Tovább nőnek jövőre a fűtésrendszerek árai

20-30 százalékos drágulásra számítanak a piaci szereplők

Januártól újabb 20-30 százalékos áremelkedésre lehet számítani az építőanyagárakban, ezáltal minden fűtési rendszerhez tartozó anyagár is jelentősen nőni fog. Kis-Balázs Attila, a Jobbfólia ügyvezető-tulajdonosa elmondta, a drágulást a munkaerőhiány, a globális ellátási lánc akadozása és a kormányzati támogatások táplálják, ugyanakkor amíg a 2021-es árukészlet tart, még a jelenlegi árszabáson korszerűsíthetjük majd a fűtést. Hozzátette, mivel a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) javaslata szerint 2025-től be kellene tiltani a fosszilis tüzelőanyaggal működő új kazánok értékesítését, érdemes alternatív, korszerűbb megoldásokban gondolkozni.

Nagyjából egy évvel ezelőtt azt tartották a piackutatók, hogy az építőanyagok áremelkedése a végéhez ért, ezt a lufit már nem lehet tovább fújni, de ehhez képest 2021-ben 30 százalékos drágulás érvényesült, jövőre pedig legalább ennyivel kell majd többet fizetni a termékekért.

Kis-Balázs Attila, a Jobbfólia ügyvezető-tulajdonosa arról tájékoztatott, a piaci folyamatokra nemcsak a globális ellátási lánc akadozása és a munkaerőhiány, hanem a kormányzati támogatások is hatással vannak. A felújításra, korszerűsítésre igényelhető ingyen pénzek miatt pedig az építőanyagokon belül a fűtési rendszerekhez tartozó anyagárak is jelentősen emelkednek.

„Magyarországon 3-5 éve folyamatosan tart az áremelkedés, és egyelőre nem látni, hol a vége. Mivel bejelentették 2022-re is az újabb támogatási formulákat, ennek eredményeként januártól ismételten drágulni fognak az építőanyagárak. A fűtéskorszerűsítés is többe kerül majd így, amit tovább erősít, hogy a munkaerőhiány miatt a munkadíjak is emelkedtek” – mutatott rá a szakértő.

Most még nem késő lépni

Kis-Balázs Attila elmondta, a gázkazánokat tekintve az áremelkedés legfőként az anyagban mutatkozott meg. Bár ebben az évben kimondottan nem is jeleztek előre drágulást, mégis 20 százalékkal emelkedtek az árak, és a spekulációk szerint újabb 10 százalékra lehet még számítani.

„A villanyos kazánnál átlagos az áremelkedés, a csövezésnél, radiátoroknál ugyanúgy. Az infrafűtések esetében a nagy gyártóknak 15-20 százalékkal nőttek a költségeik, amiket áthárítanak a kereskedőkre, így itt is biztosra vehető egy komolyabb növekmény” – magyarázta a Jobbfólia ügyvezető-tulajdonosa, hozzátéve, hogy becsléseik szerint az új árukészlet érkezéséig, január végéig még a régi árakon tudják majd forgalmazni a termékeiket.

A szakember azt javasolja, aki a közeljövőben korszerűsítené a fűtését, gondolkozzon szigetelésben is, hiszen a hőveszteség csökkentése rendkívül fontos. Mivel az energiaárak is tendenciaszerűen emelkednek, érdemes napelembe beruházni, erre is vannak most komoly pályázati lehetőségek.

Felhívta rá a figyelmet, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) javaslata szerint 2025-től be kellene tiltani a fosszilis tüzelőanyaggal működő új kazánok értékesítését. Mivel ez a folyamat szinte elkerülhetetlen, érdemesebb már most is olyan alternatívát választani, ami környezeti és költségszempontból is kedvező választást jelent.

Egy nap alatt telepíthető a jövő fűtési technológiája

Kis-Balázs Attila elmondta, a jövő fűtési technológiája a Jobbfólia. A rendszer karbantartásmentes a teljes élettartama alatt, mert mozgó és kopó alkatrész sincs benne, tehát elromlani sem tud. Egyedül a termosztát rakoncátlankodhat, de annak a cseréje néhány tízezer forintos összeg.

A szakértő arról is szót ejtett, a napelemes támogatáshoz kapcsolódóan is jó választás lehet a Jobbfólia, hiszen ellentétben más rendszerekkel 160-180 négyzetméteres lakásokig egyetlen nap alatt megoldható a telepítése valamilyen szilárd burkolat mögé.

„A szakirodalom sugárzó fűtésként definiálja a fűtőfilmeket, mert azok elsősorban az előtte lévő szilárd burkolatot melegítik fel infrasugarakkal, és a továbbiakban már ez sugározza szét fokozatosan és egyenletesen a hőt a helyiségben. Ha egy szobában 5 Celsius-fok van és bekapcsolják a Jobbfóliát, az infrasugárzásnak hála már pecek múlva pólóban sem fáznak az ott tartózkodok, holott lehet, hogy a beltéri hőmérséklet még mindig nem magasabb 10 Celsius-foknál” – fogalmazott a cég ügyvezető-tulajdonosa.

A Jobbfólia beruházási költsége lényegesen alacsonyabb, mint egy gaz alapú fűtési rendszeré, a fenntartási költsége drasztikusan kevesebb, gyakorlatilag egyenlő a nullával, így a fogyasztást tekinthető többlet költség elenyésző ahhoz képest, amit a beruházási és karbantartási oldalon megspórolunk.