Közös előadásra készül a 6SZÍN és a k2 Színház

Benkó Bence rendezésében mutatják be A király bolond, avagy haldoklón zengő, végső, bús panasz egy felvonásban című előadást a 6SZÍN-ben.

 

Közös előadásra készül a 6SZÍN és a k2 Színház: 2022. március 4-én mutatják be A király bolond, avagy haldoklón zengő, végső, bús panasz egy felvonásban című produkciót, Edward Bond Lear című drámáját átépítvén, Földényi F. László fordításának felhasználásával.

 

„Ha Isten teremtette volna a világot, mindig igazságos és bölcs lenne a hatalom, és mennyi szenvedést takaríthatnánk meg! De a világot mi teremtettük – a magunk kicsinységéből és gyengeségéből. Félszeg és törékeny az életünk, és csak egyvalami őrizheti meg a józanságunkat: a könyörület, és könyörület nélkül az ember őrült.” – áll az előadás ajánlójában.

 

A Lear az egymást váltó – formálisan különböző, de lényegében azonos – politikai rendszerek drámája. Egy olyan társadalomról ad kegyetlen képet, ahol a hatalom mindig erőszakos, az egyén mindig alávetett, a különböző elvek és érdekek pedig mindig többet érnek az emberi életnél. Bond állítja: a könyörület hiányzik belőlünk, a jelenkor összeegyeztethetetlen az isten-eszménnyel, a Shakespeare-korabeli reneszánsz humanitás és emberi gazdagság pedig eltűnt a modern világból.

 

A k2 és a 6SZÍN közös előadása arra az ellentmondásos kérdésre keresi a választ, hogy az általunk épített és minket körülvevő védőfalak valóban képesek-e szabaddá tenni bennünket.

 

Az előadást Benkó Bence rendezi, aki Bíró Bence mellett dramaturgja is a darabnak. Szereplők Bán Bálint, Boros Anna, Kocsis Pál, Piti Emőke, Urbán Richárd és Viktor Balázs. A látványért Mucsi Balázs, a zenéért Zságer-Varga Ákos felel.