Mit tehetsz meg otthon, hogy ne kelljen autószervizbe menned?

10+1 praktikus tanács télre!

Vészesen közelítenek a kemény mínuszok, a zord körülményekre pedig az autóinkat is fel kell készíteni, ha nem szeretnénk komolyabb komplikációk miatt heteken belül a szervízben kikötni. Télen alapnak számít a gumicsere, de a járműtulajdonosok többsége elfeledkezik olyan apró, mégis rendkívül fontos feladatokról, melyek később akár súlyos problémákat is okozhatnak. Ilyen praktikus teendő a szélvédők állapotának ellenőrzése, az akkumulátor bemérése, a zár beolajozása és az ablakmosó folyadék cseréje is.

December elsején beköszöntött a csillagászati tél, mostantól várhatóan egyre több lesz a fagyos éjszaka és a mínuszos hőmérsékletű nappal is. Az emberek zöme ekkorra már elvégezte a szükséges gumicserét az autóján, ugyanakkor hajlamosak elfeledkezni a jármű többi részéről, melyek legalább annyira fontosak.

Ghiman Lajos, a Green Car Prémium Szerviz vezetője pontokba szedte, melyek azok a feladatok, amikre ilyenkor minden járműtulajdonosnak időt kellene szentelnie.

 • Akkumulátor. Az akkumulátor élettartama erősen hőmérsékletfüggő, nagy melegben és nagy hidegben feleződik a kapacitása. A több éves akkumulátorok esetében előfordulhat, hogy egyszer csak nem indít, főleg akkor, ha nem garázsban állunk, ennek megelőzésére télen célszerű azt bemérni és időben tölteni vagy cserélni.
 • Fagyálló. A fagyálló nem folyik el az autóból, nem veszít a hőfokából, de ha javítva volt vagy valaki otthon utántölti például desztillált vízzel, érdemes ellenőrizni, hogy -15-20 Celsius-fokban nehogy tönkre tegye a motort.
 • Látni és látszani. A fényszórók beállításait meg kell vizsgálni. Az izzóknak megfelelőknek kell lenniük annak értekében, hogy minket is lássanak, és mi is lássunk az úton.
 • Zárolajozás. A legtöbb mai autó távirányítóval indul, de a kulcsnyílást érdemes tél előtt leolajozni. Ennek oka, hogy ha az akkumulátor elromlik, csak kulccsal lehet kinyitni a kocsit, viszont ha a kulcslyuk beoxidálódott, beállt, az nagy bosszúságot tud jelenteni.
 • Téli autómosás. Ha valaki télen mosat autót, az autók szigeteléseit érdemes belső térápolóval átkenetni, hogy ne tudjon megtapadni rajta a víz és ne fagyjon be az autó.
 • Ablakmosófolyadék. Érdemes alkohol tartalmú ablakmosó folyadékot használni télen, mert ha gyenge minőséggel fújjuk le a szélvédőket, elkásásodhat.
 • Szélvédők állapota. Ha kavicsfelverődést, pici repedést látunk a szélvédőn, ne jusson eszünkbe, hogy helyben járatjuk az autót és csak a szélvédőt fűtjük, mert a hőmérsékletkülönbség miatt elrepedhet az üveg.
 • Jégkaparás. A szélvédőket tanácsos jégoldóval lefújni vagy a lapátokat felhajtva téli ablakmosó folyadékot spriccelni.
 • Klíma. Télen is használjuk a klímát bátran párátlanításhoz. Ezzel azt érjük el, hogy a klímakompresszor és a klímarendszerben lévő tömítések nem száradnak be, így megúszható a drága tavaszi javítás.
 • Keréknyomás. Ha megfelelően van beállítva, nem lesz rendellenes kopás a gumin, ami a jármű kedvezőbb fogyasztásában is visszaköszönhet.
 • +1: Türelem. Mindig legyünk türelmesek és előzékenyek a többi autóssal, ezzel a legtöbb baleset megelőzhető. Nem télen kell a leggyorsabbnak lennünk! Mindenkit hazavárnak.


Az online autószervizeké a jelen

Amikor egyik napról a másikra bezárják az iskolákat és kijárási korlátozásokat vezetnek be, akkor bizony mindenki szorong attól, hogy hogyan is tudja megoldani az olyan máskor rutinszerű, de most nehezebb feladatokat mint a bevásárlás vagy az autószerviz. Mindenki türelmetlen, feszült reménytelen, nem tud tervezni. Hirtelen mindenki egészség és biztonságérzete odaveszett.

A koronavírus-járvány az autószervizek piacára is rendkívüli hatással volt. Ghiman Lajos, a Green Car Prémium Szerviz vezetője arról beszélt, hogy a maszk és a kézfertőtlenítő kevésnek bizonyult! Akik felkészültek voltak az online ügyfélfogadásra, megrendelésre, időpontfoglalásra és megfelelő közösségi média felületekkel rendelkeztek, nagy előnyt élveztek és élveznek még most is.

„Elfogadottá vált az úgynevezett hozom-viszem szolgáltatás, amik kínos időkben segítették a szervizek működését. Ugyanakkor az ügyfeleknek ajánlott odafigyelni arra, hogy a választott cég megfelelő háttérrel rendelkezzen, akár a digitális aláírás, akár az online fizetési módszerek, akár a megfelelő felelőségbiztosítás tekintetében” – figyelmeztetett a szakértő.

Ghiman Lajos szerint a munkafolyamatokban éppen emiatt jelentős változások álltak be, mert az ügyfelekkel sok esetben nem találkoznak már személyesen, így ők maximum elhinni tudják a szervizekről, hogy képesek megjavítani a járművet. Emiatt is az átlátható működés a legfontosabb füszer a receptben. Már nem elég jónak látszani, hanem jónak is kell lenni. Hozzátette, tapasztalataik szerint változnak az emberek is, sokkal elfogadóbbak és nyitottabbak az új lehetőségek iránt, és egyre jobb a piacon az elfogadottsága az online dolgoknak is.

A Green Car Prémium Szerviz hazánkban az autószervizek közül az elsők között vezette be online szolgáltatását, és a koronavírus-járvány idején mindvégig élen járt az innovációkban. A cég www.greencarshop.hu-n új webshopot is indított a közelmúltban, hogy minél tágasabb körben tudják kiszolgálni az autósokat.