Vigyázat, illúzió!

Orosz István jubileumi kiállítása az óbudai Selyemgombolyítóban

 

Orosz István grafikusművész ikonikus plakátjai összetéveszthetetlenek: gyakran archaizáló formai elemeket idéző, régi fametszetekre jellemző vonalas stílus… Minden plakátja más és más, azonban mégis összetartoznak: feltárják a kettős látványban rejlő lehetőségeket.

 

Az idén kerek születésnapját ünneplő Kossuth-, Munkácsy-, Balázs Béla díjas Érdemes Művész kiállítása október 11-én délután 5 órakor nyílik meg a Selyemgombolyítóban található Országút Galériában.  A Tovariscsi, konyec című rendszerváltó plakátjával világhírűvé vált grafikus tárlatára válogatott művek mind plakátok, az 1970-es években nagy reményekkel kecsegtető műfajnak, a „huszadik század művészetének” termékei, amelyek még most, a XXI. század derekán is tudnak hatni, és olyan üzenetet közvetítenek, ami messze túlmutat a reklámozandó, „itt és most” aktualitás műfaján.

 

Orosz István grafikai stílusára jellemző képi paradoxonokkal nemcsak művészek, hanem matematikusok sora is foglalkozott, és kölcsönösen termékenyítették meg tudós- és művésztársaik képzeletét, mintegy hidat képezve művészet és tudomány között. Az efféle képi paradoxonoknak nem csupán öncélú játékok: kiagyalt képek, pontosan célzó telitalálatok. Ahogy azt Orosz István vallja: „a jól kieszelt és megrajzolt kép egy pillanat alatt képes megvilágítani olyan tartalmat is, amit leírni, elolvasni csak hosszú idő alatt lehetne.”

 

A kiállítás megnyitóját pódiumbeszélgetés követi a művésszel, amelyet Farkas Anita, a Magyar Krónika munkatársa vezet. A jubileumi kiállítása 1 hónapig tekinthető Óbudán, a Miklós tér 1. szám alatt. A belépés ingyenes, de védettségi igazolvány meglétéhez kötött!

 

Ha valamit biztosan látni kell, az ez! Felébreszt, leleplez és megmutatja az igazságot!
De vigyázat: mindez csak illúzió!

 

 

 

További információ:

Vas Mónika

marketingvezető-lapmenedzser

lapmenedzser@orszagut.com

+36-30-566-3097

 

 

Kelt: Budapest, 2021. október 6.