Egy egyedülálló édesanya vállalkozása az egyedülálló édesanyákért

Újszülöttek segítése finn mintára. Mert minden gyermek egyenlő!

Az Anyák az Anyákért Alapítvány és a babamamatudakozo.hu közösen adományt gyűjt az újszülött gyermekkel magára hagyott édesanyákért. Céljuk, hogy a lehető legtöbb olyan egyedülálló édesanyának azonnali segítséget nyújtsanak, akiket szülés után kisbabájukkal otthon nem vár apuka.

Magyarországon jelenleg az éves születésszám több mint 10%-át, közel 10 ezer újszülöttet és anyukáját érinti ez a nehézség. A beérkező adományokból baba-mama csomagokat fognak eljuttatni részükre, mely egy olyan kelengyecsomag, ami nagyon sok hasznos terméket tartalmaz a születés utáni első időszakban.

Minden szülőnek joga van ahhoz, hogy gondoskodhasson csecsemőjéről, és minden újszülött gyermek megérdemli az élet biztonságos és támogatott kezdetét. A babamamatudakozo.hu ennek szellemében 2019-ben indította el hazánkban egyedülálló családbarát kezdeményezését, melynek keretein belül önkormányzatokon keresztül juttatnak el egy jelenleg 22 terméket tartalmazó kelengyecsomagot a családokhoz.

Elsőként a világon 85 évvel ezelőtt a finn kismamák kartondobozt kaptak ajándékba az államtól. Ez a doboz egyfajta kezdőcsomag volt, mely a baba ellátásához szükséges dolgokat tartalmazta. Volt egy különleges funkciója is: kiságyként használhatták, hiszen a benne elhelyezett matraccal bölcsőként funkcionált! Mostanra az anyává válás jelképe lett Finnországban. Mindezeken felül a doboz ma már szimbólum is: az emberek közötti egyenlőség és a gyerekek fontosságának jelképe, anyagi és társadalmi helyzettől függetlenül minden szülő nő megkapja. A babamamatudakozo.hu ugyanebben a formában és üzenettel szeretne ennek hagyományt teremteni Magyarországon.

Mert minden gyermek egyenlő

A finn minta szerint a doboz később emlékdobozzá is válhat. Az északi országban a szülők 18-20 évig ebben gyűjtik a rajzokat, a fotókat, az első hajtincseket. A baba-mama csomag egyedülálló módon az adományozó település címerével is el van látva. Amikor a gyermek kirepül, mindig szem előtt lesz, honnan indult az élete!

„Ugyan a koronavírus-járvány miatt az önkormányzatok idén meglehetősen nehéz helyzetbe kerültek, sorra jelzik szándékukat a jövőbeni csatlakozásra. A családbarát baba-mama csomag nemcsak egy hatalmas segítség az újszülöttnek, hanem jelentős eszmei értéke is van, és erősíti az önkormányzat társadalmi felelősségvállalását – magyarázta Huber Katalin, a 14 éve országosan működő, több mint 200 ezer családi tagot számláló egyik legnagyobb családi közösség, a babamamatudakozo.hu tulajdonosa. A babamamatudakozo.hu weboldalára havonta több mint 4 000 új várandós regisztrál. Ezért egyedülálló, 3 gyermekes édesanyaként „felelősnek érzi magát kiállni az elhagyott újszülöttekért”.

Tájékoztatást adott arról is, hogy többek között a legutóbb csatlakozott Tab, Sülysáp, Csomád, Cserkeszőlő és Szabadegyháza települések önkormányzataival mostanáig több száz újszülöttnek sikerült eljuttatni a baba-mama csomagokat.

Huber Katalin elmondta, hogy a csomag jelenleg 22 termékből áll, és folyamatosan bővül. A teljesség igénye nélkül van benne matrac, takaró, cumisüveg, body, rugdalózó, pelenka, popsitörlő, testápoló, fürdető, szoptatós tea, D-vitamin, cumi és nyálkendő is.

Kezdeményezésük célja, hogy mihamarabb eljusson az összes újszülötthöz Magyarországon a baba-mama csomag. Várják azon önkormányzatok jelentkezését, akik szeretnék településük újszülöttjeit megajándékozni, és magukénak érzik a babamamatudakozo.hu küldetését: