Márciustól jöhet a jelentős áremelkedés az építőiparban

Hónapokkal előre megrendelik a térköveket a felújítani vágyók

A keresletnövekedés és az alapanyagok drágulása miatt várhatóan az építőipari gyártott termékeknél is érezhető áremelkedésre lehet számítani márciustól. Kovács Vilmos, a Kovi-Kő Térkőgyár ügyvezetője a felújítási támogatással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy vissza nem térítendő támogatásként a beruházás költségének 50 százaléka maximum hárommillió forintig igényelhető vissza, de a támogatás összegében figyelembe vett munkadíj és anyagköltség maximum a teljes összeg 25-25%-a lehet. Hozzátette, hogy a piacon sokan megelőzik a kereslethullámot, és sokan kötik le már most az anyagokat azokhoz a munkákhoz, amiket május-június körül végeznek majd el.

Jelentős áremelkedéssel indult a 2021-es év az építőiparban. A vasanyagok ára már most 20 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor, a beton alapanyagú termékek árát pedig hagyományosan márciusban szokták emelni a sóderbányák és a cementgyárak, ráadásul idén tavasszal a korábbi évekhez képest egy komolyabb drágulásra kell felkészülni.

Kovács Vilmos, a Kovi-Kő Térkőgyár ügyvezetője arról beszélt, hogy ha az alapanyagok ára emelkedik, az húzza magával a termékek, így például a gyártott térkő árát is, amit a lakosság márciusban kezdhet majd megérezni.

„2006 és 2016 között tulajdonképpen végig változatlan áron tudtunk dolgozni, de az utóbbi esztendőkben a sóderbányák és a cementgyárak folyamatosan többet kértek az alapanyagokért. A piacon kapható termékek ára ezt nem egy összegben követte le, de számításaink szerint a térkőben idén egy 10 százalékos drágulás egyáltalán nem kizárt, sőt, inkább valószínű” – értékelte a helyzetet a szakember.

Májusi kereslet már januárban

Kovács Vilmos elmondta: soha nem volt még ilyen forgalmas januárjuk. Ez annak köszönhető, hogy tavaly november-decemberben szinte mindenki kivárt a kormány által bejelentett új otthonfelújítási kedvezmények miatt, ezért a kereslet januárban egyben zúdult rá a piacra.

„Olyan mennyiségű árajánlatot adunk ki, mintha tavasszal, a szezon közepén lennénk. Rengetegen kötik le az alapanyagot olyan munkákhoz, amiket május-júniusban végeznek majd el. Ezzel megelőzik azt a nagyon erős kereslethullámot, ami akkorra várható, és biztosan nem fognak elcsúszni a felújítással. Ajánlott egyébként a kivitelezőkkel is előre egyeztetni, hiszen vélhetően a szakemberek is nagyon le lesznek terhelve egész évben” – fogalmazott.

A Kovi-Kő Térkőgyár ügyvezetője azt is kiemelte, hogy Magyarország legnagyobb otthonfelújítási programjának keretében a térkövezés is támogatható.

„A térkövezés, az ágyásszegélyek kialakítása vagy a támfal és a járda építése tipikusan olyan feladatok és kiadások, amelyekre a háztulajdonosok csak másod- vagy harmadsorban gondolnak a házfelújítások során. 2021-ben pedig duplán megéri figyelmet fordítani ezekre a feladatokra, mert most egyszeri, vissza nem térítendő támogatásként a beruházás költségének 50 százaléka, maximum 3 millió forintig, visszaigényelhető azzal a feltétellel, hogy a támogatás összegében figyelembe vett munkadíj és anyagköltség maximum a teljes összeg 25-25%-a lehet” – nyilatkozott.

Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a munkadíj mértékét nem haladhatja meg az anyagköltség mértéke, tehát már a tervezéskor érdemes figyelembe venni, hogy mekkora összegből vásárolunk anyagot, és mennyibe fog kerülni a kivitelező, hogy ne utólag, a pénz visszaigénylésekor érjen kellemetlen meglepetés bennünket.

Folyamatosan növekvő kapacitás

A Kovi-Kő Térkőgyárnál folyamatosan növelik a gyártási kapacitást, ennek köszönhetően évente 200.000 négyzetméternyi térkövet képesek előállítani. Ezzel a keresletnövekedést is ki tudják elégíteni és az előre lekötött megrendeléseket is biztosan tudják vállalni a szerződésben kikötött időre.

A térkövezés, a különleges ágyásszegélyek, a támfalak, a rusztikus lépcsők vagy akár egy szép járda és járdaszegély kialakításának nem csak esztétikai értéke van. A megfelelő térkövezéssel ugyanis egy csapásra több előnyre is szert tehetünk: az ágyásnövények túlburjánzásának megállításától a fűnyírás könnyítésén át a kert praktikus tagolásáig.

Ráadásul a térkövek, a járdák és az esetleges lépcsők átgondolt kialakítása a kerten kívül és belül is összehangolható, ami rendkívül rendezett megjelenést kölcsönöz a portának. Emellett azonban, főleg a kültéri részeken, segíthet a gondosan kiválasztott növényzet lopásvédelmében is.