Nincs grillszezon berner virsli nélkül!

Kívül roppanós, belül húsos és krémes isteni finom. Mi az? A berner virsli! A jó idő beköszöntével egyre nagyobb kedvünk van ahhoz, hogy kimenjünk a kertbe és grillezzünk. Szerencsére a korlátozások enyhítésével akár már kisebb baráti találkozót is tudunk tartani a kertünkben, amit a grillezés tehet igazán hangulatos és vidám élménnyé. Ha pedig grillezés, akkor nem szabad elfeledkezni a berner virsliről sem, aminél finomabb grillételt el sem tudnánk képzelni. Hogy nem tudod pontosan, mi az a berner virsli? Cikkünkből nemcsak a termék hús történetét ismerheted meg, de azt is eláruljuk, hol tudod beszerezni a lefinomabb baconbe tekert virsliket. 

Lehet, hogy a virsliről a legtöbben a szilveszterre asszociálnak, elvégre az újévköszöntő menü egyik elengedhetetlen hozzávalója, de ennek az ételnek nemcsak az év végénkkor, hanem tavasszal/nyáron is szezonja van, amikor grillpartikat tartunk. A virsli szó, ahogy maga az étel is, Németországból ered. A német Wurst szó kicsinyített alakja a würstl vagy virstl, ez utóbbi szót magyarosítottuk idehaza.

Berner-történelem

Bár a virsli Magyarországon a 17. században kezdett elterjedni, a „virsli őse”, a Frankfurter Würstchen ennél sokkal nagyobb múltra tekint vissza: frankfurti virslit már az 1200-as évek végén is ettek. Az étel cCsakis sertéshúsból készülhetett, amit birkabélbe töltöttek és megfüstöltek. Régebben pergamenpapírban, fadobozban tárolták. A Frankfurter Würstchen nem összekeverendő a jóval később, Bécsből elterjedt frankfurterrel, ami például abban is eltért a korábbi, frankfurti változattól, hogy vegyítve, sertés- és marhahúsból is készül.

Na de térjünk rá inkább a címszereplő berner virsli történetére, ami (hiába gondolunk erre a nevéből), nem Bern városából származik, hanem Ausztriából, Zell am See környékéről, ahol 1950-ben, ahol egy helyi szakács, Erich Berner (innen a név) tekerte baconbe a sajtos virsliket, amik hihetetlenül hamar népszerűvé váltak. Berner fejéből akkor pattant ki az ötlet, hogy az eredetileg ementáli sajttal töltött virslit baconbe tekeri, amikor azon gondolkodott, milyen gyorsan és könnyen elkészíthető finomsággal kínálhatná meg az éttermében rendszeres fogyasztó férfikórus tagjait. A berner virslik mellé általában fehér kenyeret és pusztasalátát ettek, amiben paprikaszeletek, zeller, sárgarépa, hagyma és ecetes uborka is volt.

Grillezéshez tökéletes

De persze nem ez az egyetlen tálalási módja a virslinek, ami a grillezések alkalmával is kiváló választás. Ha maximalista vagy, és szeretnél a biztosra menni, azt javasoljuk, ne kísérletezz otthon a tökéletes a berner virsli elkészítésével, inkább vásárold meg készen. Ajánljuk a Tamás-Hús Kft. által készített Gierlinger Berner grillvirslijét, ami kívül ropog, belül pedig szaftos, hála a hihetetlenül finom sajtnak és ízletes virslinek. A Gierlinger grillvirslijénél három prémium minőségű finomság (a bacon, a virsli és a sajt) találkozik egymással, aminek a végeredménye csakis jó lehet. A húst elég hat-hét percig grillezni, ami közben a bacon nem fog leválni a virsliről, neked pedig már tényleg semmi miatt nem kell aggódnod, semmi másra nem is lesz gondod, csak hogy a grillről a tányérokra szedd az ellenállhatatlan berner virsliket.

Ja, és még valami! Nem árt picivel többet venni belőlük, hidd el, percek alatt el fog fogyni.