Ilyen az év családbarát kisvállalatánál dolgozni

Szülinapos szabadnap, lombikprogram-támogatás, CSR programok és rugalmas munkavégzés – mások mellett ezek miatt nyerte el 2020-ban Az Év Családbarát Vállalata díjat kisvállalati kategóriában a Barta Autó 2000 Kft. A 24 főt foglalkoztató autókereskedelmi cég arra is külön odafigyel, hogy támogassa a férfiak családi szerepét, mégis a vidám légkör megteremtése az elsődleges náluk.

A Barta Autó 2000 Kft. nyerte az Év Családbarát Vállalata 2020 országos címét kisvállalat kategóriában. Az autókereskedelmi cég idén indult először a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom pályázatán, s ezért is volt nagy meglepetés számukra, hogy több mint száz induló közül egyből megkapták a legjobbnak járó elismerést.

„Családi vállalkozásként számunkra természetes, hogy olyan légkört teremtünk, ahová mindenki örömmel jár dolgozni. Mottónk, hogy egy jó munkahelyen vidáman telik a nap, és ezt komolyan is gondoljuk” – kezdte Barta József, a cég tulajdonosa.

Összeegyeztetni az alkotómunkát és a családi életet

Mint a Barta Autó mottójából is kiderül, a cégnél arra törekszenek, hogy a derűs hangulat végig kísérje mindennapjaikat. A cég már két válságot is átvészelt sikeresen, s véleményük szerint nagy szerepet játszott ebben az a pozitív hozzáállás, mely a legnehezebb időkben is támaszt nyújtott kis 24 fős csapatnak.

Családbarát stratégiájuk legfontosabb célja a családi élet és az alkotómunka összeegyeztetése. Éppen ezért extra születésnapos munkaidő kedvezményt vezettek be, valamint támogatják a kollégák lombikprogramon való részvételét, a rugalmas munkaidőt, az otthoni munkavégzést és a munkakörmegosztást. Emellett segítik azokat a kollégákat, akik idős hozzátartozóikat ápolják és külön figyelnek a női karrier és a férfiak családi szerepének támogatására. Rendszeresen szerveznek családi napokat, és abból sem csinálnak problémát, ha valaki épp a gyerekével együtt megy dolgozni. Gazdag CSR programjuk van, mások mellett kórházat is támogatnak adományokkal.

Baba mellől, otthonról dolgozni

A cégnél osztoznak a dolgozóink életében bekövetkezett pozitív események (házasságkötés, gyermekáldás, eljegyzés) örömeiben és igyekeznek minden ilyet megünnepelni. Legutóbb például épp Dr. Barta Anita autójogász és menedzser kisbabájának érkezését ünnepelték így októberben.

„A baba születésével nem szerettem volna kiesni a munkából, ezért már a szülés utáni első héten elkezdtem dolgozni részmunkaidőben. Online és telefonon sok feladatot el tudok intézni, s bár még csak 5 hetes a kicsi, rövid személyes meetingeken is részt vettem. Mindezt nagyban támogatja a saját felhőalapú vállalatirányítási rendszerünk, aminek segítségével szinte úgy érzem magam, mintha az irodában ülnék” – mondta Anita.

Szerelem a munkahelyen

Érdekesség, hogy a két generációs családi vállalkozás dolgozói között is sokszor szövődik szerelem.

„Hosszan tudnám sorolni azokat a párokat, akik nálunk ismerkedtek meg egymással. Több házasság és három kisbaba is született már ezekből a kapcsolatokból. Annak pedig külön örülünk, hogy ezek a szerelmek még mindig tartanak és eddig egyetlen válás sem volt – lehet, hogy garancia vagyunk a jó házasságra” – tette hozzá viccesen Dr. Barta Anita.

A 2013-ban alapított Év Családbarát Vállalata-díjjal azon kis-, közép- és nagyvállalatokat díjazták, amelyek sokat tesznek a családbarát szemlélet szervezetükön belüli elindulásáért, terjedéséért és fejlődésért, ezzel segítve a munkavállalóik körében a kívánt gyermekek megszületésének lehetőségét. A díjátadó idei fővédnöke Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter volt.