Találkozások: A kávézás, mint a kultúrák közötti párbeszéd elősegítője

Finn és magyar kerámiaművészek bemutatkozása

 

  1. október 10 – november 28. között a Határtalan Design kiállítás kereti között a Finn Intézet (FinnAgora) és a Helsinki Magyar Kulturális Intézet szervezésében látogatható a Találkozások című tárlat, amely a kerámiaművészetet igyekszik egy izgalmas szögből bemutatni a Kiscelli Múzeumban. A kiállított műalkotások a teázás és a kávézás témaköréhez kapcsolódnak, emlékeztetve a közönséget a nemzetközi találkozások és a különböző kultúrák közötti párbeszéd fontosságára. A kerámiakiállítás során két magyar és két finn kerámiaművész, Babos Pálma, Strohner Márton, Johanna Rytkölä és Åsa Hellman mutatkoznak be.  

Az idei Helsinki Design Week keretei között már bemutatkozott kiállítás alaptémája a művészet és a hétköznapok találkozása, avagy hogyan találnak évezredes hagyományok – mint a kerámia – új, mai kifejezési formákat, hogyan válhatnak az ilyen tárgyak az életünk részévé és kínálhatnak új nézőpontokat, tapasztalatokat. Ezek felismerhetők, praktikusak, amiket mindannyian ismerjük a mindennapi életünkből. Bár az alkotások funkciójuk tekintetében egyszerűnek tűnhetnek, tervezés, design és kialakítási szempontból korántsem azok.

Babos Pálma nemzetközileg és hazánkban is rendkívül elismert magyar kerámikusművész, aki design tárgyakat és különleges szobrokat készít porcelánból. Számos magyar és nemzetközi szakmai díjban részesült, munkáit kiállították a világ minden táján (Finnország, Belgium, Spanyolország, Japán, Egyiptom, USA). Munkái megtalálhatók külföldi és magyar köz- és magángyűjteményekben. Tagja a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének és a Nemzetközi Kerámia Akadémiának is.

Strohner Márton kerámikusművész igazán sokoldalú tapasztalattal rendelkezik mesterségében: számos nemzetközi művészeti ösztöndíjat nyert, munkásságát több, mint 50 kiállításon mutatták be, valamint 2014 óta a kerámiaművészeti projektek kurátoraként is dolgozik. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett, és olyan híres porcelángyáraknál töltötte a szakmai gyakorlatát, mint például a Zsolnay, a Herendi vagy a Kahla. Márton 2012-ben létrehozta saját márkáját, a MASTRO-t.

Johanna Rytkölä kerámikusművész és szobrász, hosszú és lenyűgöző karrierrel. Egyetemi végzettséggel rendelkezik a művészettörténet, oktatás, kerámia és az üvegtervezés területén, ezen kívül tagja a Nemzetközi Kerámiaakadémiának is. Munkái számos kiállításon vettek már részt, ezek között több egyéni tárlatként valósult meg. Johanna finn és nemzetközi szinten egyaránt díjazott művész. Szobrait a pozitivitás, a tiszta tervezési nyelv és a friss színek jellemzik.

Åsa Hellman díjnyertes designer, akit munkája során Finnország gyönyörű tájai inspirálnak. Kerámiája egyedülálló, és sokféle technikát alkalmaz. A Helsinki Egyetemen, a Belgrádi Egyetemen és a londoni Royal College of Art-ban is tanult. Ezen kívül tagja a Nemzetközi Kerámiaakadémiának is. A finn tájak szépsége központi szerepet játszik alkotásaiban.

A tárlat megtekinthető október 10 – november 28. között a Kiscelli Múzeumban (1037 Budapest, Kiscelli u. 108.) nyitvatartási időben.

További információ: www.finnagora.hu