Mit tegyek, ha átestem a COVID-19 fertőzésen?

A COVID–19 járvány 3. hullámát éljük meg, egyre több beteggel. Szerencsére egyre többen meg is gyógyulnak. A betegség lefolyása változó. Vannak, akik 1-2 nap alatt panaszmentesek lesznek, de sokan még 2-3 hónapokig is panaszosak. Nincs összefüggésben, a késői tünetek előfordulása azzal, hogy valaki otthon- lábon- hordta ki a betegséget, vagy kórházban kellett ápolni, vagy esetleg hetekig lélegeztetőgépen volt.

A betegség lefolyását egyre jobban ismerjük, igy azok késői szövődményeit is. Már tudjuk, hogy az esetek jelentős részében a COVID–19 akut szakasza után hónapokig a késői tünetek, és betegség szakaszát látjuk. Megjelentek már a késői kezeléssel kapcsolatos szakmai ajánlások is.

Dr. Vértes András főorvos, a RadiVert MR Diagnosztikai Központ szakmai vezetője szerint a 2020. március elején kezdődött világjárvány nagymértékben sújtja a sportot, a sportolókat a zárt helyek vírusveszélye, a versenyek elmaradása vagy korlátozott nézőközönség előtti megtartása miatt.

„A járvány elején kiderült, hogy a légzőrendszeri tüneteken túl az egyik legsúlyosabb szövődmény a szív károsodása, a kialakuló szívizomgyulladása, és szívburok gyulladás, amely a ritmuszavarok kialakulása révén hirtelen halál léphet fel. Több sportoló eset ennek áldozatul COVID fertőzés után, a gyorsan megkezdett edzésnek vagy versenyzés következtében.” – mondta a kardiológus főorvos.

Ennek hatására számos szakmai ajánlás jelent meg, hogyan térhet vissza egy profi sportoló az aktív sporthoz. A megjelent tanulmányok azt igazolták, hogy a tünetmentesen átesett COVID fertőzöttek esetében is, de különösen azoknál, akiknek panaszaik voltak a szívizomgyulladás megjelenése 20-30% között van.

A doktor úr állítása szerint az amatőr sportolok esetében is szükség van a COVID fertőzés után ennek a veszélyes szövődmények a vizsgálatára, kezelésére. Szükség van arra, hogy a sportolni vágyok minél hamarabb újra mozogjanak, de ezt biztonságban tehessék meg.

Post-Covid Vizsgálatok

Alap kardiológiai vizsgálat, és a speciális biomarkerek elemzése mellett azoknál, akiknél felmerül a szívkárosodás lehetősége szív MR vizsgálatot végeznek. Ezzel a vizsgálattal lehet megállapítani és kizárni a legnagyobb biztonsággal a COVID fertőzés súlyos késői szövődményét.

Long-COVID- Post-COVID

A COVID–19 betegség akut szakaszát követi a Post-COVID betegség, amelyet 4-12 hét között az ”ongoing” vagy folyamatos COVID–19 tünetekkel jelentkező periódus, amelyet a „LONG” COVID- vagy hosszú COVID betegség követ.

A Post-COVID járhat enyhe, és súlyos tünetekkel is, és kialakulhatnak még késői, akár életveszélyes szövődményekkel is. Ezek természetesen összefüggésben lehetnek az akut szakaszban kialakuló citokin viharral, és azt követő erős immunreakcióval.

A Post-COVID–19 betegek prevenciója a kialakuló szövődmények megelőzésére, és a betegek legalább 1 éves utógondozása fontos az életminőség megőrzése szempontjából. – mondta Dr. Vértes András.

Kiknek szükséges a Post-COVID ellátás?

Akik átestek COVID fertőzésen, és

  • akiknek az első 4 hét után is tünetek jelentkeznek
  • akiknek az akut COVID–19 során fulladás, nehézlégzéssel járó panaszaik voltak
  • akiknek az akut szak során ritmuszavaruk, mellkasi panaszaik voltak
  • akiknek az akut szak során idegrendszeri elváltozások alakultak ki
  • és akik a betegségük után is aktívan sportolni szeretnének

Mikortól sportolhatok tovább?

Dr. Vértes András főorvos szerint a Post-COVID szakban a fertőzésen átesett egyének esetében előfordulhatnak súlyos tünetek. Ilyenkor a döntés egyszerű, nem javasoljuk a sportot. De gyakori, hogy a sportoló esetében a COVID–19 fertőzés után teljes panaszmentesség van. Ebben az esetben is előfordulhatnak késői szövődmények, melyek közül a legveszélyesebb a szívizom gyulladás következtében kialakuló hirtelen halál.

A vizsgálatokat a RadiVert MR Diagnosztikai Központ és az MDC Clinic Egészségügyi Központ együttműködésben végzi a szakmai ajánlások alapján.

Mire jó az MR, ha sportoló vagyok?

