Levesbetét, főétel és dzsem is lehet belőle
A karácsony a szeretet és a család ünnepe, amikor nemcsak a nagy beszélgetések, hanem a nagy evések is jólesnek. Az ünnepek közeledtével még azok is bemerészkednek a konyhába, hogy valami finomat készítsenek karácsonyra, akik máskülönben amennyire csak lehet, távol tartják magukat a tűzhelytől. A karácsonyi menüt illetően sokan a nagy klasszikusokat (halászlé, töltött káposzta, bejgli) készítik el, mások ilyenkor inkább kísérletezni szeretnek. Mi inkább az utóbbi szellemében írjuk ezt a cikket, hogy bebizonyítsuk: egy kis kreativitással a bacon is a karácsonyi ételkavalkád egyik központi eleme lehet.
Hiszik vagy sem, tudományosan bizonyított tény, hogy a bacon az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb élelmiszer. Sütése közben körülbelül százötvenféle íz- és aromaanyag, valamint barna színanyagok szabadulnak fel, amik összhatása annyira ellenálhatatlan, hogy nyomban meg is éhezünk tőle, az illatok ugyanis stimulálják az agyunkat és az éhségérzetünket. Nehéz vele mellélőni, és mivel sok ember nagy kedvence, kár lenne kihagyni a karácsonyi menüsorból.
Már a levest is feldobhatjuk a baconnel
Biztos kitalálták már a legklasszikusabb magyar karácsonyi leves, a halászlé baconös változatát is, mi most mégsem ezt ajánlanánk. A sütőtöknek nemcsak ősszel, télen is szezonja van, amit remekül fel lehet dobni baconcsipesszel. Sőt, a borsó vagy édesburgonyakrémleveshez is tökéletesen passzol a bacon. Két opció is létezik: vagy a már imént említett baconcsipsszel dobjuk fel a levest, vagy hagyma helyett kockázott bacont pirítunk a lábas aljában, és a belőle kisült zsír lesz a leves alapja.
Húst hússal – és baconnel
“Tulajdonképpen az összes őzgerinc formában sütött húst el lehet készíteni bacönös verzióban is, ha az őzgerincet baconnel béleljük ki, majd erre fektetjük a hússzeleteket, ízlés szerint fűszerezve őket. A karácsonyi menü nagy kedvencei az asztalt gyümölcsökkel töltött húsok, melyek ízéhez a bacon tökéletesen passzol” – mondta Kovács Péter, a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója, akinél kevés avatottabb bacon-szakértő létezik idehaza, ugyanis a Gierlinger termékeket is készítő cég Magyarország piacvezető bacongyártó vállalkozása.
Hogy egy példát említsünk: ha a csirke- vagy pulykamell filébe aszalt szilvát rejtünk, majd feltekerjük, baconbe is betekerhetjük az így kapott falatkákat. Az „összecsomagolt” ételt ne felejtsük el fogpiszkálóval rögzíteni, így biztosan nem fog szétesni, míg a serpenyőben olajon megsütjük.
Sőt, nemcsak a húsokat, hanem a (például rozmaringgal és bazsalikommal) fűszerezett halfilét is lehet baconnel párosítani, az előbbi ismertetett technika szerint.
Az amerikaiak tudják, hogyan használják a bacont
“Ha a bacönt egy országhoz kéne párosítanunk, mi biztosan Amerikát mondanánk, talán azért, mert az Egyesült Államokban a hamburgerektől kezdve a pizzán át egészen a desszertekig, szinte mindenbe belerakják a bacont” – ismertette a Gierlinger szakértője, aki jó szívvel ajánlja az extrém édes-sós párosításokat.
Azt például tudtad, hogy Elvis imádta a mogyoróvaj és a bacon házasítását? Ízlése előtt tisztelegve létezik mogyoróvajas-baconös sütemény, ahogy a juharszirupos, baconös muffin is elterjedt édesség a tengerentúlon. Az utóbbinak a tortaváltoztát is elkészítheted, ha az előre felaprított, megsütött baconkockákat a tésztába kevered, a megsült tésztalapok közé sós-karamellás (vagy ha a visszafogottabb ízekre szavazol, mascarponés) krémet kensz, a tetejét pedig jó alaposan leöntöd juharsziruppal. Dekorációnak kandírozott narancshéjat, dióbelet is használhatsz.
Ajándéknak is kiváló
A bacont még ajándék formájában is felhasználhatod az ünnepekkor: baconből ugyanis dzsemet is lehet készíteni (röviden: aprítsd fel a ropogósra sült bacont, hagymát és keverd össze whiskyvel, juharsziruppal, hagymaecettel és barnacukorral), amit egy pofás üvegbe téve, vidám szalaggal átkötve, menő és egyedi kreatív ajándékként is prezentálhatsz.
Persze, legyen bármennyire is kreatív a karácsonyi, baconös recept, ha nem a megfelelő minőségű húst választjuk, a siker korántsem garantált, sőt. A Gierlinger kínálatában a legjobb, prémium minőségű, ízfokozó és adalékanyagmentes baconöket találsz. A cég mögött húsz év tudása és tapasztalata áll, ezért is merjük kijelenteni: baconjeik önmagukban is isteni finomak, de persze, egyszer van karácsony, miért ne kísérleteznénk velük, és társítanánk különböző húsokhoz vagy akár csempésznénk bele a desszertekbe.