Megtévesztő másolat jelent meg egy tüdővitaminról

R7 néven koppintották le az Air7 nevű magyar találmányt

Szinte azonos összetevőkkel és hasonló hangzású névvel jelent meg egy R7 nevű tüdővitamin az eredeti Air7 nevű magyar találmány több mint egy évvel ezelőtti piaci bevezetése után. Az Air7 jogi lépéseket tesz a másolók miatt, ugyanis a konkurens nem csak jogvédelem alatt álló márkát használ, hanem ráadásul a rendelkezésre álló információk alapján megfelelő egészségügyi vizsgálatokat sem végeztek a készítménnyel.

A tüdő vitaminja, azaz az Air7 2020. szeptember elején került a hazai gyógyszergyárak polcaira, miután minden hatósági igazolást megszerzett a piacra kerüléshez. A Magyarországon fejlesztett és gyártott étrend-kiegészítő után akkora az érdeklődés, hogy komoly bővítéseket kellett eszközölni a gyártásnál. A termék nemzetközileg is sikeres: néhány hónap leforgása alatt már öt külföldi ország gyógyszertáraiban árulják.

Az Air7 eredményei úgy tűnik, másokat is inspiráltak: R7 néven ugyanis egy másik, az eredetihez kísértetiesen hasonló tüdővitamin is megjelent a magyar piacon.

„A vásárlóink hívták fel a figyelmet a termék másolásra. Megdöbbenve vettük észre, hogy egy Magyarországon működő és egy magyar terméket próbált valaki áthangzással megtéveszteni a fogyasztókat, miszerint az Air7 tüdővitamint ugyanúgy ejtjük, mint az R7-et. És így kíván jogtalan haszonszerzésre szert tenni és a vásárlókat tévedésbe ejteni” – mondta a termék feltalálója.

“Az R7 nevű problmás készítmény összetevői is kifogásolhatóak, mivel egy vizelethajtót és egy görcsoldót tettek bele, aminek semmi jótékony hatása nincs a tüdőre, valamint egészségügyi vizsgálatokat sem végeztek a készítménnyel kapcsolatban. Köptetőt is tartalmaz, ami kifejezetten veszélyes lehet egy tüdőbetegségben szenvedő embernek. Köptetőt tartalmazó hatóanyagot tartalmaz, amit csak orvosi rendelvényre szedhetnek a betegek” – tette hozzá a feltaláló.

Az eredeti Air7 tüdővitamin csapata igyekszik a lakosságot mihamarabb tájékoztatni a megjelent, véleményük szerint kiemelt egészségügyi kockázatú R7 termékről. Gazdasági versenyhivatal és OGYÉI illetve a patikák felé a szükséges lépéseket megtették.

„Arra kérjük a vásárlókat, hogy ne hagyják megtéveszteni magukat! Mellőzzék a termék használatát, mivel annak nem megalapozott az összetétele” – hívták fel a figyelmet.