Magyarországon volt a keleti keresztény világ első embere

Grandiózus bizánci liturgia I. Bartholomaios (Bertalan) patriarcha részvételével

Óriási érdeklődés mellett, több száz hívő részvételével tartották meg azt az ortodox istentiszteletet, amelyre a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából Magyarországra látogató I. Bartholomaios (Bertalan) konstantinápolyi egyetemes patriarcha jelenlétében, az egyhetes rendezvénysorozat utolsó napján, vasárnap délelőtt került sor a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templomban.

A görög és magyar nyelven végzett szertartáson jelen volt Arsenios Kardamakis Ausztria metropolitája, Magyarország és Közép-Európa exarchája, Paisios Larentzakis magyarországi segédpüspök, hazai és külföldi nagykövetségek és az ortodox egyházak képviselői, a görög önkormányzat tisztviselői, magyar, görög, orosz, bolgár, szerb, román és ukrán hívek mellett pedig más keresztény egyházak részéről is szép számmal érkeztek vendégek.

A szertartás méltó megkoronázása volt Őszentsége háromnapos magyarországi látogatásának, melynek során Arsenios metropolitával és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel közösen elhelyezték az új, budapesti ortodox templom alapkövét. A liturgián görög-magyar bizánci vegyeskórus énekelt Dimitrios Apostolakis (b3), az ausztriai metropólia elsőénekese vezetésével.

A patriarcha ünnepi beszédében egyebek mellett méltatta a magyarság és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus évezredes kapcsolatát, illetve Szent István királyunk örökségét. Megemlékezett az elmúlt évszázadokban hazánkba érkezett ortodox hitű görögökről, akik kereskedelmi és tudományos tevékenységükkel önzetlenül segítették az ortodoxia magyarországi újraéledését és Budapest világvárossá válását.

Őszentsége a Lánchíd, a Nemzeti Múzeum, a Magyar Tudományos Akadémia és sok más középület finanszírozását is kiemelte, amelyek a hazánkba települt görögök adományainak köszönhetően valósultak meg. I. Bartholomaiosz (Bertalan) patriarcha kifejezte szívből jövő háláját a magyar kormánynak azért a támogatásáért, amelyet a hazai ortodoxia irányában erkölcsi és anyagi értelemben is tanúsított, és örömének adott hangot a magyar és görög hívek szépszámú gyarapodása miatt. Beszédében kitért az Istenszülő Elszenderedése Petőfi téri templomának, a görög ortodox hit és nemzeti öntudat értékes gyöngyszemének a kommunista megszállás óta máig tartó nemtelen bitorlására és a jogos örökösi igény fenntartása kapcsán kitért arra is, hogy a szóban forgó ügyben „szüntelen imával és virrasztással várják az Isten igazságát”. Őszentsége végül ígéretet tett arra, hogy a hamarosan megépülő Három Szent Főpap védnöksége alatt álló templom felszentelésén ismét tiszteletét teszi Magyarországon. Az egyetemes patriarcha beszédét a magyar himnusz kezdő soraival zárta: Isten, áldd meg a magyart jókedvvel, bőséggel!