Az élsportolók élete sem leányálom a koronavírus-járvány idején

Ugyan minden sportág másként vészeli át a vírushelyzetet, a sportolók többségének az idei évben a fizikai megpróbáltatások mellett komoly lelki teherrel is meg kell birkózniuk. Botka István, a világ- és olimpiai bajnok klasszisok sorát támogató Prémium Média & Sport Management Zrt. sportmenedzsere arról beszélt, mindenki a saját bőrén tapasztalja meg a kialakult krízis negatív hatásait, ugyanakkor a zártkapus versenyzési lehetőség is sokat visszaad az amatőr és a profi sportolóknak egyaránt. Mint mondta, a nehézségek ellenére sem kellett csökkenteniük partnereik szerződéses összegeit, és ebben az időszakban is hatalmas energiákat mozgósítanak a sportágak népszerűsítésére.

A koronavírus-járvány alapjaiban borította fel a teljes sportéletet, ami nemcsak a nézőket, hanem sok esetben a versenyek megrendezését is érintette. Természetesen a sportolók sem találkoztak még korábban soha hasonló helyzettel, ezért kimondva-kimondatlanul őket is kihívás elé állította az új életforma.

A Prémium Média & Sport Management Zrt. a járvány ideje alatt is az eredeti szerződések szerint teljesített a sportolók felé, hogy minél kevesebbet érezzenek meg anyagi szinten a helyzetből. Botka István, a vállalat sportmenedzsere arról beszélt, ez egyáltalán nem volt számukra sem egyszerű, de a sportolók támaszaként mindig az ő érdeküket tartották elsőként szem előtt.

Mint fogalmazott, felemelő volt megtapasztalni, hogy a járvány nem ellentéteket, hanem összefogást eredményezett a sportban.

„Egymást biztatva, a másiknak erőt adva igyekeznek átvészelni ezt a remélhetőleg már nem túl hosszú időszakot. A rendszeres és időszakos támogatás mellett tőlünk is gyakran kértek segítséget egy-egy versenyen való részvételhez, de médiakampányt is szerveztünk valamint több jótékonysági felkérésünk szervezése is folyamatban van jelenleg” – fogalmazott Botka, hozzátéve, hogy már most elkezdték összeállítani a sportolók jövő évi versenynaptárát.

Két út előtt

A menedzsment elképzeléseit is átírta némileg az idei év, a rendezvényeik terén ugyanis szerettek volna nemzetközileg tovább terjeszkedni. A járvány okozta körülményekhez viszont sikerült alkalmazkodniuk.

„Két út állt előttünk: az egyik, hogy visszabújunk a csigaházba és megvárjuk, hogy megtalálják a vírus ellenszerét, a másik pedig, hogy amíg más kivárja ezt, mi megpróbálunk előnyt kovácsolni a problémából. Mi az utóbbit választottuk, ennek köszönhetően indítottuk el például tavasszal zártkapusan a HSMA Erős Emberek Prémium Liga 2020 kupasorozatát is” – értékelt a sportmenedzser.

Ez közel sem volt egyszerű, hiszen a nézők sokszor nem látják, mennyi munkával jár egy esemény megszervezése. Egy verseny csak akkor lehet sikeres, ha nemcsak a technika, a tárgyi feltételek vannak a helyükön, hanem a személyes tudás, a tapasztalat is. Amíg az előbb említettek megvásárolhatók, addig a rutin a legnehezebben pótolható.

A menedzser szerint végül úgy tudták abszolválni a 2020-as évet, hogy a támogatottjaiknak nem csökkentették a szerződésben meghatározott összegeiket, sőt, volt olyan csapat, ahol jelentősen emeltek is, de például a fehérvári kosarasoknak négy személygépkocsit is használatra biztosítanak.

A sportban a jelen már a jövő

A szakember arra számít, hogy 2021-ben minden sportág esetében fokozott lesz a nézői érdeklődés. Hozzátette, újabb nehéz esztendő áll előttük, mert bár bizonyos sportágak, így az erősember és a klasszikus strongman esetében a népszerűsítésére extra energiákat fordítottak, 2020 ezt minden erőfeszítésük ellenére lenullázta.

2021-ben már a mért eredmények alapján súlyozottan tesznek ajánlatot a támogatott sportolóiknak. Azok a versenyek, amelyek gazdaságosak, tovább fejlesztik, amelyek nem hoztak kellő média értéket, átszervezik vagy teljesen elengedik.

A vállalat szlogene úgy szól: „a sportban a jelen már jövő”. Ennek szellemében gőzerővel fognak azon dolgozni, hogy márciusra az éves rendezvénynaptárjuk teljes legyen, benne a nemzetközi versenyekkel, melyek idén elmaradtak, valamint nagyobb nemzetközi csapatversenyeket is tervbe vettek.

A Prémium Média & Sport Management Zrt.-ről

A cég éves szinten legkevesebb 70 verseny szervezésében vagy lebonyolításában vesz részt. Az eddigi legnagyobb a 2019-es Masters Erőemelő Európa-bajnokság volt Győrben, melyen 23 ország közel 600 sportembere vett részt. Emellett több mint 200 erősember versenyt, kosárlabda-tornákat is szerveztek, és társszervezők voltak a 30. ergométeres evezős országos bajnokságban. Az idei évtől pedig a Magyar Média Válogatott névadó szponzorai lettek.

A cég támogatottjai a teljesség igénye nélkül: Cseh László világ- és Európa-bajnok úszó, Csipes Tamara olimpiai és világbajnok kajakozó, Jakabos Zsuzsanna olimpikon, Európa -bajnok úszó, Bernek Péter világbajnok úszó, Kiss Balázs világbajnok birkózó, Lucz Dóra Európa-bajnok kajakozó, Lakatos Zsanett világbajnok kenus, Szilágyi Vilmos Arnold Classic top10 testépítő, Kiss Anna bikini fittness versenyző, Alba Fehérvár kosárlabda csapat, Juhász Péter strongman, Magyar Erőemelő Szövetség.