Bagoly Vera korábbi válogatott kosárlabdázó a RadiVert MR Diagnosztikai Központ MR vizsgálatára jött, ahol a korábbi sérülése után a bal térdét vizsgálták meg, amit pár évvel ezelőtt baleset érte.

Irányító poszton játszottam és egy szerencsétlen szituációban, ahogy éppen vezettem a labdát, – és mivel vizes maradt a pálya széle – elcsúsztam és kifordult a térdem. Még aznap meg is műtöttek. – mondta Vera.

Mennyi időre vette vissza a pályafutásodat ez a baleset? Mennyi idő volt a rehabilitáció?

Nagyon visszavette, mivel akkoriban egy év volt a rehabilitáció. Frissen vásárolt játékos voltam, emiatt nagyon szerették volna, ha hamar visszatérek. De sajnos a hegesedés, ami nagyfokú volt, gátolta azt, hogy minél előbb visszatérjek a pályára. Sajnos újra fel kellett nyitni a térdemet és kitakarítani a heges szöveteket. Abban az időben, még 8 hétre gipszbe rakták az ilyen típusú sérüléseket. Azóta már rájöttek, hogy nem szabad ezt és azonnal mozgató padra rakják az embert és pici szögekben mozgatják a térdet, hogy elkerüljék a hegesedést. Miután leszedték a gipszet, nem mozgott és nem hajlott a térdem. Ezután még intenzív osztályra is kerültem, sőt két hónapra a Sportkórházba is beköltöztem. A 8 hétig tartó gipsz alatt annyira betokosította a hegszövet a térdemet, hogy egyszerűen nem tudott mozogni. Sőt a felnyitás előtt, megpróbálták altatásban betörni. De az sem sikerült. Ha mindez ma történik velem, ebben a fejlettebb orvostudományban, akkor hamarabb visszamehettem volna játszani.

Mennyire tartod sportolóként fontosnak a különböző vizsgálatokat? Gondolok itt arra, hogy egyes sérüléseknek utána lehet járni, hogy milyen következményei lehetnek.

Fiatalon még semennyire sem tartottam fontosnak, mert gyerekként megrázza magát az ember és megy tovább. Szerencsére sosem voltam beteges típus. Felnőttként azonban már végiggondolja az ember, hogy milyen vizsgálatokra megy el.

Édesanyám 10 éve sajnálatosan elhunyt, ő magas vérnyomásos volt és az ő orvosa mondta nekem, hogy örökölhetem ezt. Egyelőre nincsen semmi bajom, de azóta minden évben elmegyek szűrésre, vérvételre és ha valaha elő is jön nálam ez a probléma és időben elkapják, akkor megfelelően orvosolható. A januárom azóta mindig erről szól, hogy szűrésekre, kivizsgálásokra megyek. Nem akkor kell elmenni orvoshoz, amikor már fáj, hanem amikor a jelek már értesítenek arról, hogy valami lesz. Úgyhogy én a megelőzésben hiszek.

Gondolom a térded miatt az MRI is felkerülhet a vizsgálati palettádra?

Az MRI nagyon sok mindent megmutat, amit egy röntgen nem. Jó azt is kontrollálni évente, mert sosem tudhatjuk, hogy hogyan alakul például a lábunk. Lehet, hogy észre sem vesszük magunktól, vagy nincsen panaszunk, mégis olyat látunk vagy olyasmi derül ki, amit jó, ha tudunk. Abszolút támogatom ezt a fajta kezdeményezést és mindig is élni is fogok a lehetőséggel.

Vera, hogy érezted magad az MR-ben? Hogy vagy most?

Szuper volt minden, igazából itt relaxál az ember. Kicsit pihentem is és nem fájt semmi. Még be is lettem takarva, úgyhogy nem is fáztam. Kellemes zenét hallgattam közben, ami lelazított és megnyugtatott. Picit lehetett hallani a gép zakatolását, de az ember ki tud kapcsolni közben, úgyhogy nem volt vészes.

Az MR lelet

A vizsgálat után néhány napon belül Vera megkapta a pontos leletet, melyből kiderült, hogy a régi sérülése még mindig látható. A hosszútávú sportolása következtében a porckorong sérült és meszesedések alakultak ki. Mindenképpen fontos volt a kontroll vizsgálat, hogy jelenlegi életmódját ehhez tudja igazítani.

Vera nagyon megköszönte a RadiVert MR Diagnosztikai Központnak a vizsgálatot. A központ nem csak betegbarát, de kellemes és pihentető légkört biztosít a pácienseknek. A pontos és szakmailag részletgazdag eredmények pedig megkönnyítik a betegek további gyógymódját.

A vizsgálatokkal kapcsolatban bővebb információkért látogasson el www.radivert.hu honlapra, írjon a sales@radivert.hu e-mail címre vagy közvetlenül keresse kollégánkat a +36-30-241-49-60 telefonszámon.