Kezd a helyére billenni a garzonok ára

A koronavírus-járvány jelentős átalakulásokat hozott az ingatlanpiacon, a hatások pedig meglátszanak a garzon lakások árában is. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, a korábbi években alig-alig különbözött a másfél-két szobás lakások értéke a garzonokétól, de ez az aránytalanság mostanra kezd kiegyenlítettebbé válni. A szakértő elmondta azt is, tapasztalataik szerint az emberek számára a tavaszi karantén és az előttünk álló bizonytalan időszak miatt jóval fontosabbá vált az otthonuk mérete, használhatósága, ez pedig lefelé mozdítja a garzonok árát.

A koronavírus magyarországi megjelenése a gazdaságra rendkívüli hatással volt, beleértve az ingatlanpiacot is. Az egyik legnagyobb változás ebben a szegmensben a garzonlakások négyezméterárában tapasztalható.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint a járványt megelőző időszakban a garzonok és a másfél-két szobás lakások ára közötti különbség elenyésző volt.

Mint mondta, a garzonok mérete négyzetméterben ugyan nem sokkal  kevesebb a kis lakásoknál, de a használati értékük jelentősen alacsonyabb, ha az adott ingatlant nem egy fő lakja, hanem egy pár vagy két egyetemista.

„ Korábban az embereket leginkább az érdekelte, hogy legyen egy ajtó, amit magukra tudnak zárni, vagy ha albérletként szerettek volna pénzt csinálni egy garzonból, akkor megpróbálták ugyanannyiért kiadni, mint egy másfél szobás lakást. Ennek vége van, ez a számokból is tisztán látszik” – magyarázta a szakértő, hozzátéve, hogy a februári adatokhoz képest augusztusban már félmillió forinttal csökkent a garzonok középértéke Budapesten.

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról is szót ejtett, a fordulat nagyrészt annak tudható be, hogy a karantén miatt sokan home office-ban dolgoznak, az emberek jóval több időt töltenek el otthonaikban, ezért felértékelődött az élettér.

„Ahogy a kormány tavasszal bevezette a kijárási korlátozásokat, rengeteg családban tudatosult, mennyire fontos a lakás elrendezése és hogy mekkora terület áll a rendelkezésükre. Sok pár kényszerült otthon egy szobából dolgozni, ami egy idő után feszültséget, kellemetlenségeket szült. A garzonok hátránya érzékelhetővé vált a járvány idején, mert egy másfél-két szobás ingatlanban például könnyebben megtehetjük, hogy elvonulunk külön helyiségbe, ha nyugalomra vágyunk” – értékelt Gadanecz Zoltán.

Végezetül azt is elmondta, mivel a második hullám jelenleg tombol Magyarországon és az elkövetkező egy évben várhatóan még sokan fognak otthonról dolgozni, a garzonok árának további esésére számítanak.