Így tehetünk azért, hogy ne vesszen el az idei karácsony

Videóchaten keresztül is lehet bensőséges az ünnep

Tény, hogy ez a szenteste más lesz, mint a korábbi években. Sok család idén nem is gyűlik össze a fa körül, de emiatt még nem kell hagynunk elsikkadni az ünnep hangulatát. Szakértői tanácsok karácsonyra.

Sokan úgy fogalmaznak: az idei karácsonyunk „elveszett ünnep”. De miért is kéne annak lennie? – teszi fel a kérdést Diaconescu Gabriella életmód-tanácsadó.

A vírushelyzet miatt valóban rendhagyó módon telhetnek az ünnepek, főleg, ha a mostani korlátozások érvényben maradnak. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy le kéne tennünk a megszokott hagyományainkról és arról, hogy méltóképpen búcsúztassuk az idei évet.

„Ez a karácsony is éppen olyan hangulatos lehet, mint a korábbiak. Csak rajtunk áll, hogy kihozzuk belőle a legtöbbet!” – mondja Gabriella, aki szerint már az apró gesztusokkal is rengeteget tehetünk azért, hogy megteremtsük az ünnepi hangulatot.

Gondoljunk az idősekre!

Különösen fontos, hogy a mostani időszakban azokra az idős rokonainkra, barátainkra is gondoljunk, akik egyedül maradtak. Számukra különösen megterhelő lehet magányosan tölteni a szentestét.

„Kedveskedjünk nekik, és lehetőleg ne csak online! Jól jön bármilyen kézzelfogható figyelmesség, például az, ha családi fotót dobunk a postaládájukba vagy csomagot hagyunk a kerítésükön.”

Gabriella példaként elmesélte, hogy egy barátja külföldön rekedt, így nem tudta édesanyját a 75. születésnapján köszönteni. Arra kérte hát az ismerőseit, hogy írjanak neki pozitív üzeneteket, „árasszák el jó gondolatokkal”. Így az anyukája végül teljes képeslapgyűjteményt kapott.

Online társas és chates koccintás az ünnepekre

Fontos, hogy a videómegosztók használatával is közelebb érezhetjük magunkhoz azokat, akiktől külön töltjük az ünnepet.

„Rengeteg olyan közös elfoglaltságot találhatunk, ami online is jól működik. Ilyen lehet például a közös társasozás, a koccintás a kamera előtt, vagy akár egy filmet is leülhetünk együtt megnézni. És miért ne lehetne a fadíszítésbe vagy a pulykasütésbe is bevonni a rokonokat a képernyőn keresztül?”

Gabriella szerint a közös ebéd vagy vacsora, de akár az ajándékbontás is történhet a Zoom, a Skype és egyéb videós alkalmazások segítségével. Ő már a karácsonyi előkészületekbe is bevonta a családot.

„Egy saját példa: ahogyan minden évben, most is előszedtem a díszeimet. Annak ellenére is megterítettem, hogy az édesanyám nem tud itt lenni. Befogtam, hogy online segítsen nekem ezekben az előkészületekben. Másoknak is csak ajánlani tudom, hogy kérjenek segítséget a szeretteiktől! Szálljanak be ők is a saját nézőpontjukkal, ötleteikkel vagy egy-két karácsonyi recepttel.”

A segítségnyújtás elemi igényünk, már csak azért is, mert ilyenkor fontosnak, hasznosnak érezhetjük magunkat. Ha képesek vagyunk másoknak segíteni, ugyanakkor az ő segítségüket elfogadni, az emeli a morált – vallja a tanácsadó.

Pozitív évértékelés

Érdemes azt is a családunkkal közösen áttekinteni, hogy milyen pozitív dolgokat értünk el az idén, hiszen senki életét sem kizárólag a negatív történések határozták meg. Ha ez utóbbiakra fókuszálunk, akkor a figyelmünk könnyen tapad hozzájuk. Tereljük inkább tudatosan a szép dolgokra!

„Ezekben az időkben létfontosságú, hogy stabilak maradjunk, ne rombolják az érzelmi állapotunkat a körülmények. Törekedjünk a pozitivitásra, és szórjuk ezt a hozzáállást szerteszét! Rakjunk be karácsonyi zenéket, süssünk, főzzünk, intézkedjünk és osszuk meg mindezt másokkal is” – zárja Gabriella.