Hat aranyérmet várunk a magyar sportolóktól az Olimpián

Reprezentatív felmérés készült a Nyári Olimpiai Játékok hazai várakozásaival kapcsolatban

A legtöbben, ötből négyen az úszás szakágtól várnak érmeket, de a válaszadók kétharmada a szintén hagyományosan jól szereplő kajak-kenu különítménytől is legalább dobogós helyezéseket vár, ismertette országosan reprezentatív kutatásának eredményeit az Opinio piackutató applikáció. E szerint mindössze a megkérdezettek négy százaléka olyan borúlátó, hogy egyetlen aranyéremre sem számít Tokióban. A rendezés biztonságával kapcsolatban megosztott a közvélemény, de a többség szerint az előírások betartása mellett alacsony kockázattal lebonyolítható a világesemény.

Az Opinio kutatása szerint a 16-59 közötti korosztály közel kilencven százaléka hallott arról, hogy tavaly a koronavírus járvány miatt elmaradtak a Nyári Olimpiai Játékok. Úgy tűnik, a férfiak valamivel jobban tájékozottak a sportkérdésekben, a nőknek csak 83%-a emlékezett a tokiói évhalasztásra, a férfiaknál 94% volt ez az arány.

Biztonságos játékok?

Mivel a hírekben még most is sok a bizonytalanság az Olimpia lebonyolításának részleteivel kapcsolatban, az elemzők kíváncsiak voltak rá, a magyar közvélemény mennyire tartja biztonságosnak a nyári, globális jelentőségű sportesemény megrendezését. Érdekesség, hogy a válaszadók mindössze 7%-a gondolja minden szempontból kockázatmentesnek az Olimpia megrendezését, míg a válaszadók több mint egyharmada (41%) nagyon kockázatosnak gondolja a jelenlegi helyzetben egy ekkora rendezvény megtartását. A legtöbben, a 16-59-év közötti korosztály fele (52%) úgy látja, ha minden előírást szigorúan betartatnak a rendezők, az Olimpia biztonságosan megtartható.

A budapestiek esetében ugyanakkor többségben vannak azok, akik kifejezetten kockázatosnak tartják a megrendezést (50%, és csak 44% érzi az előírások betartatása mellett biztonságosnak a rendezést). Ahogyan az Opinio piackutató felméréséből kiderül, a megyei jogú városokban, vidéki városokban és a községekben lakók esetében a relatív többség az előírások betartása mellett biztonságosnak ítéli meg az Olimpia lebonyolítását.

Óvatosan bizakodunk az érmek tekintetében

A vizsgált korosztályban átlagosan hat aranyéremre számítanak a magyar küldöttségtől. Ugyanakkor nincsenek kevesen, akik akár 12-nél több magyar aranyat is el tudnak képzelni (12%). A legpesszimistábbak 4 százaléknyian vannak, ők egyetlen aranyat sem néznek ki a magyar sportolókból a mostani megmérettetésen. A megkérdezettek több, mint egyharmada (34%) hat és tíz közé tette az aranynál kevésbé csillogó érmek számát, de nem sokkal voltak kevesebben, akik 11-15 közötti ezüst és bronzérem bezsebelésére tippeltek. A legnagyobb szurkolói önbizalommal a 30-39 évesek jellemezhetőek, itt hozta az Opinio kutatása a legmagasabb számokat a remélt érmekkel kapcsolatban mind az aranyak, mind a második-harmadik helyezések tekintetében is.

Sikersportágak

Természetesen rengetegen tisztában vannak vele, hagyományosan mely sportágakban szerez hazánk érmet, érmeket az olimpiákon, és ez a várakozásokon is megmutatkozik. A válaszadók négyötöde az úszóktól vár érmeket, a képzeletbeli dobogó második fokán a kajak-kenusok állnak. Harmadik sportágként, hatvan százalékkal annak ellenére a vízilabda áll, hogy az utóbbi időszakban nemzetközi szinten viszonylag szerényebb az eredményesség ebben a korábbi aranysportágban. A vívás szakághoz 43% fűz érmes reményeket, a kézilabda pedig a válaszadók közel egyharmada szerint esélyes az éremszerzésre.

Nézzük majd

Nem lehet mondani, hogy nagyon sokan tervezik rendszeresen követni az eseményeket (18%), de a férfiak közel fele (42%), a nők több, mint harmada (35%) legalább alkalmanként követni tervezi a sportközvetítéseket. A válaszadók átlagosan egyharmada nem tervezi, hogy követné az olimpiát, míg 6%-uk csak a kedvenc sportágaiban fogja nyomon követni a fejleményeket. A leginkább a diplomások fejezték ki érdeklődésüket, míg a nyolc osztályos végzettségűek esetében a legnagyobb az elutasítás a közvetítések követése iránt.

A felmérésről
A felmérés az Opinio piackutató applikációval készült 2021. április 16. és 18. között, 1181 fős mintán. A fent bemutatott eredmények országosan reprezentatívak a 16-59 éves, okostelefonnal rendelkező lakosságra kor, nem, iskolai végzettség, lakóhely településtípusa és régiója szerint.

Szerkesztőknek

Az Opinio piac- és közvéleménykutató applikáció 2020. májusa óta méri a felhasználók véleményét a legkülönfélébb kérdéskörökben. Az alkalmazás Android és iOS okostelefonokon is működik, a felhasználók válaszaiból szociológia módszertan szerint panelt készítenek és a válaszokból súlyozással reprezentatív kutatási eredményeket publikál az applikáció mögötti csapat. Bővebben az alkalmazásról: www.opinio.hu/b2b

További információ:
Bőhm Kornél
b2b@opinio.hu
+3670 225 2024