Egyre többen hirdetik euróban az ingatlanjaikat

Ugyan általánosságban még nem terjedt el, de Magyarországon is egyre több olyan ingatlanhirdetéssel lehet találkozni, ahol euróban van meghatározva az eladási ár. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, a jelenség a környező országokban, különösen Romániában, már egyre jellemzőbb. Az euróban történő ármeghatározás azért is válhat népszerűvé az elkövetkező időszakban, mert a forint árfolyama sokat gyengült az utóbbi időszakban, így a lakástulajdonosok számára kedvezőbb a stabilabb fizetőeszköz alkalmazása.

Romániában a nagyobb értékű vagyontárgyak, így az autók és az ingatlanok árát már szinte kizárólag csak euróban határozzák meg. Ennek a hátterében az áll, hogy rengeteg román állampolgár külföldön, főként Olaszországban dolgozik és az ott megkeresett eurót költik el otthon.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa úgy fogalmazott, Romániában már mindenkinek van eurós számlája, a lakosság egyértelműen készül arra, hogy hamarosan csatlakozhatnak az euróövezethez.

Bár itthon egyelőre más a gyakorlat, Magyarországon is egyre többen hirdetik euróban az ingatlanjaikat.

„Megfigyelhető hazánkban is, hogy az 5-6 millió forintnál nagyobb megtakarítással rendelkező emberek már legalább részben euróban tartják a pénzüket, mert még az átváltással is nyernek az árfolyamon a forint gyengülése okán. És mivel a járvány alatt 360 forint fölé kúszott az euró ára, az ingatlanok értékét is megéri abban meghatározni” – magyarázta a szakértő.

Gadanecz Zoltán hozzátette, a magyar vevők ugyanakkor erre még egyáltalán nincsenek felkészülve, mert az ismert körülmények miatt véletlenül sem akarnak devizában eladósodni. Mint mondta, a magyarok 98 százaléka forintért vásárol ingatlant.

Az euró árfolyamának ingatlanpiacra gyakorolt hatásai közé tartozik az is, hogy bár sok apró tényező lefelé húzná az iparágat és a lakásárak stagnálni kezdtek a járvány ideje alatt, csökkenni nem fognak.

„Az elmúlt három-négy év kiemelkedően jó volt az ingatlanpiacon, erre jött a koronavírus-járvány. Bizonyos szegmensekben rendkívüli volt a leállás hatása, de az ingatlanárak többek között azért nem csökkentek és nem is fognak jelentősen csökkenni a közeljövőben, mert az euró árfolyama felfelé mozog és az építőanyagok meg a munkaerő sem lett olcsóbb” – értékelt a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.