Sok kókler jelent meg az építőiparban a felújítási kedvezmények hatására

A legjobb szakemberek már most hónapokra foglaltak

Hatalmas az érdeklődés a kormány által január elején bevezetett otthonfelújítási program iránt. A hirtelen megnövekedett kereslet hatására a legjobb szakemberek sokszor már csak az év második felére tudják vállalni a megrendeléseket, miközben rengeteg önjelölt amatőr indít vállalkozást annak reményében, hogy hirtelen nagy összegeket kereshet. Őrfalvy Árpád ablakszakértő szerint a kivitelezőt érdemes ajánlás útján kiválasztani, de ha ez nem lehetséges, hallgassuk meg több szakember véleményét is a helyszínen, valamint nézzünk utána a cég hátterének.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter 2020. október 14-én bejelentette, hogy 2021. januártól lakásfelújítási támogatással bővül az otthonteremtési program. Az állam akár hárommillió forinttal, a költségek maximum 50 százalékig hozzájárul a legalább egy gyermeket nevelő családok lakásfelújításához.

A GKI friss kutatása szerint 640 ezer család lehet érintett, közülük 290 ezer mindenképpen belevág a felújításba. A meghökkentően magas érdeklődés már januárban is kézzelfogható volt az építőiparban, a kivitelezőknek emberemlékezet óta nem volt ennyi megkeresésük, mint most az év elején.

Soha nem volt ilyen fontos a körültekintés

Őrfalvy Árpád, az ablakszakerto.hu tulajdonosa kiemelte, hogy ha már valaki félrerakott pénzt a felújításra, akkor azt értelemszerűen úgy is kellene elköltenie, hogy ténylegesen értéket növeljen a lakáson, és ne romboljon. Elmondása szerint ezt megnehezíti, hogy az építőipari mesterek zöme már most hónapokra be van táblázva.

Hangsúlyozta, hogy nem érdemes a legolcsóbb vállalkozót kiválasztani egy ingatlan felújítására.

„Az otthonfelújítási program hatására rengeteg olyan önjelölt amatőr indított vállalkozást, akinek nincs megfelelő tudása, és tapasztalata sem az adott területen. Most hatványozottan fontos, hogy a megrendelők alaposan körbejárják, kire bízzák az ingatlanjukat” – értékelt az ablakszakértő.

Őrfalvy Árpád azt javasolja, hogy érdemes ajánlás útján olyan kivitelezőt választani, akivel családon belül vagy az ismeretségi körben korábban elégedettek voltak. Ha ez az opció nem áll fenn, akkor ha időnk engedi, ajánlott több, akár négy-öt szakembert is meghallgatni, hiszen lehet sok hasznos építő ötletük is. Aki viszont csak a szakkifejezéseket puffogtatja, és nincs hozzáadott értéke a tervekhez, valószínűleg nem a legjobb a szakmájában.

Gyanús, ha valaki másnap kezdeni tud

A szakértő azt tanácsolja a felújítóknak, hogy nézzenek rá a kivitelezők cégadataira is. Ez ma már néhány kattintással elérhető, és pontosan látni lehet, hogy az előző években mekkora forgalma volt az adott vállalkozásnak, hány fő volt oda bejelentve. Így kiderülhet, tud-e egyáltalán akkora volumenű munkát vállalni, mint amit rá akarunk bízni.

„Árulkodó jel és gyanús is egyben, ha valaki azonnal tud kezdeni, legyen szó bármilyen építőipari munkáról. A jobb mesterek kevésbé rugalmasak, mert hetekkel, hónapokkal előre lefoglalják őket. Persze itt is lehetnek kivételek, amikor például valakinek lemondják egy megrendelését, és ezért tudja vállalni akár már a másnapi kezdést” – mondta a 30 éves tapasztalattal rendelkező szakember.

Az ablakszakerto.hu tulajdonosa arról is beszélt, hogy becsléseik szerint a felújítási roham várhatóan egész évben kitart, és ők a tavalyi évhez viszonyítva egy 40 százalékos forgalomnövekedésre számítanak 2021-ben.

A családi vállalkozásnál csak olyan munkát adnak ki a kezükből, amit maguknak is elfogadnának. Nem alvállalkozókkal, hanem saját munkavállalókkal dolgoznak, minden folyamatot végigkövetnek, és a kiválasztásnál is odafigyelnek, hogy kit vesznek fel, és kit nem. Megrendelőiktől 99 százalékos a pozitív visszajelzés, ezt mielőbb szeretnék feltornászni 100 százalékra.

E-book a problémamentes ablakcseréről

Az ablakszakerto.hu-ról ingyenes letölthető, Útmutató a problémamentes ablakcseréhez című e-bookban mindent összefoglaltak, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az ablakcsere zökkenőmentes és kifizetődő legyen. A könyv segítségével egyszerűen meg tudjuk különböztetni a kóklereket a valódi szakértőktől, nem fogunk bedőlni üres ígéreteknek, nem fizetünk hanyag munkáért, megismerjük az ablakcsere legfontosabb lépéseit, folyamatát és ki tudjuk választani a megfelelő ablakot, amely hosszú éveken át problémamentesen működik.