akkor azt látjuk, hogy jelenleg Magyarországon az infláció a 4%-os szinthez közelít és az MNB inflációs prognózisa szerint 2021-ben várhatóan a 3,4-3,6%-os sávban lehet a fogyasztói árindex.

  Ha tehát nagyon tippelni kellene, hogy mennyi lesz a minimálbér 2021-ben, akkor most azt mondanám, hogy valahol a 166.000-168.000 Ft-os tartományba várom, de erről még hosszas és parázs viták lesznek, és az utolsó pillanatokban fog csak év végén megszületni a „végeredmény” – érvel Dr. Győrfi Zoltán a ProfitLine.hu elemzője.”