Az Országút Galéria

Az Országút Galéria már hagyománnyá vált programsorozata pódiumbeszélgetéssel folytatódik október 25-én délután. Vendégünk lesz Erős István, az idén 150 éves Magyar Képzőművészeti Egyetem új rektora, akivel Tóth Angelika festőművész beszélget a kortárs intézményépítésről és a Kelet ihlette művészetéről

Erős István a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végzett 1995-ben. 2008-tól az egri Eszterházy Károly Egyetemen tanszékvezetőként és intézetigazgatóként dolgozott, 2013-14-ben vendégprofesszorként tanított a Tajvani Nemzeti Művészeti Egyetemen (NTUA). Művészeti tevékenységéért 1994-ben Stúdió Díjat, 1995-ben Barcsay-díjat, 2012-ben pedig Munkácsy-díjat kapott. Oktatói munkájának elismeréseként 2013-ban az MTA Mestertanár aranyérmet adományozott neki, a koreai Incshon városától pedig díszpolgári címet kapott. 2021 augusztus 1-én, az intézmény szenátusának jelölése alapján vette át kinevezését a Magyar Képzőművészeti Egyetem vezetésére. Erős István rektor, a 150. jubileumi évnyitó kapcsán kiemelte:

„A Magyar Képzőművészeti Egyetem a magyar művészképzés egyik zászlóshajója, a vizuális művészet oktatásának legfontosabb, a képzőművészet valamennyi területét lefedő intézménye. Történetének 150 éve alatt mindvégig igazodási pontként tekintettek rá az egész Kárpát-medencében.” Fontosnak tartja, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetemet, hazai és nemzetközi szinten is, az erőteljes nyitottság, a megújulás, a vitalitás és a dinamizmus jellemezze. Intézményvezetőként azt vallja, hogy a művészet nem önmagáért létezik, a kortárs képzőművészet valamennyi résztvevőjének vágya és feladata, hogy az alkotások valóban eljussanak a széles nagyközönséghez, a jövőben ne egy megközelíthetetlen, szürke vár legyen, hanem az intézmény kapui minden értelemben megnyíljanak az emberek előtt. „Feladatunk, hogy az érdeklődők jöjjenek be az egyetemre, lássanak bele a falakon belül folyó alkotói folyamatokba, legyenek részesei a mágiának.

 

 

 

Emellett az egyetemen létrejövő alkotásokat szeretnénk kivinni a falakon túlra, elengedhetetlen, hogy a hazai és a határon túli kulturális helyszíneken, eseményeken is megjelenjünk.”

 

Erős István megkerülhetetlen személyiségű, nemzetközileg jegyzett képzőművész. A hazai autonóm múlttal rendelkező, természetművészet egyik itthoni megteremtője és népszerűsítője két évtizede a világot (Európán kívül Afrikát, majd főleg Ázsiát) járva ismerte meg, tette gondolkodása és művészete középpontjává a különböző kultúrák ősi és kortárs produktumainak rétegeit, megnyilvánulásait. A kelet-ihlette művészetét kiállítássorozatok szimpóziumok, előadások, vendégoktatói meghívások tették ismertté, főleg a Távol-Keleten.

 

Kelt: 2021. október 21.

 

További információ, interjú egyeztetés:

Vas Mónika

marketing-és lapmenedzser

Tel: +36 30 566 3097

Email: lapmenedzser@orszagut.com; marketing@magyarszemle.hu