Ha jó a mosószer, nincs szükség külön öblítőre

Az illatanyagok nem csak az egészségünkre, de a környezetre is károsak lehetnek

Kevés olyan háztartás van ma Magyarországon, ahol a mosáshoz nem használnak öblítőt. Az a tudat él az emberekben, hogy öblítőre szükség van, mert attól lesz a ruha puha tapintású és illatos. Azt, hogy használatának káros hatása is lenne, kevesen gondolják, pedig nem véletlen, hogy az Európai Unió által kibocsátott Eco Label minősítést nem adják meg erre a termékkörre.

A mai modern folyékony mosószerek már nem rendelkeznek a mosóporok azon kellemetlen tulajdonságával, hogy a tiszta vízzel történő öblítés után is benne maradnak a mosópor maradványok a ruhában, ezzel érdessé és elektrosztatikussá téve a szövetet. Egyes ÖKO folyékony mosószerek használata által nincs káros anyag, ami benne maradhatna a textíliában.

„Az öblítők egyetlen funkciója az illatosítás maradt, amire csakis azért van szükség, mert a jelenlegi mosószerek többsége LAS, SAS és LES összetevőkkel készül, amelyek szintetikus eredetűek és mélyre hatolnak a szövetben, ugyanakkor érintkezéskor a bőrünkben is. Ráadásul a testszagot nem távolítják el” – tudtuk meg Nagy Antaltól, a Brilliance Tisztítószer Gyártó Kft. ügyvezető igazgatójától.

Nem csak nem használ, de árt is

Az öblítő alkalmazása egy ördögi kör, mivel alapanyagának víztaszító hatása van, ami, ha bekerül a szövetbe, a mosószer sem tudja eltávolítani, a ruha kellemetlen szagú lesz, amit csak még több öblítő felhasználásával lehet elnyomni.

Környezet- és fogyasztóvédő szervezetek szerint az öblítőket azért nem szabad ökocímkével ellátni, mert minden összetevőjük aggodalomra ad okot, ráadásul nem javítják a mosás folyamatát. Továbbá az öblítő biológiailag nehezen lebontható összetevőkből áll, így mérgező hatással van a vízi élőlényekre is. Használatuk eredményeként a fogyasztók olyan vegyi anyagoknak vannak kitéve, amelyek benne maradnak a textíliában, és a bőrrel érintkezve allergiát okozhatnak. Emellett további egészségügyi kockázatot jelenthetnek, úgymint asztma, szaporítószervi károsodás, illetve az öblítőkben található tartósítószerek is veszélyesek lehetnek, amelyek szintén erős allergiás reakciókat válthatnak ki. Ezen mérgek némelyike nagyon nehezen ürül ki a szervezetből, felhalmozódik benne.

„Bár a jogszabályi előírásoknak eleget téve számos információt tartalmaznak a termékek címkéi, de egy hétköznapi ember mindezektől nem lesz sokkal tájékozottabb, az egyetlen értelmezhető üzenet, az illat, ami alapján választ a vevő” – mutatott rá a szakember.

Ne dőljünk be a finom illatnak!

Számos illat alapanyagot betiltottak már, de még mindig használatban van több ezer olyan, amiről nem tudják, milyen hatásai vannak ránk és az egészségünkre. A legtöbb esetben még a gyártó sincs tisztában azzal, mi alkotja az általa használt illatanyagot, hiszen illatháztól vásárolja azt, ahol nem teszik publikussá teljeskörűen az összetételre vonatkozó információkat.

„Az illatanyagok különböző mesterségesen előállított molekulákból állnak, amiket a szervezet nem ismer fel, így jobbhíján ‘elrejti azokat’. Ennek hatására a testben kémiai folyamatok indulnak el, amik blokkolhatnak bizonyos fehérjéket vagy felerősíthetnek olyan élettani folyamatokat, amiket nem kellene. Az a legijesztőbb, hogy pontosan nem lehet tudni, mit okozhatnak az illatanyagok, de az nyilvánvaló, hogy erősen mérgezőek” – hangsúlyozta Nagy Antal, hozzátéve, hogy az öblítők gyártása piaci érdekek miatt nem fog leállni, a fogyasztóknak kell tudatosabb szemléletmóddal megválogatniuk, milyen termékeket emelnek le a polcról.

Újraéled a szappan dicsősége

A Brilliance Tisztítószer Gyártó Kft. BioBrill® ÖKO Mosószer és Öblítő Egyben terméke semmilyen állati és fosszilis eredetű alapanyagot nem tartalmaz – azaz 100% ÖKO, még a flakon is. A termék biztonsági adatlapja bárki számára hozzáférhető és letölthető.

Amíg az öblítő a puhítást a szövet szálai közé kerülve végzi, a Biobrill® ÖKO Mosószer és Öblítő Egyben esetében ez másként történik, ugyanis a fő alkotóeleme egy speciális szappan, amely már mosás közben lágyítja is a textíliákat, amellett, hogy alaposan tisztítja azokat.

„A BioBrill® Mosószer és Öblítő Egyben kókusz szappant tartalmaz nagy mennyiségben. A szappan természetes módon megtalálható az emberi szervezetben is. Egyrészt nem marad benne a szövetben, másrészt semmiféle irritációt, káros mellékhatást nem tud okozni. Gyártunk illatos és illatmentes változatot is. Előbbi esetében az illatanyag csak a ruhák teregetéséig érezhető, mivel nem tapad az öblítő segítségével a szövetszálakhoz. A szekrényben való tároláskor az illat teljesen elillan és hordáskor sem fog irritációt okozni. Az illatanyagmentes változatot főként a nagyon tudatos vásárlók választják, illetve azok, akik saját illóolajjal illatosítják ruháikat” – ismertette az ügyvezető igazgató.